• Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Proktológiai kérdések

    Ki az a proktológus?

    Általában sebész orvos, ritkábban gyomor-bélrendszeri betegségekkel foglalkozó, gastroenterológus-belgygyász, akinek végbél betegségek ellátásában jártassága van. Műszeres vizsgálatok azaz anoscopia vagy rectoscopia (mind a kettő endoszkópos végbél vizsgálat, az előbbi csak a végbél nyílás és az anális csatorna 10 cm, a másik 20-25 cm magasan bevilágítva eszközzel a végbélbe) tartozik a proktológiai vizsgálathoz, valamint a vérző vagy fájdalmas kemény, ún. rögösödött aranyér műtéti ellátása ill pl vérzést okozó végbél fissurák gyógyítása a feladata.

    Mit jelent a rektális vizsgálat?

    Végbél vizsgálat, amit szűrő jelleggel, nem eszközös beavatkozásként végez az orvos. Megtekinti a végbélnyílást külső aranyér, esetleg bőrgyógyászati elváltozás megítélésére, majd kesztyűt húzva és síkosító krémet alkalmazva ujjal tapintja körbe a végbél belső felszínét, ahol elsősorban oda nem illő növedéket, azaz daganatot keres, mert statisztikák alapján a végbél rák nagy gyakorisággal ennyire mélyen, azaz ujjal elérhetően helyezkedik el. Ugyancsak fontos információ az esetleges belső aranyér kitapintása, hiszen terápiás konzekvenciája van és szakemberhez ún. proktológushoz kell ilyenkor irányítani a pácienst. Továbbá a széklet állaga és konzisztenciája és a kesztyűn esetleg látható vér (piros, akkor emésztetlen, fekete-emésztett) jelenti további vizsgálatok indikációját.

    Mikor kell proktológushoz fordulni?

    Ha bármilyen végbéltáji dyscomfort, fájdalom, csípő, viszkető érzés jelentkezik! Haladéktalanul, ha a székletben, vagy a papíron friss, piros vért, vagy nyákot észlel ( a végbélrák általában fájdalmatlan, első tünete a véres, nyákos széklet!) Ha családjában volt vastagbéldaganatos kórelőzmény, akkor 40 év felett, egyébként 45 év felett jelentkezzen szűrésre évente!

    Proktológiai vizsgálat napján ehetek? Szükséges beöntés végzése vagy hashajtás?

    A vizsgálat előtti pár órában legyen széklete, beöntés, hashajtás nem indokolt.

    Proktológiai beavatkozás után ágyban kell feküdni vagy másnap már dolgozhatok?

    Járóbetegként nem kell feküdnie, a beavatkozás napján és azt követő napon huzamosabb üléssel járó irodai munka nem javasolt.