2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Fogászati kérdések

  Milyen fogkefét érdemes használni?

  Viszonylag kis fejű, közepes vagy puha keménységű fogkefét. A fogtisztítást érdemes kiegészíteni még fogköztisztító fogkefe illetve fogselyem használatával, mert a fogkefével a fogak közé nem érünk be. Mind a kézi, mind a gépi fogkefék egyformán megfelelőek a fogak tisztítására, jó fogmosási technika elsajátításával. Kérje fogorvosa, dentálhigiénikusa segítségét!

  Hogyan ápoljuk gyermekeink fogait? 

  Korosztálynak megfelelő fogkrém illetve fogkefe használata. Az esetlegesen használhatunk ún. plakkfestő tablettákat, amivel láthatóvá tehetjük gyermekeink fogmosás utáni lepedék maradványait. Megmutatja azokat a helyeket, ahol nem volt helyes a fogtisztítás.

  Mi a barázdazárás?

  A fogszuvasodás leggyakoribb helye az őrlőfogak mélyebb barázdái. Barázdazárást végezhetünk barázdaszuvasodás megelőzése céljából, mivel ezek a területek nehezen tisztíthatóak. Ennek optimális időszaka gyermekkorban a fogak áttörése után 1 éven belül, amíg a barázdák épek és nincsenek elszíneződve. A beavatkozás fájdalommentes, egy védőlakk kerül a fogak barázdáiba, fúrás nélkül.

  Miért szükséges a fogköveket eltávolítani?

  A fogkő a fogakon maradt lepedékből és a nyálból kicsapódó ásványokból tevődik össze. A benne kialakuló és megtelepedő baktériumok tartós fogíny-gyulladást okozhatnak, melynek következménye lehet fogínysorvadás, mely a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet. Ezért nagyon fontos a fogkövek rendszeres eltávolítása (fél évente), a megfelelő fogmosási technika alkalmazásával együtt.

  Mitől színeződhetnek el a fogak?

  Elszíneződhetnek a fogak külső és belső okokból egyaránt. Külső ok például a tea, kávé, dohányzás, valamint az egyes szájvizek rendszeres használata. Belső ok lehet gyökérkezelt fogak, gyógyszerek mellékhatása, fluorosis, valamint régi amalgám tömések. Külső okból eredő elszíneződések lepolírozhatók, eltávolíthatóak ultrahangos fogkő leszedéssel, valamint homokfúvásos technika alkalmazásával. Ha még fehérebb fogakra vágyunk, akkor fogfehérítés jöhet szóba.

  Fogfehérítést érdemes-e elvégeztetni?

  Általában 3-8 árnyalatnyit javíthatunk fogaink fehérségén. Az elért fehérség nem életre szóló, a kezelés 1-2 évente ismételhető, rossz szokásainktól függően (kávé, dohányzás). Ilyen gyakorisággal végezve nem káros a fogzománcra. Kezelés után 1-2 hétig fogérzékenység jelentkezhet.

  Implantátum vagy híd?

  Az elveszett fogak pótlására implantátumokra épített koronákkal vagy a szomszédos fogak felhasználásával híd pótlásokat készíthetünk. Híd készítésénél a szomszédos fogakat lecsiszoljuk, míg implantatios fogpótlásnál a szomszédos fogak épen maradhatnak. Hídpótlás akkor ajánlott, ha egymás mellett több fog hiányzik, a lecsiszolandó fogakban nagy méretű tömések vagy gyökértömött fogról van szó, vagy az implantációnak kontraindikációja van (kevés csont, csontritkulás, cukorbetegség, vérzékenység stb.).

  Mikor szükséges a bölcsességfogakat eltávolítani?

  A bölcsességfogak általában helyhiány miatt esetlegesen nem tudnak teljesen előtörni, rendszeresen rossz anatómiai helyzetben helyezkednek el. Amennyiben a fog előtör, akkor az íny alá baktériumok, lepedék behatolhat, ami gyulladást okozhat. Ilyen esetben célszerű és ajánlott a bölcsességfogak eltávolítása. Ha a bölcsességfog ínnyel és csonttal fedett, akkor elsősorban csak panasz okozva, vagy fogszabályzási okokból ajánljuk az eltávolítását. Ha nem kerülnek eltávolításra, akkor panoráma röntgen készítése ajánlott 2 évenként.

  Szükséges-e az amalgám tömést esztétikus tömésre cserélni?

  Ha az amalgám tömések jól zárnak, nincs mellette szuvasodás és a páciensnek nincs fémallergiája, akkor az amalgámtömések cseréje nem indokolt, esetlegesen csak esztétikai okokból.

  Mikor szükséges a gyökérkezelés?

  Leggyakrabban akkor szükséges, ha fogszuvasodás, törés(trauma) eléri a fogbelet (pulpa). Gyakran fertőződik és elhalhat, amin szintén gyökérkezeléssel tudunk segíteni. A fog belsejében lévő üreget kitisztítjuk, az üreget falálló gyökércsúcsig érő töméssel töltjük fel, ezáltal a fogat megmentjük az esetleges eltávolítástól.

  Fémkerámia korona vagy cirkon korona?

  Hidak és koronák készülhetnek fém vagy cirkon vázra, melyekre porcelánt égetnek. Esztétikai régióban illetve fémallergiás Betegeinknek ajánljuk a cirkon koronát, mert a cirkonváz fogszínű, ínyszélnél fémes áttűnés nem látható. Tartósság szempontjából nincs különbség a kétféle technika között. Árban viszont a cirkon technika valamivel drágább.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.