2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Arcmelléküreg gyulladás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  Az orrüreggel kapcsolatban álló, normál állapotban levegővel telt üregeket nevezzük melléküregeknek. Az üregekben vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés, illetve allergiás folyamat következtében alakulhat ki gyulladás, de a kiváltó ok lehet fog eredetű is.

  A tünetek fennállásának időtartama alapján szokás akut (három hétnél rövidebb), szubakut (3-6 hetes időtartamú), illetve krónikus (hat hétnél hosszabb) arcmelléküreg gyulladásról beszélni.    

  Az időtartam csak elméleti vagy tájékoztató jellegű, inkább a tünetek és a lelet alapján döntünk arról, hogy krónikus-e a folyamat vagy sem. Krónikus gyulladást követően a nyálkahártya túlburjánozhat, e túlburjánzó képleteket nevezzük orrpolipnak.

  arcmellekureggyulladas2

  Az arcmelléküreg gyulladás tünetei

  A legjellemzőbb tünet a változó intenzitású arctáji fájdalom és nyomásérzékenység, mely megkopogtatására és előrehajlásra fokozódik. Fogfájás, bűzös lehelet, fejfájás, gennyes orrváladék, fáradtság és köhögés is jelentkezhet. Láz ritkán fordul elő. Fog eredetű arcüreggyulladás esetén a fájdalom minimális, azonban a váladék igen bűzös.

  Az arcmelléküreg gyulladás diagnosztikája

  Az akut arcmelléküreg gyulladás diagnózisa elsősorban a beteg tünetein és a kórtörténeten alapul, melyet a fizikális vizsgálat alátámaszt. Fizikális vizsgálatnál az arcüreg érzékenysége utal az arcüreg gyulladására. Az orrban a nyálkahártya duzzanata figyelhető meg. A középső orrjárat nyálkahártyája ödémás és látható, hogy a genny a középső orrjáratból csorog. A diagnózis felállításában röntgen vagy CT- felvétel nyújthat segítséget. Bár az arcmelléküreg gyulladás kezelése legtöbbször tapasztalatokon alapul, a gyulladásos izzadmányból végzett bakteriológiai tenyésztés és antibiotikum érzékenység meghatározása hasznos lehet akkor, ha a beteg a gyógyszerekre nem megfelelően reagál.

  Az arcmelléküreg gyulladás kezelése

  A konzervatív kezelés komplex. Csökkenteni kell az orrnyálkahártya duzzanatát, hogy a genny kiürülését elősegítsük. A megfelelő időben elkezdett terápia megelőzheti a szövődmények kialakulását és elkerülhető a krónikus gyulladás kialakulása.

  A legfontosabb tényező az orrváladék eltávolítása és ezzel az orrjáratok szabaddá tétele megfelelő orrcseppekkel. A váladék eltávolítását fiziológiás sóoldattal vagy tengervízből készült spray-k alkalmazásával lehet segíteni.

  Olykor láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekre is szükség lehet. A gyógyulást elősegíti az arcmelléküreg melegítése. Antibiotikumos terápiára akkor van szükség, ha a gennyes orrváladékozás, az arcmelléküreg feletti érzékenység 5 nap után is jelen van. Láz és/vagy fejfájás esetén az antibakteriális kezelést hamarabb el kell kezdeni.

  Néha szükség lehet a gyulladásos izzadmány vastag tűn keresztül történő lebocsátására is. Ilyenkor az orrmelléküregeket antibiotikumos oldattal mossák át. A gyógyulás szinte órák alatt bekövetkezik. A ma már korszerű, endoszkópos eszközökkel végzett műtétek célja az orrmelléküregekben termelődő váladék akadálytalan lefolyásának biztosítása, ezzel a kiújulások kockázatát csökkentik. Ma már alig-alig fordul elő a radikális, Luc-Caldwell szerinti arcüreg műtét.

  Krónikus arcmelléküreg gyulladás

  • Oka:
   A krónikus arcmelléküreg gyulladás pontos oka nem tisztázott, multifaktoriális megbetegedésnek tartjuk. Gyakran van háttérbetegség, pl. rhinitis allergica, szalicilintolerancia, mukoviszcidózis stb.
  • Tünetek:
   Nagyon szegényesek: tompa fejfájás, orrdugulás, fokozott váladékozás, csökkent orrlégzés. 
   Különleges megjelenési formája az ún. polypus chronicus, amikor a nyálkahártya krónikus irritációja miatt polipképződés indul meg.
  • Diagnózis:
   Az elváltozást elülső és hátsó orrtükrözéssel lehet észlelni, de pontos diagnózist a CT- és az endoscopos vizsgálat ad.
  • Terápia:
   A krónikus arcmelléküreg gyulladás kezelése több lábon áll. Ha van kimutatható alapbetegség (rhinitis allergica, reflux…), akkor az alapbetegséget kell kezelni.
   Az endoszkópos eszközökkel végzett műtétek célja az orrmelléküregekben termelődő váladék akadálytalan lefolyásának biztosítása, mellyel a kiújulások kockázata is csökken. A krónikus arcmelléküreg gyulladás kezelése fül-orr-gégész szakorvos feladata.

  A leírás a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.