2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Proktológiai kérdések

  Ki az a proktológus?

  Általában sebész orvos, ritkábban gyomor-bélrendszeri betegségekkel foglalkozó, gastroenterológus-belgygyász, akinek végbél betegségek ellátásában jártassága van. Műszeres vizsgálatok azaz anoscopia vagy rectoscopia (mind a kettő endoszkópos végbél vizsgálat, az előbbi csak a végbél nyílás és az anális csatorna 10 cm, a másik 20-25 cm magasan bevilágítva eszközzel a végbélbe) tartozik a proktológiai vizsgálathoz, valamint a vérző vagy fájdalmas kemény, ún. rögösödött aranyér műtéti ellátása ill pl vérzést okozó végbél fissurák gyógyítása a feladata.

  Mit jelent a rektális vizsgálat?

  Végbél vizsgálat, amit szűrő jelleggel, nem eszközös beavatkozásként végez az orvos. Megtekinti a végbélnyílást külső aranyér, esetleg bőrgyógyászati elváltozás megítélésére, majd kesztyűt húzva és síkosító krémet alkalmazva ujjal tapintja körbe a végbél belső felszínét, ahol elsősorban oda nem illő növedéket, azaz daganatot keres, mert statisztikák alapján a végbél rák nagy gyakorisággal ennyire mélyen, azaz ujjal elérhetően helyezkedik el. Ugyancsak fontos információ az esetleges belső aranyér kitapintása, hiszen terápiás konzekvenciája van és szakemberhez ún. proktológushoz kell ilyenkor irányítani a pácienst. Továbbá a széklet állaga és konzisztenciája és a kesztyűn esetleg látható vér (piros, akkor emésztetlen, fekete-emésztett) jelenti további vizsgálatok indikációját.

  Mikor kell proktológushoz fordulni?

  Ha bármilyen végbéltáji dyscomfort, fájdalom, csípő, viszkető érzés jelentkezik! Haladéktalanul, ha a székletben, vagy a papíron friss, piros vért, vagy nyákot észlel ( a végbélrák általában fájdalmatlan, első tünete a véres, nyákos széklet!) Ha családjában volt vastagbéldaganatos kórelőzmény, akkor 40 év felett, egyébként 45 év felett jelentkezzen szűrésre évente!

  Proktológiai vizsgálat napján ehetek? Szükséges beöntés végzése vagy hashajtás?

  A vizsgálat előtti pár órában legyen széklete, beöntés, hashajtás nem indokolt.

  Proktológiai beavatkozás után ágyban kell feküdni vagy másnap már dolgozhatok?

  Járóbetegként nem kell feküdnie, a beavatkozás napján és azt követő napon huzamosabb üléssel járó irodai munka nem javasolt.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.