2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Utazási tanácsadás, védőoltások

  Tisztelt Páciensünk!

  Kérjük utazási tanácsadásainkra az úticél pontos ismeretében, illetve oltási könyv birtokában érkezzen!

  Köszönjük az együttműködést!
   

  Manapság nemcsak pihenés, kikapcsolódás céljából indulunk útnak, hanem sokszor munkánk, tanulmányaink kapcsán kell távoli, egzotikus országokban rövidebb-hosszabb időt eltöltenünk. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy nem csak az egzotikus országokba tervezett utazás előtt érdemes felkészülnünk, hanem a magyar turisták által közkedvelt mediterrán országok többsége is tartogathat számunkra nem várt kellemetlenségeket. Az utazási tanácsadás szakrendelés utazók (pl.: védőoltások beadása) biztonságos felkészülését segíti.  

  Egy vizsgálat szerint hetente átlagosan négy személy fordul háziorvosához utazással kapcsolatos kérdések, problémák miatt. Az esetek egy részében (pl. védőoltások szükségessége, beadása) ők is továbbküldik pácienseiket a megfelelő szakemberekhez. Ezért az elmúlt években egyre nagyobb az érdeklődés az orvostudomány egy speciális, utazási orvostannak nevezett szakterülete iránt. Az utazási orvostan főként az utazás alatt kialakuló betegségek megelőzésével foglalkozik. Ennek része életmóddal kapcsolatos tanácsadás, tippek a betegségek megelőzéséhez, illetve az adott régióban kötelező vagy javasolt védőoltások beadása is.

  Utazási tanácsadás szolgáltatás elérhető a Budai Egészségközpontban.

  Milyen fertőző betegségek előzhetők meg védőoltásokkal?

  A magyar kötelező védőoltási rendszernek köszönhetően gyermekkorunkban számos betegséggel szemben (pl. kanyaró, mumpsz, gyermekbénulás) védettséget szerzünk. Oltási könyvünk tartalmazza az erre vonatkozó információkat. Ezek a betegségek nálunk gyakorlatilag megszűntek, de sok országban még súlyos problémát okoznak, így szükséges lehet egy-egy emlékeztető oltás beadása, ha ilyen helyre utazunk.

  A hazánkban is előforduló betegségek (pl. hepatitisz B, kullancs okozta agyvelőgyulladás) elleni nem kötelező védőoltásokat egyébként is érdemes beadatni, nem csak egy utazás apropóján.

  Egyes országokban az éghajlati adottságok, vagy a nem megfelelő higiéniai viszonyok miatt számos olyan fertőző betegség előfordul, ami Magyarországon nagyon ritka. Ilyenek például a mediterrán országokban (többek között Törökország, Tunézia, Egyiptom) a hepatitisz A és hastífusz, a trópusokon (Közép- és Dél-Amerika, Afrika, India, Délkelet-Ázsia) az előzőek mellett a malária, a sárgaláz, a gennyes agyhártyagyulladás, a kolera, a tetanusz, és a veszettség. Ezek ellen hatásosan lehet védekezni a megfelelő időben (legalább 6 héttel az indulás előtt) beadott védőoltással, vagy (pl. malária esetében) megelőző gyógyszerszedéssel. Vannak országok (pl. Nigéria), ahová sárgaláz elleni oltás igazolása nélkül be sem léphet az utazó.

  Mi a teendőnk utazás előtt?

  Külföldi utazás estén mindenképpen érdemes tájékozódnunk az adott ország egészség- és járványügyi viszonyairól, és felkészíteni szervezetünket a rá váró esetleges betegségekre.

  A Budai Egészségközpont 2010 óta nemzetközi oltóközpont, teljes körű védőoltásokkal kapcsolatos utazási tanácsadást biztosítunk szakorvosi konzultáció alapján.

   

  A cikk dr. Jelenik Zsuzsanna közreműködésével készült. 


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>