A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Az inzulinrezisztencia (IR)

Az egyre gyakoribb inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tekintik. IR esetén ugyanis a szénhidrát-anyagcsere zavara miatt a hasnyálmirigy fokozott működésre kényszerül, nagyobb mennyiségű inzulint termel, ami a kifáradásához, funkciózavarához, kezeletlenül hagyva cukorbetegséghez vezethet. A probléma több nőt érint, mint férfit, és gyermekkorban is előfordul. Mivel a rutin vérvizsgálatnak nem része az inzulinszint vizsgálata, az inzulinrezisztencia többnyire csak előrehaladottabb állapotban derül ki, ha valamely jellemző tünete miatt kifejezetten ez irányban végeznek méréseket. Az inzulinrezisztencia a belgyógyászati problémák közé tartozik, de kezeléséhez szükség lehet diabetológus, endokrinológus bevonására is.

Az inzulinrezisztencia okai

A szervezet vércukorszintjének szabályozásban az inzulin kulcsfontosságú szerepet tölt be. Egyszerűsítve: hatására étkezés után a cukor a sejtekbe beépül , a májból a cukorkibocsátás gátlódik és végső soron a vércukorszint normalizálódik. Éhezéskor a normális vércukorszint fenntartásában is van szerepe. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk ha a sejtekhez az inzulin nem tud megfelelően kapcsolódni, vagyis a receptorokon a hatása nem megfelelő.

Ezt főként genetikai probléma, illetve az öröklött hajlam és egyéb egészségügyi problémák együttese okozza. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen, zsíros, sok cukrot, kevés vitamint (D-vitamin!) tartalmazó étrend elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását.

Hajlamosíthatnak IR-re a hormonális és az anyagcsere megbetegedések, például a pajzsmirigy alulműködése, a menstruációs zavar, a policisztás ovárium szindróma, a tejcukor- és a gluténérzékenység és az emésztőrendszer megbetegedései is.

A folyamat előrehaladásával a szükséges cukormennyiség sejtekbe kerülését csak jelentősen megnövekedett mennyiségű inzulin tudja biztosítani (ez a hyperinzulinaemia) Ekkor a sejtek egyre kevésbé reagálnak az inzulinra, még a megnőtt inzulinmennyiség ellenére is. Végső soron teljesen érzéketlenné válhatnak az inzulinnal szemben. Idővel a hasnyálmirigy Béta sejtjei kimerülnek és az inzulinelválasztás is zavart szenved. Mindezek következtében már a vércukorérték nem normalizálódik, glükózintolerancia, majd végső soron cukorbetegség alakulhat ki.

Az inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztencia tünetei több más problémára is jellemzők, ezért egyértelműen nem is azonosítható általuk a betegség. Tünetei között az elhízás (különösen az alma típusú), a meddőség, a menstruációs zavarok, a petefészek ciszták (PCOS) és fokozott szőrösödés a legjellemzőbb, de IR lehet oka a folyamatos fáradtság érzésnek, az alvászavaroknak, a rossz közérzetnek, feszült kedélyállapotnak is.

Az inzulinrezisztencia diagnózisa

A diagnózis laborvizsgálatok segítségével állítható fel, melyben vizsgálják a vér cukorszintjét, inzulinszintjét és az inzulin-elválasztás mértékét. Az IR laboratóriumi vizsgálata az OGTT (orális glükóztolerancia teszt). Közvetlen a vizsgálat előtt vért vesznek, majd a betegnek egy 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot kell elfogyasztania. Egy, illetve két óra múltán újabb vérvétel történik, ezután a mintákból meghatározzák a vércukor és az inzulin szintjét. Inzulinrezisztencia akkor áll fenn, ha az úgynevezett HOMA-index érték (éhgyomri glükóz x éhgyomri inzulin / 22,5) 4 felett van, kettő felett pedig az IR hajlam valószínűsíthető.

Az inzulinrezisztencia kezelése

A kezelés alapja az életmódváltoztatás. Rendszeres, a páciens egyéb adottságait figyelembe vevő testmozgás, a túlsúly leadása alapvető fontosságú. Emellett a betegnek napi 4-5 étkezést tartalmazó, egészséges, csökkentett szénhidrát tartalmú, elsősorban az alacsony glikémiás indexű ételeket előtérbe helyező diétát ajánlott tartania. Kerülnie kell a túlzott kalóriabevitelt, a cukros, fehérliszttel készült élelmiszereket. Enyhébb esetekben a sikeres életmódváltás gyógyszeres kezelés nélkül is meghozza a kívánt eredményt, a megfelelő inzulinszintet. Amennyiben ez nem bizonyul elégnek, gyógyszer szedése is szükséges lehet. Öröklött hajlam esetén az sem hagyhat fel az új, egészséges életmóddal, aki már tünetmentessé vált, mert a probléma visszatérhet.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák