2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Diabetológia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.24., hétfő

  A diabetológia a diabétesszel, vagyis a cukorbetegséggel és annak megelőzésével, gyógyításával foglalkozó orvosi tudományág.

  A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent a görög "diabetes" = "átmenet, átfolyás" és a latin "mellitus" = "mézédes" szavak összetételéből) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés az egyik főtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal. (A középkorban a vizelet megkóstolása jelentette a diagnózist.)

  A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány), vagy mindkettő.

  Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit.

  A diabetológia a diabétesszel, vagyis a cukorbetegséggel és annak megelőzésével, gyógyításával foglalkozó orvosi tudományág.

  Miért válassza a Budai Egészségközpontot?

  Feladatunknak tekintjük mind az inzulin-függő, mint a tablettával kezelhető cukorbetegek ellátását, beleértve a cukorbeteg kismamák fogamzás előtti felkészítő beállítását és terhes gondozását is.

  Egészségközpontunkba érkező betegeink anyagcsere beállítása és a társbetegségek kivizsgálása, párhuzamos kezelése az első hónapban az esetek túlnyomó többségében megtörténik, mely ez idő alatt 1-2 szakorvosi vizitet igényel. Az első vizit, ahol a gyógyszeres kezelés optimalizálása, diétás ismeretek megszerzése történik, óhatatlanul hosszabb időt vesz igénybe. Ugyanakkor itt szembesülhet a beteg azzal, hogy a korrekt diéta nem azonos tiltások sorozatával.

  Életmód tanácsadás során a cukorbetegség bizonyos formáiban a cukorbetegség oki és nemcsak tüneti terápiájára is sor kerül, amelynek során a gyógyszerszükséglet jelentősen csökkenhet, bizonyos estekben a beteg gyógyszermentessé is válhat vagy az inzulinkezeléstől is megszabadulhat. Ezt követően az elért eredmények megóvása, az aktuális igényeknek megfelelő gondozás 3-4 havonta történő kontrollviziteket tesz szükségessé.

  Egészségközpontunkban a szakmai igényeknek megfelelően (jogszabályi korlátozások nélkül) rendelkezésre állnak a diabetesz gondozásában fontos szerepet játszó vizsgálómódszerek (HBA1C, microalbumin-szűrés stb.) és további szakorvosi vizsgálatok pl. szemészet. Fontos számunkra, hogy  minden szakmai igényt kielégítő betegellátáshoz juthassanak betegeink.

  A cikk dr. Bartos Tímea közreműködésével készült. 


  Kapcsolódó cikkek


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább