2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Érvek a fogamzásgátló tabletták mellett és ellen

    Létrehozás dátuma: 2022-03-23

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

    Hatvan éve ismerjük és használjuk a fogamzásgátló tablettákat, és ez idő alatt sem csitult a vita ezek előnyeiről és hátrányairól. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy milyen típusú tabletták kaphatók a patikákban, és ezek milyen módon fejtik ki a hatásukat, valamint a fogamzásgátlás ezen módjának kedvező tulajdonságait szembe állítjuk a lehetséges mellékhatásokkal.

    A születésszabályozást megkönnyítő fogamzásgátló tabletták a hatvanas években jelentek meg, népszerűségük ma is töretlen, de máig maradtak aggályok a használatukkal kapcsolatban. Az idők során nagyon sokat változtak, hiszen a kutatók arra törekedtek, hogy minél kisebb hormonális terheléssel, kevesebb mellékhatással minél nagyobb biztonságot érhessenek el. A hatásmechanizmusuk azonban ma is ugyanaz: ösztrogén és progeszteron hormon kombinációját, illetve a minitabletták csak progeszteront tartalmazva befolyásolják a női ciklus szakaszait és akadályozzák meg a nem kívánt terhességet.

    Érvek a fogamzásgátló tabletták mellett és ellen

    A fogamzásgátló tabletták típusai

    A kombinált tabletta hatásmechanizmusa is kombinált: egyrészt a ciklusos hormonműködés leállításával gátolja a petesejtérést, másrészt a méhnyaknál termelődő nyák megvastagításával fizikailag is akadályozza a spermium vándorlását a méh üregébe és a petevezetőkbe. A harmadik hatása pedig, hogy ha mégis lenne megtermékenyített petesejt, akkor annak beágyazódását akadályozza a méh nyálkahártyája szerkezetének megváltoztatásával. Egy- és többfázisú kombinált tablettafajta létezik, aszerint, hogy a tabletták ugyanannyi vagy változó arányú hormonmennyiséget tartalmaznak-e. Új típus a kiterjesztett hatású tabletta, amely háromhónapnyi időre is megakadályozza a peteérést, megszünteti a menstruációs ciklust. A minitabletták (más néven gesztagén tabletták) kevesebb hormont tartalmaznak, és csak progeszteront, ösztrogént nem. Ez a fogamzásgátló típus azoknak jó választás, akiknek valamilyen okból ellenjavallt az ösztrogénadagolás, például szoptatás idején illetve emlődaganat esetében. A hatásmechanizmusuk megegyezik a kombinált tablettákéval, de kisebb a hatékonyságuk, és az alkalmazás pontosságára jobban kell ügyelni. Az esemény utáni vagy sürgősségi tabletta, mint a nevében is benne van, nem állandó használatra való, csupán vészhelyzetben, vagyis egy védekezés nélküli aktus után legfeljebb 72 órával alkalmazható a nem kívánt terhesség megakadályozására. A benne lévő progeszteron megakadályozza a petesejt megtermékenyülését illetve beágyazódását.

    A fogamzásgátlók előnyei

    Ha mindig előírásnak megfelelően, pontosan szedik, a kombinált tabletta 99 százalékos biztonsággal véd a nem kívánt terhesség ellen. A nem mindig azonos időpontban alkalmazott vagy esetenként kimaradt tabletta azonban emeli a hibaszázalékot. A terhesség megelőzésén kívül is van néhány előnyük ezeknek a fogamzásgátló készítményeknek. Enyhítik a PMS (premenstruácós szindróma) tüneteket, a túl erős menstruációs vérzést, illetve az azzal járó fájdalmas görcsöket, javítják a bőrhibákat, például a kamaszkori aknékat, és csökkenthetik a méhen kívüli terhesség, az endometriózis, illetve az egyes rákfajták, például a petefészekrák és méhtestrák, valamint az emlőciszták kockázatát. A mini tabletta előnye, hogy kevesebb hormont tartalmaznak, kisebb a mellékhatások veszélye, ezért azok a nők is használhatják, akik szoptatnak, illetve akiknek trombózisra fokozott hajlamuk van. A kiterjesztett ciklusú tabletta előnye, hogy csökkenti, sőt hosszabb időre teljesen megszünteti a menstruációs vérzést, így a premenstruációs tünetektől vagy fájdalmas vérzéstől szenvedőknek könnyebbséget szerezhet. Egyszerűbb az alkalmazása, mint a többi kombinált tablettáé.

    Érvek a fogamzásgátló tabletták mellett és ellen

    A fogamzásgátlók hátrányai

    A fogamzásgátló tabletták a nem kívánt terhességet megakadályozzák, de nem feladatuk megvédeni a szexuális élet egyéb veszélyeitől, például a nemi úton terjedő fertőzésektől. Ha ilyen veszély felmerül, óvszer használatával kell erre is biztosítani a védelmet. A tabletták hatóanyagaik révén befolyásolják a hormonháztartást, így óhatatlanul felléphetnek bizonyos mellékhatások. Alkalmazásuk fejfájást, hányingert, emlőérzékenységet okozhat az arra érzékenyeknél, van, aki a libidó csökkenését is tapasztalja. Előfordulhat rendszertelen, áttöréses vérzés is. A mellékhatások veszélye sokszorosára fokozódik, ha a fogamzásgátló tablettát használó egyébként sem teljesen egészséges, például epe-, májbajtól, súlyos migréntől szenved, keringési betegsége van, magas a vérnyomása vagy trombózisra hajlamos, esetleg daganatos betegsége van. A mini tabletta hátránya, hogy nem olyan hatékony, mint a kombinált tabletták, és hasonló mellékhatásai vannak: csökkent libidó, fejfájás, szédülés, hasi görcsök jelentkezhetnek. A kiterjesztett ciklusú tabletta alkalmazása során szabálytalan vagy pecsételő vérzés jelentkezhet, emellett ugyanolyan mellékhatásai lehetnek, mint a többi kombinált tablettának.

    Egyéb lehetőségek

    Negyven év felett, illetve a fenti egészségi problémák esetén mindenképpen érdemes nőgyógyász szakorvossal megbeszélni a védekezés módját. Sok egyéb lehetőség közül lehet választani, mérlegelve mindegyik előnyeit és hátrányait, az alkalmazás módját, biztonsági és kényelmi szempontokat egyaránt. A hagyományos eszközök, férfi (és újabban női) óvszerek mellett rendelkezésre állnak különböző spermaölő készítmények, spray-k és krémek, méhen belüli fogamzásgátló eszközök, fogamzásgátló tapaszok és injekciók is.


    A cikk Dr. Kovács Attila nőgyógyász közreműködésével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont