2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Tíz tény a cukorbetegségről, amivel fontos tisztában lenni

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-03

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) adatai szerint Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Ez a szám pedig évről-évre nő: 2027-re a 20-70 év közötti korosztályban már legalább minden tízedik magyar cukorbeteg lesz. A jelenség azonban nemcsak hazánkban óriási probléma, hanem világszinten is. A Budai Egészségközpont a november 14-i Cukorbetegség világnapja (World Diabetes Day) alkalmából összegyűjtötte azt a tíz tényt a diabéteszről, amellyel mindenkinek érdemes tisztában lennie.  

    „A CEOSZ 2018-as felmérése rámutatott, hogy a Magyarországon diagnosztizált cukorbetegek 4 százaléka 1-es típusú, autoimmun eredetű, 96 százaléka viszont 2-es típusú, „szerzett” diabéteszben szenved. Az egészségtelen táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód miatt a 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-megbetegedések közé tartozik. Ám míg korábban leginkább az idősekre volt jellemző, addig az elmúlt néhány évben egyre nagyobb arányban érinti a fiatalabb korosztályt, és sokaknál már csak valamilyen szövődmény diagnosztizálásakor derül ki. A diabétesz komoly – akár halálos kimenetelű – kóros állapotokhoz is vezethet: szív- és érrendszeri betegségekhez (stroke, szívinfarktus, érelmeszesedés, érszűkület), szem- vagy idegkárosodáshoz, illetve vesebetegségekhez” – hangsúlyozta Dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont belgyógyász, diabetológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.
     

    Milyen tünetek jelezhetik, hogy diabetológiai tanácsadásra lehet szükség?

    A cukorbetegség hátterében a hasnyálmirigy által termelt inzulinhormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány) állhat. Mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek megfelelően a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik. A cukorbetegség legalapvetőbb diagnosztikai kritériuma a laboratóriumi vérvizsgálattal ismételten mért magas vércukorérték. Éhgyomorra történő mérés esetén a 7 mmol/l feletti, egyéb esetben pedig a 11 mmol/l vércukorérték jelent diabéteszt.

    A cukorháztartás zavarát jelezheti a fáradékonyság, a nehezen csillapítható éhség- és szomjúságérzés, a fokozott vizeletürítés, a látásromlás, a bőrviszketés, a gyakori húgyúti fertőzések, nőgyógyászati fertőzések, hirtelen fogyás.  A diabétesz kockázatát növeli, ha a családban már előfordult cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, koszorúérbetegség vagy terhességi diabétesz. Ezekben az esetekben indokolt a nagyobb odafigyelés, gyanú esetén a mielőbbi diabetológiai szakorvosi vizsgálat. 
     

    Tudta?

      1.

    A 2-es típusú diabétesznek gyakran nincs semmilyen tünete, így a cukorbetegek mintegy egyharmada nem is tudja, hogy beteg.

      2. 

    A cukorbetegség a vakság fő oka a munkaképes korú felnőttek között. 

      3. 

    Diabétesz esetén körülbelül kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy valaki szívbeteg lesz.

      4. 

    A cukorbetegség rontja a végtagok keringését, így az érintetteket az ún. diabéteszes láb is fenyegeti. Ez azt jelenti, hogy lábukon már a kisebb sérülések is nehezen gyógyulnak, emellett pedig nagyobb a fekély kialakulásának esélye is. A cukorbetegeknek ezért fontos odafigyelniük arra, hogy még a jelentéktelen lábsérüléseket (pl. horzsolásokat) is elkerüljék, és igyekezzenek megelőzni a gombás fertőzést.

      5. 

    A férfiak merevedési zavarainak is gyakori oka a fel nem ismert vagy elhanyagolt cukorbetegség, a pénisz érhálózatának szűkülete miatt.

      6. 

    A cukorbetegségre hajlamosít az „alma-típusú”, hasra történő elhízás, mivel a cukorbetegség előszobájának tekintett inzulinrezisztencia kialakulásában jelentős szerepet játszik a hasi zsírszövet megnövekedése.

      7. 

    Az ingadozó vércukorszint kordában tartásának a megfelelő étrend a legfontosabb eszköze, melynek tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot (fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat), miközben a vércukorszintet leginkább emelő táplálékok bevitelét egyéni szükséglet szerint szükséges korlátozni. A cukorbetegek számára ajánlott diéta alig különbözik az egészségesek számára javasolt étrendtől, például a mediterrán étrendből egyéni szükséglet szerint módosítva könnyen összeállítható.

      8. 

    Enyhe szénhidrát anyagcserezavar esetén mérsékelt fogyással jelentős javulás érhető el és késleltethető a szövődmények kialakulása. Akár már 6-8 kiló túlsúly leadásával, illetve napi 30 perc mérsékelt fizikai aktivitással, például tempós sétával is sokat tehetünk egészségünkért.

      9. 

    A sikeres súlycsökkenésen átesett túlsúlyos cukorbetegek vércukorszint-értékei jelentősen javulnak.

     10. 

    A cukorbetegség karbantartható: jól kezelve jelentősen csökkenthető a szövődmények kialakulásának kockázata.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont