2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Vitiligo

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.08.01., csütörtök

  A vitiligot magyarul (szerzett) pigmenthiánynak, foltos festékhiánynak vagy bőrfestékhiánynak is nevezik.

  Vitiligo

  A vitiligo szerzett festékhiány, ami a bőr pigment termelő sejtjeinek károsodása vagy pusztulása következtében alakul ki és a bőr pigment tartalmának elvesztésével jár. Az érintett területek a bőrön krétafehér színűvé válnak. A lakosság 1-2%-át érinti világszerte. Magyarországon kb. 100-200 000 vitiligos beteg van, közöttük sok a gyermek. A vitiligo egyformán gyakori a nők és a férfiak körében. Bármely életszakaszban kialakulhat, de jellemzően gyermek vagy fiatal felnőtt korban jelentkezik, a tünetek többnyire 10-30 éves kor között jelennek meg.

  A vitiligo egy olyan autoimmun betegség, amelynek során a bőr foltosan veszíti el a színét. A betegség bármely bőrfelületet érinthet, a foltok általában idővel egyre nagyobbak lesznek, szimmetrikusan helyezkednek el gyakran a nyomásnak kitett területeken. A bőr, a szem és a haj színét a melanin nevű festékanyag határozza meg. A vitiligo akkor alakul ki, amikor a melanint termelő sejtek, a melanociták elpusztulnak vagy működésképtelenné válnak. A vitiligo minden bőrtípust érinthet, de sötétbőrű embereknél feltűnőbb.

  A betegség nem életveszélyes és nem fertőző, az érintettek számára azonban a mások által is könnyen észrevehető, jellegzetes bőrtünetek nagy lelki terhet jelenthetnek.

  A vitiligo jelenlegi ismereteink szerint gyógyíthatatlan betegség. A kezelés segíthet a bőr színének visszaállításában, azonban nem akadályozza meg a további bőrszínvesztést vagy a tünetek kiújulását.

  Vitiligo okai

  A vitiligo kialakulásának pontos oka nem ismert. Több tényező együttes hatására alakul ki, melyben az autoimmun mechanizmusnak döntő jelentősége van.  Genetikai tényezők is szerepet játszanak, 20-30%-ban családi halmozódást mutat. Amennyiben az egyik szülő vitiligoban szenved, a gyermeknél 7-10-szer nagyobb eséllyel alakul ki a megbetegedés. Jól ismert a stressz, a súlyos napégés és a bőrtrauma (például sérülés, gyakori közvetlen érintkezés fenoltartalmú vegyi anyagokkal) provokáló szerepe.

  Vitiligo tünetei

  A vitiligo jelei a következők:

  • A bőrszín foltos elvesztése, amely általában először a kezeken, az arcon, a szájon, valamint a testnyílások és a nemi szervek környékén jelentkezik.
  • A haj, a szempillák, a szemöldök vagy a szakáll korai fehéredése, őszülése.
  • Színvesztés a száj- és az orrnyálkahártyán

  Vitiligo lefolyása és típusai

  Nehéz megjósolni, hogyan alakul a betegség lefolyása. Előfordulhat, hogy a tünetek kezelés nélkül elmúlnak, alkalmanként a bőr spontán visszanyeri színét. A legtöbb esetben azonban a festékhiány fokozatosan terjed, míg végül a bőr nagy részét érinti.

  A vitiligo kezdeti szakaszában egy éles szélű, halványabban pigmentált folt jelenik meg a bőrfelületen, ami aztán a betegség előrehaladtával, a festéktermelő sejtek pusztulásával párhuzamosan teljesen és véglegesen fehérré válik. Eleinte a foltok külső (ütés, trauma, leégés) és belső (stressz, betegség, műtét) hatásokra rendkívül érzékenyek, állapotuk ezek hatására drámaian romolhat.

  Típusok:

  • Univerzális vitiligo: a pigmentvesztés a teljes bőrfelületet nagyobb, mint 80%-át érinti.
  • Generalizált vitiligo: a vitiligo leggyakrabban előforduló típusa az akrofacialis típus mellett. Ebben az esetben a festékhiányos foltok jellemzően hasonló ütemben fejlődnek ki és szimmetrikusan helyezkednek el gyakran a nyomásnak kitett területeken. 
  • Lokalizált vagy fókuszált vitiligo: ilyenkor a testnek csak egy vagy legfeljebb néhány kisebb területe érintett.
  • Akrofaciális vitiligo: a festékhiányos bőrfelület jellemzően az arcon (szem, orr, fül környékén), a kézen, valamint a testnyílások környékén helyezkedik el. 
  • Mukozális vitiligo: típusosan a szájnyálkahártyát és/vagy a nemi szervek nyálkahártyáját érinti. A generalizált vitiligo részeként, vagy önállóan is megjelenhet.
  • Szegmentális vitiligo: jellemzően a testnek csak az egyik oldala vagy egy része érintett. Többnyire fiatalabb életkorban fordul elő, a pigmenthiányos foltok 1-2 éven át terjeszkednek, majd megállnak a növekedésben és nem alakul ki több folt a későbbiek során.
  Vitiligo

  Vitiligo diagnózisa

  Többnyire a kórtörténet és a klinikai tünetek alapján diagnosztizálható a betegség. A bőrgyógyászok differenciáldiagnózis segítségével kizárják azokat a behatásokat vagy kórképeket, amelyek a vitiligohoz hasonló, világos foltok megjelenésével járnak, A bőrgyógyász szakorvos a páciens kórtörténetének felvételét követően megvizsgálja a bőrét, szükség esetén egy speciális mikroszkóp, a dermatoszkóp vagy egy eszköz, a Wood lámpa (vagy más néven UV fény lámpa) segítségével. Egyes esetekben laborvizsgálat vagy bőrbiopszia is szükséges lehet.

  Differenciáldiagnózis segítségével elkülöníthető, hasonló tüneteket mutató bőrbetegségek: napgomba, gyulladás után kialakuló hipopigmentáció, daganatos kórképek okozta hipopigmentáció, piebaldizmus, albinizmus, lichen sclerosus, kemikáliák, gyógyszerek okozta leukoderma, fehér hegek, lepra, naevus anaemicus.

  Vitiligo lehetséges társbetegségei

  • Pajzsmirigybetegség
  • 1-es típusú cukorbetegség
  • Foltos hajhullás (alopecia areata)
  • Addison-kór
  • Vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
  • Pikkelysömör
  • Rheumatoid arthritis
  • Pszichológiai problémák
  • Napégés

  Vitiligo kezelése

  A vitiligo kezelési módjának megválasztása függ a páciens életkorától, motivációjától, fototípusától, valamint attól, hogy mekkora bőrfelületet érint és milyen gyorsan halad előre a betegség. A vitiligo kezelésének célja, hogy megállítsuk vagy lassítsuk a pigmentvesztés folyamatát, illetve hogy az érintett területeken visszaállítsuk a bőrszínt. Fontos, hogy minél előbb elindítsuk a terápiát. Különböző esztétikai, gyógyszeres, fényalapú és sebészi terápiák állnak rendelkezésre, az eredményességük azonban eltérő hatásfokú és sokszor kiszámíthatatlan. A vitiligo kezelése több hónapot is igénybe vehet. Előfordulhat, hogy több kezelési módszert, illetve különböző kezelési módok kombinációját kell alkalmazni az eredményesség érdekében. Sikeres kezelést követően is előfordulhat, hogy az eredmény nem lesz tartós, vagy a későbbiek folyamán új tünetek jelentkeznek. Szakorvosa javasolhatja gyógyszerek szedését a visszaesés megelőzése érdekében.  Nagyon fontos a páciensek edukációja a fényvédelemről.

  Esztétikai kezelés: Kicsi vagy kevésbé látványos területen jelentkező pigmentfoltok esetén próbálkozhatunk önbarnító termékek vagy smink, camouflage alkalmazásával. Ez azonban csak elfedi a tüneteket, nem nyújt tartós megoldást.

  Gyógyszeres kezelés: A vitiligo jelenleg gyógyíthatatlan. Egyes gyógyszeres kezelések önmagukban vagy fényterápiával kombinálva segíthetnek megállítani a tünetek terjedését és stimulálni a bőr pigmentációjának visszatérését. A kezelés általában hónapokig tart. Tökéletes kozmetikai eredményt egyik terápia sem ad, gyakran recidiválnak a tünetek.

  Gyulladáscsökkentő/immunrendszert befolyásoló gyógyszerek. A helyi kortikoszteroidok és a kalcineurin inhibitorok (tacrolimus/pimecrolimus) alapvető szerepet játszanak  a vitiligo kezelésében önmagukban, vagy egyéb terápiákkal kombinálva. Korai stádiumban a leghatékonyabbak. A tacrolimus/pimecrolimus terápia arcon, nyakon, valamint gyermekeknél hatékony lehet, kombinálható szűk spektrumú ultraibolya B (NB-UVB) kezeléssel. Rapid állapotromlás esetén a kortikoszteroidok szisztémás adása jön szóba. Új terápiás lehetőségként a JAK-gátlók ígéretesnek tűnnek a vitiligo kezelésében.

  Fényterápia. A szűk spektrumú UVB terápia nagyobb kiterjedésű vitiligo esetén jelenthet hatékony terápiát, immunmoduláns terápiákkal kombinálható. Elhúzódó, hónapokig tartó kezelésre van szükség heti több alkalommal a hatás eléréséhez. Fontos kiemelni viszont, hogy a fényterápia esetében is mérlegelni kell a bőrrák kockázatot. Limitált vitiligonál a 308 nm-es excimer lézer hatékonynak bizonyult.

  Vitiligo

  Sebészi kezelések:

  A stabil, limitált vitiligo esetén jelenthet terápiás alternatívát.

  • Szövetátültetés. Az eljárás során a sebészek az egészséges, pigmentált bőr felső és középső rétegét pigmenthiányos területekre helyezik át. 
  • Sejttranszplantáció. Az eljárás során meghatározott sejtkomponenseket  transzplantálnak a pigmenthiányos területekre. 
  • Nem transzplantáción alapuló megoldások. Ablatív lézerrel, dermabrázióval sebzéseket ejtenek a bőrön, melyek elősegítik a pigmentáció kialakulását.

  Depigmentáció: Ez a terápia válogatott esetekben, univerzális, más terápiára nem reagáló, vagy arcon, kézen jelentkező jól látható vitiligonál jelenthet megoldást. A kezelés során depigmentáló szereket, lázeres terápiát alkalmazhatunk a pigmentált területeken.

  Vitiligo megelőzése

  A vitiligot nem lehet megelőzni. A legtöbb amit tehetünk, ha a kórkép jelentkezésének kezdeti fázisában megkezdjük a kezelést, ilyenkor ugyanis még eredményesebben fordítható vissza a foltok megjelenése, illetve hatékonyabban lassítható a terjedésük.
   

  A leírás dr. Görög Anna bőrgyógyász szakorvos közreműködésével készült.

  Nézze meg videónkat, melyben dr. Görög Anna, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa elárulja, hogy milyen tünetekkel jár és hogyan kezelhető a vitiligo! Tudjon meg többet a pigmenthiánnyal járó bőrbetegségről!


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.