• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Mammográfia

  Állásfoglalás

  Országos Mammográfiás Szűrési Munkabizottság (02. verzió)

  Mammográfiás emlőszűrő vizsgálat

  A modern képalkotó emlődiagnosztika alapmódszere a röntgen mammográfia (továbbiakban RM), melynek során a női emlőről natív röntgenképek készülnek. Panaszokkal és tünetekkel rendelkező páciensek vizsgálata a klinikai mammográfia. Tünet és panaszmentes nők vizsgálata a szűrő mammográfia.

  Mammográfiai vizsgálat

  A mammográfia előnyei

  • magas diagnosztikus pontosság (klinikai gyakorlatban 90%-os, szűrő vizsgálatban 80%-os valódi pozitív arány)
  • az emlőrák a klinikai tünetek megjelenése előtt átlagosan 2 évvel korábban diagnosztizálható.
  • tudományos bizonyítékok alapján a rendszeres ismételt mammográfiás
  • szűrés az emlőrák halálos kockázatát felére csökkenti

  Az emlő ultrahangvizsgálata 35 éves kor felett a mammográfia kiegészítője, míg 35 éves kor alatt – malignus daganat gyanúját kivéve – önmagában vagy első vizsgálatként is alkalmazható.

  Az emlő ultrahangvizsgálata önmagában vagy első vizsgálatként nem alkalmas sem emlőrákok primer diagnosztikájára, sem szűrésre. Követésre is csak ultrahanggal jól látható, azonosítható elváltozásnál használható, de ez nem helyettesíti az időszakos mammográfiát. A fent részletezett okok miatt az emlő ultrahangvizsgálatát csak a mammográfiában jártas személy (jelen szabályok szerint: radiológus szakorvos) végezheti. A hagyományos komplex emlődiagnosztika módszerei az esetek többségégben nagy pontossággal tisztázzák a preoperatív kórismét, esetenként előfordulhat azonban az, hogy a diagnózist MRI-vel (MRM) ajánlott kiegészíteni.”

  A Budai Egészségközpontban klinikai mammográfiát, úgynevezett komplex emlődiagnosztikát végzünk. Mindkét emlőről 2 irányú felvétel készül, majd ultrahangvizsgálatot történik. Egyrészt a felvételeket készítő asszisztens, majd az értékelő orvos is megtapintja az emlőt. Az első vizsgáló orvos véleményt ír, majd ettől függetlenül még egy emlődiagnosztikában jártas radiológus orvos értékeli a felvételeket. Abban az esetben, ha véleménykülönbség van, akkor a páciens visszahívásra kerül kiegészítő vizsgálat(ok)ra. Szükséges esetben sejt, vagy szövetmintavételt is végzünk, illetve az MRI vizsgálat megszervezésére is van lehetőségünk.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 330.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Foglaljon időpontot hétköznap 08:00 - 20:00 között a +36 1 489-5200 számon!