2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Csontritkulással (osteoporosis) kapcsolatos kérdések

  Mivel foglalkozik az osteoporózis szakrendelés?

  Az összcsonttömeg időskori fogyásával, a csontszerkezet károsodásával, a csontokat sérülékennyé tevő ún. csontritkulással, annak következményeivel illetve a megelőzés lehetőségeivel.

  Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak, honnan tudhatom, hogy érintett vagyok?

  Ez az elváltozás hosszú ideig egyáltalán nem ad tünetet (emiatt szokták néma járványnak is hívni), a szakemberek számára a testmagasság csökkenése, a háti görbület fokozódása, a bordák és a csípőlapát közti távolság csökkenése, a vesekövesség jelezheti, de tulajdonképpen az első (csekély behatást követő) csonttörés bekövetkeztéig csak műszeres vizsgálattal, csontsűrűség-méréssel mutatható ki.

  Milyen vizsgálatokkal állapítható meg a csontritkulás?

  A csontdenzitometriás berendezéssel (DEXA) végzett ún. csontsűrűség- vizsgálat alkalmas a pillanatnyi állapot és a kockázat felmérésére, már jóval a tünetek megjelenése előtt. A röntgenvizsgálat már csak előrehaladottabb formájában, kb. egyharmadával megfogyatkozott csonttömegnél, illetve csonttörések után képes kimutatni az elváltozást. A laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatok is nyújtanak fontos információkat a csontfogyás mértékéről, a hormonszintekről, a szervezet kalcium- és D-vitamin ellátottságának mértékéről, illetve az esetleges társbetegségek meglétéről. A laboratóriumi vizsgálatokkal a kezelés hatékonyságát is kontrollálni lehet.

  Kiknek ajánlják a csontsűrűség vizsgálatot?

  A csontritkulás a nőket inkább sújtja (egyrészt a hormonális hatások miatt, másrészt mivel eleve kisebb a csúcs-csonttömegük), de a férfiakat is fenyegeti. A csontsűrűség-vizsgálatot nőknél ötven éves kor, pontosabban a menopausa beköszönte után, férfiaknál pedig hetven év felett ajánljuk elvégeztetni. Kiemelten javasolt azoknak, akiknek a családjában már előfordult csontritkulás, vagy ha hormonális zavart, pajzsmirigy- vagy anyagcsere betegséget diagnosztizáltak náluk. Az erős dohányosok, vagy a rendszeres alkoholfogyasztók csontjai az átlagosnál nagyobb veszélynek vannak kitéve, így nekik is ajánlatos elvégeztetni a csontsűrűség-mérést.

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  A dexa-vizsgálat teljesen fájdalommentes, a páciensnek mindössze néhány percig szükséges a gépen mozdulatlanul, fekvő helyzetben maradnia, amíg a kettős energiájú röntgensugár-abszorpciometria (rövidítve DEXA) készülék a törés szempontjából legvalószínűbb pontokon, például a csigolyákon és csípőtájon felméri a csont állapotát. A vizsgálat kb. 5-15 percig tart, előkészület nem szüksége hozzá.

  A csontritkulásnak milyen kockázati tényezői vannak?

  Sok rizikótényezőt lehet sorolni: ilyen a magasabb életkor, a mozgásszegény életmód, a szükségesnél alacsonyabb kalciumbevitel, a D-vitamin hiány, egyes (szteroid- és hormontartalmú) gyógyszerek alkalmazása, a dohányzás és a túlzott kávé és alkoholfogyasztás, a foszfortartalmú üdítőitalok és tartósított élelmiszerek, az alacsony testmagasság és testsúly, az átlagosnál korábban bekövetkező menopauza, krónikus pajzsmirigy-, gyomor-, máj- és vesebetegség. Magyarországon körülbelül 660 ezer nőt és 330 ezer férfit érint a betegség, többségük nem is tud erről a veszélyről.

  Mit tehetek, hogy megelőzzem a csontritkulást?

  A megelőzés (a csontsűrűség szinten tartása vagy növelése) sikeres lehet megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin fogyasztásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, nagyobb aktivitással illetve a csontépítést segítő gyógyszerekkel.

  Milyen mozgásfajták erősítik a csontokat?

  Azok a mozgásformák a legjobbak, ahol a test súlyával is meg kell küzdeni, mint például a séta és a lépcsőjárás, labdajátékok, elrugaszkodással járó gyakorlatok. Az úszás vagy a jóga például ilyen szempontból nem ideális, de mivel az általános egészséghez ezek is hozzájárulnak, ezeket is választhatja.

  Milyen segédeszközök javíthatnak az állapotomon?

  Szükség esetén támbot, járókeret stabilizálhatja a járást, a párnázott csípővédő nadrág funkciója az esetleges elesést követő törés kivédése, a gerincfűzőké pedig a beteg gerinc tehermentesítése.

  Milyen gyógyszeres terápiára van lehetőség?

  Vannak csontképzést fokozó és csontbomlást gátló gyógyszerek, amelyek mellett figyelnek a személyre szabottan megállapított kalcium és D-vitamin bevitelre. A szakorvosok mérlegelhetik a hormonpótlás lehetőségét is.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.