2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Reumatológiai kérdések

  Mivel foglalkozik a reumatológus?

  A reumatológia a mozgásszervek, vagyis a gerinc, a csontok, a porcok, az ízületek és inak, izmok konzervatív (nem műtéti) kezelésével foglalkozik. A mozgásszervek gyulladásos, autoimmun és kopásos eredetű megbetegedései és az anyagcserezavarok, például a csontritkulás kezelése is a reumatológia működési területéhez tartozik.

  Milyen panaszokkal érdemes reumatológiai szakrendeléshez fordulni?

  Minden olyan mozgásszervi panasszal, amely több héten át elhúzódik, és a mozgásában akadályozza vagy fájdalommal, zsibbadással, ízületi merevséggel jár, tanácsos szakorvoshoz fordulni. Így például, ha bármelyik ízületében (csípő, váll, térd, könyök, boka stb.) két hétnél hosszabban merevséget, fájdalmat érez vagy gerinctáji fájdalmai vannak, tartós derék- vagy hátfájástól szenved, és akkor is, ha végtagproblémái, fájdalmai vannak, például ínhüvelygyulladás, befagyott váll, teniszkönyök, kalapácsujj, sarkantyú, stb.
  Leggyakrabban gerincproblémákkal, végtagfájdalmakkal, ízületi gyulladásokkal, porckorong-elváltozásokkal, illetve csontritkulásos esetekkel fordulnak a betegek a reumatológiai szakrendelőbe.

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  A vizsgálat a pácienssel való beszélgetéssel kezdődik, amikor alaposan kikérdezik az előzményekről, eddigi betegségeiről, panaszokról, családi kórelőzményekről. Ezután az általános fizikális vizsgálat következik, az esetleges belgyógyászati betegségek figyelembe vételével, illetve különös tekintettel a mozgásszervekre, tartási rendellenességekre, izomerőre, reflexekre, majd neurológiai vizsgálatra is sor kerül. Ha vannak korábbi leletek, zárójelentések, azok elemzése, a friss laboratóriumi eredményekkel való összevetése is segít a diagnózis felállításában. A reumatológus laboratóriumi, illetve szükség esetén képalkotó (ultrahang, röntgen, MRI) vizsgálatok valamint csontsűrűség-mérés elvégzését is kérni fogja. Mivel a reumatológiai problémák általában más betegségekkel, belgyógyászati és egyéb kórképekkel is összefügghetnek, ezért a reumatológus gyakran konzultál más, társ szakterületek szakorvosaival is.

  Honnan tudhatom, hogy csontritkulás veszélyeztet?

  A csontritkulásnak többnyire nincsenek tünetei az első csonttörések előtt. A külső jelek általában már előrehaladott állapotban jelennek meg: például a testmagasság csökkenése, a hát görbületének fokozódása, a bordák és csípőtányér közötti távolság csökkenése, a törzsön, a test bőrén és izomzatán haránt redők kirajzolódása, a hasfal megereszkedése már kialakult csigolyatesttörést is jelezhet. Emiatt a tünetszegénység miatt van jelentősége az időben történő szűrővizsgálatnak, a csontsűrűség mérésének, az oszteodenzitometriás vizsgálatnak, amelyet 50 éven felüliek között mindkét nembelieknek, a változó korba lépő nőknek pedig különösen érdemes elvégeztetni akkor is, ha nincs panaszuk. Ha pedig valaki ún. csontvesztő életmódot folytat, például dohányzik, rendszeres alkoholfogyasztó, sok foszforban gazdag üdítőitalt és tartósított élelmiszereket fogyaszt, keveset mozog, akkor mindenképpen érdemes kontroll alatt tartania a csonttömegét.

  Örökölhető-e a reuma?

  Bár a köztudatban így terjedt el, a reuma nem egyetlen betegség, hanem bizonyos tüneteknek, illetve általában a mozgásszervek fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó, többnyire gyulladásos megbetegedéseinek a gyűjtőfogalma. Ezek a betegségek illetve ezekre való hajlam nem öröklődnek, inkább az egymást követő generációk életmódi szokásainak hasonlósága, például az egyoldalú táplálkozás, mozgáshiány, elhízás miatti gyengébb immunrendszer miatt fordulhat elő családi halmozódás.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.