2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Gyermek fül-orr-gégészet

  Kisgyermekkorban leggyakoribbak a felső légutak fertőzéses eredetű megbetegedései. Ezekre a közösségbe kerülést követően a megnövekvő fertőzések mellett az immunrendszer életkorból adódó éretlensége hajlamosít. Bár az esetek többségében vírusos eredetű kórképről van szó, elhúzódó, vagy súlyosabb, gyorsan fokozódó tünetekkel járó esetekben a bakteriális eredet vagy felülfertőződés lehetőségét is vizsgáljuk.

  Gyermek fül-orr-gégészet - Budai Egészségközpont

  A fülkürt életkorilag jellemző funkcionális eltérései hajlamosítják a gyermekeket középfül betegségekre. Gyakran társul egyszerű náthához is a fülkürt szellőzésének romlása, következményes füldugulással, nyeléskor vagy ásításkor jelentkező pattanó hang hallásával, hallásromlással. Kialakulhat átmeneti, vagy folyamatossá váló fájdalom, ami lázzal is társulhat. Ezek a tünetek heveny középfülgyulladás megjelenésére utalnak, mely esetben csak a dobhártya vizsgálatával dönthető el az antibiotikus terápia szükségessége.

  A felmerülő halláspanaszok kivizsgálásának első lépése a gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálat. Erre részletes, a születési, családi és fejlődési előzményekre kiterjedő tájékozódást követően kerül sor. A középfül megbetegedéseire utaló dobhártya-eltérések észlelésekor keressük a kórkép okát is, elsősorban az orr, orrgarat megbetegedéseinek vizsgálatával a megfelelő terápia megválasztása céljából. Emellett, különösen a beszédfejlődés késése vagy eltérése esetén fontos kutatni a belsőfül eredetű halláscsökkenések jelenlétét is a gyermekek életkorára optimalizált vizsgálatokkal.

  A gyermekkori horkolás, viselkedési- és alvászavarok gyakorisága jelentősen megnőtt az utóbbi évtizedben. Ezek hátterében szervi eltérésként gyakran valamilyen felső légúti szűkület áll. Gyermekkorban leggyakrabban az orr és garatmandulák megnagyobbodása az ok, de allergiás orrkagyló duzzanat, a középarc fejlődési rendellenességei, a gégefedő alaki vagy szerkezeti eltérései, a nyelvgyöki mandula megnagyobbodása vagy a nyelvgyök hátraesése, vagy az izomzat tónusának eltérése is állhat. Ezek alapján a gyermekkori légzészavarok diagnosztikájának fontos lépése a fül-orr-gégészeti vizsgálat.

  A korszerű diagnosztika részét képezi obstruktív alvási apnoe szindróma gyanúja esetén a kórkép objektív megerősítése és súlyossági fokának meghatározása, amely éjszakai poligráfiával vagy poliszomnográfiával történik. A hordozható poligráf alkalmas jól kooperáló gyerekeknél otthoni mérésre is, elegendő lehet egyebekben egészséges gyermekek kivizsgálására.

  Gyermekkorban a garat és gége megbetegedéseinek vizsgálatát gyakran egy vékony, hajlékony fiberoendoszkóp segítségével végezzük. Az altatás nélkül is gyors, fájdalommentes és biztonságos vizsgálat lehetővé teszi a nehezen megítélhető régiók feltérképezését. Fiberoendoszkópot használunk a gége szerkezeti eltéréseinek (veleszületett rendellenességek, hangszalagcsomók) vizsgálata mellett a funkcionális rendellenességek (kóros hangképzés, légzészavarok) kivizsgálása esetén is.

  A gyermekkori fül-orr-gégészeti kórképek tekintetében fontos helyen állnak a fej-nyaki régió fejlődési rendellenességei, melyek ismerete, diagnosztikája, az életkorhoz kötött terápiás terv felállítása gyermek fül-orr-gégészeti szemléletmódot igényel. A veleszületett arcrendellenességekkel foglalkozó multidiszciplináris kivizsgálás részét képezi a gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálat, melynek célja a hallást és beszédkészséget, valamint a légutak tágasságát érintő eltérések felismerése és egyénre szabott kezelése.

  A leírás Dr. Tinku Dóra fül-orr-gégész szakorvos közreműködésével készült.
     Teendők gyermekkori fülfájás esetén:

  1. Az első 24 órában 4-6 óránként ajánlott fájdalomcsillapítót adni a gyermeknek. (A recept nélkül kapható készítmények is megfelelőek.)

  2. Fontos az ágynyugalom biztosítása a gyermek számára.
   
  3. Alváskor az ágy fejvégét kissé emeljük meg - ez a lüktető jellegű fülfájást némiképp mérsékli.

  4. Ne vigyük a gyermeket szabad levegőre, ne mossuk meg a haját, illetve kádban ne fürdessük a gyermeket!

  5. A fülpanasz a gyermekek 85%-ánál egy napon belül elmúlik, nem szükséges antibiotikum-kezelés.
   
  6. Amennyiben a gyermek fülfájdalma 24 óra múlva is fennáll, forduljunk a gyermek háziorvosához, vagy jelentkezzünk be fül-orr-gégészeti szakrendelésre!

  7. Mielőbb forduljunk orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül valamelyik a fülfájással egyidejűleg fennáll: hányás, magas láz, fejfájás, elesett állapot!

  A teendők listája Prof. Dr. Gerlinger Imre PhD fül-orr-gégész szakorvos közreműködésével készült.


  Kapcsolódó cikkek


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>