2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Stressz-ellenállóképesség vizsgálat

  Intézetünk új szolgáltatása keretében lehetőség nyílik a stressz-ellenállóképesség vizsgálatára, az úgynevezett pszichofiziológiai állapotfelmérésre. Az eljárás során számítógéphez csatlakoztatott szenzorokkal felmérik az idegrendszer szabályozási rugalmasságát, hogy a különféle mesterséges (mentális, környezeti, emocionális) stresszorokra miként reagál a páciens szervezete. A vizsgálat eredményeit kiértékelve a szakember javaslatot tesz a teljesebb és kiegyensúlyozottabb életvitel kialakítására.

  Stressz-ellenállóképesség vizsgálat

  Az egészségmegőrzés és egészségfejlesztés szerves része a stressz megfelelő kezelése, mivel ennek igazolt kóroki szerepe van számos krónikus betegség kialakulásában. Ráadásul a megnövekedett stresszterhelés rontja a fizikai és szellemi teljesítőképességet, ami egyértelműen kapcsolatba hozható a munkából való kieséssel és a csökkent életelégedettség-érzettel.

  A környezeti és az emocionális stressz biológiai reakciók sorozatát indítja el a szervezetben, ami egyénenként változó mintázatot mutat. Például emberek egy csoportja dominánsan kardiovaszkuláris változásokkal (vérnyomás, szívritmus), mások izomtenzió fokozódásával reagálnak az akut stresszorokra. Ezek közül számos paraméter (légzés, szívfrekvencia, bőrellenállás, testhő, izomfeszültség) objektíven mérhető, melyek alapján vizsgálható alkati reakcióhajlamunk és az idegrendszer természetes ellenálló képessége.

  Az individuális eltéréseket figyelembe véve a teljesebb és kiegyensúlyozottabb életvitel kialakítása jellemzően akkor sikeres, ha tisztában vagyunk alkati tulajdonságainkkal. Így lehetőségünk válik azokon a pontokon változtatni életvezetésünkön, ahol igazán fontos.

  Mire jó a stressz-ellenállóképesség vizsgálat?

  A felmérés lehetővé teszi, hogy azonosítsuk azokat a problématerületeket, melyek megváltoztatásával hatékonyan megelőzhető a hosszútávú stressz káros hatása. A vizsgálat alapján a kollégánk visszajelzést ad:

  • az idegrendszer állapotáról
  • a stresszérzékenység típusairól
  • javaslatokat fogalmaz meg a jóllét fejlesztése céljából

  Milyen testi funkciókat mér a vizsgálat?

  A vizsgálatokat és a kiértékelést klinikai szakpszichológus munkacsoport végzi. A felmérés során öt testi funkciót vizsgálunk:

  • a pulzust fotoplezitmográfiás optikai szenzorral mérjük, ami leegyszerűsítve a véredényekről visszaverődő fény mennyiségének érzékelésével regisztrálja a szívfrekvenciát.
  • a légzésmintázatot mellkaspánt szenzorral rögzítjük, amivel követhető a légzés ritmusa és mélysége.
  • az idegrendszer általános "izgalmi" aktivációját (pszichofiziológiás arousal) elektrodermális szenzorral mérjük, ami a verítékmirigyek hatására megváltozó bőrfelszíni elektromos vezetőképességet méri.
  • a perifériás testhőmérséklet szenzor az ujjvégre helyezett hőmérő szenzorral regisztrálja a hajszálerek véráramváltozásait.
  • az ötödik szenzor a bőrfelszínre helyezett EMG, azaz elektromyográfiás szenzor. Ez az izmok nyugalmi és mozgás hatására jelentkező elektromos aktivitását, így az izomtenziót képes megjeleníteni.

  A vizsgálat menete

  A vizsgálat vezetője feltesz néhány, a stressz fizikai és mentális megélésével, életvezetésével kapcsolatos kérdést.

  A stresszprofil felvétele az egyes szenzorok szerepének átbeszélésével és azok felhelyezésével kezdődik. Ezek egytől egyig bőrfelszíni érzékelők, tehát fizikai behatás nem történik a vizsgálat során, így az teljesen fájdalommentes.

  A szenzorok felhelyezését követően következik maga a felmérés, mely kb. 20 percet vesz igénybe. Ennek során nyugalmi és különféle stresszreakciót kiváltó ingerhelyzetek követik egymást (pl. időre történő számolási feladat a mentális stressz modellezése céljából). A feladatok közben a felhelyezett szenzorok folyamatosan rögzítik a testi reakciókat, melyet összevetünk a stresszhelyzetek szubjektív értékelésével. A vizsgálat rövid irányított relaxációval zárul.

  Az adtok feldolgozását követően a páciens eredményeit nyomtatott formában is megkapja, azokat egy következő alkalommal beszélheti át részletesen kollégáinkkal. A felmérés utáni konzultáció során konkrét stratégiát is lehetősége van kidolgozni az eredményesebb egészségmegőrzés céljából.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>