2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Petefészekrák

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A petefészekrák a petefészek (két petefészekből az egyik vagy mindkettő) rosszindulatú daganata. A petefészekrák az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat a hölgyek körében. A nőgyógyászati malignómák egynegyedét teszi ki, viszont a vezető helyet foglalja el a halálozási statisztikában a nőgyógyászati daganatok között. Leggyakrabban középkorú, idős asszonyoknál (50-60 évesek) jelentkezik, de ma már előfordulhat fiatalabb korban is.

  Felismert daganat esetén a túlélés a daganatsejt differenciáltsági fokától függ: ez határozza meg ugyanis a rosszindulatúság mértékét, és a kezelés sikerességére is utal. Azt mondhatjuk, hogy a petefészek rák átlagos 5 éves túlélése 25-30%. A rákmegelőző állapotban felismerve és gyógyítva az átlagos 5 éves túlélés 90 %.

  b2_petefeszekrak

  A petefészekrák okai

  A betegség kialakulásának az oka nem ismert, bár összefüggés mutatható ki a peteérések számával: miszerint minél több peteérése volt egy nőnek az élete folyamán, annál nagyobb veszélynek van kitéve. További rizikónak tekinthető a gyermektelenség, öregkor, fokozott zsír és húsfogyasztás, ülő életmód. (A fogamzásgátló tabletták szedése csökkenti a rizikót.) Van olyan típusuk, amelyeknél genetikai faktorok is valószínűsíthetők a kialakulásukban. Más típusánál a mumpsz vírus szerepe is felmerül az okok között. Ezekből is látható, hogy igen sokféle szövettani típusa van: hám eredetűek, csírasejt eredetűek, ivarléc- és stróma tumorok.

  A petefészekrák tünetei

  Korai felismerése alig lehetséges. Előfordul a haskörfogat vízfelszaporodás miatti megnövekedése vagy felpuffadása. A betegség felfedezésére az esetek 70%-ban sajnos már előrehaladott állapotban kerül sor.

  A petefészekrák diagnosztikája

  A petefészek-daganatok diagnosztikájában és szűrésében a minden nőgyógyászati páciensnél elvégzett ultrahang-vizsgálat bír rendkívül nagy jelentőséggel, amelyet kiegészíthetünk a rendelőben történő vérvétellel, amely tumormarkerek vizsgálatára irányul. Fontos felhívni a figyelmet az emlőrák és a petefészekrák családi halmozódására!

  A petefészekrák kezelése

  A megfelelő kezelés kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell venni. A petefészekrák gyógymódja a radikális műtét, még operálhatatlan esetekben is meg kell próbálni csökkenteni a daganat össztömegét. Mindkét petefészek, gyakran a petevezeték és a méh is eltávolításra kerül.

  A műtéti kezelést kemoterápia és/vagy sugárterápia egészíti ki, és egyéni, személyre szabott megfelelő psziché-, lélekgondozás kellene hogy kövesse.


  Kapcsolódó cikkek:

  A leírás a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.