2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Radiológiai osztály

  Szív-MR vizsgálat

  Foglaljon időpontot most!

  Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

  Felhívjuk tisztelt pácienseink figyelmét, hogy a szív-MR vizsgálathoz 3 hónapnál frissebb szakorvosi javaslat szükséges!
   

  A kardiovaszkuláris mágneses rezonanciás vizsgálat, azaz a szív-MR vizsgálat az egyik legmodernebb nem-invazív, sugárterheléssel nem járó kardiológiai képalkotó eljárás, amely segítségével nagy felbontóképességgel ábrázolható a szív és az azt körülvevő mellkasi szervek anatómiája.

  Mi a vizsgálat célja?

  Minden más képalkotó vizsgálatnál érzékenyebben kimutathatók a szívizomzatot érintő kórfolyamatok és korábbi károsodások maradványai; ma már a rutin klinikai kardiológia szerves része mind felnőttek, mind gyermekek esetében. 

  A szív-MR vizsgálat leggyakrabban a következő esetekben javallott:

  • koszorúérbetegség talaján kialakult iszkémiás szívbetegség,
  • szívburok és különböző szívizombetegségek,
  • a szívizom és a szívburok gyulladásos folyamatai,
  • veleszületett fejlődési rendellenességek esetén;
  • valamint a térfoglaló folyamatok megítélése céljából. 

  A szív-MR vizsgálat a globális bal és jobb kamrai funkció (volumenek, falmozgások, ejekciós frackió) megítélésének legpontosabb, ún. referenciamódszere.

  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI.
  A Budai Egészségközpont 3 Teslás MRI készüléke

  Milyen előkészület szükséges?

  A vizsgálat előtt 3-4 órával már ne egyen, folyadékot fogyaszthat, gyógyszereit beveheti. A szív-MR vizsgálatoknál nem szükséges a pulzusszám csökkentése a szív-CT vizsgálatokkal ellentétben.

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  A szív-MR vizsgálat átlagosan fél-egy órát vesz igénybe.  A pontos és értékelhető eredmény érdekében nagyon fontos, hogy a páciens végig nyugodtan feküdjön. A felvételek készítése közben légzési instrukciókat kap, ami azt jelenti, hogy operátorunk bizonyos időközönként megkéri, hogy tartsa benn a lélegzetét egy kis ideig.

  A vizsgálat során szükség lehet MR kontrasztanyag intravénás adására szívizomelhalás, -heg, -kötőszövetes elfajulás (pl. szívizom életképesség-vizsgálat), szívizom vérkeringési zavar (iszkémia) azonosításához, szívizom-, szívburokgyulladás megítéléséhez, valamint a szívben vagy szív körül elhelyezkedő daganatok megítéléséhez.

  Az MR kontrasztanyagfajták alapvetően eltérnek a CT-vizsgálatnál és szívkatéterezésnél is használatos jód tartalmú kontrasztanyagoktól, így jódos kontrasztanyag-érzékenység esetén is biztonsággal alkalmazhatók. A leggyakrabban használt MR kontrasztanyagok gadolíniumot tartalmaznak, mellékhatással alig járnak. Jelentősen csökkent vesefunkció esetén MR kontrasztanyag adása is ellenjavallt, illetve erősen mérlegelendő.

  Mikor nem javallott a vizsgálat?

  Ha a páciens ismerten szívritmuszavarban szenved, nem tud a hátán feküdni huzamosabb ideig, vagy igen erősen fullad, a vizsgálat elvégzése nem ideális: felvételeinken olyan mozgási műtermékek keletkezhetnek, melyek a képek értékelését nagymértékben korlátozzák.

  Kontraindikációt jelenthetnek még a szervezetbe beültetett különböző fémeszközök (pacemaker, ICD, aneurysma klip, cochlearis implantátum, inzulin pumpa stb.) Fémtartalmú implantátum esetén annak MR-biztonságossága az erről szóló dokumentáció segítségével a vizsgálatot megelőzően tisztázandó. Klausztrofóbiára hajlamos betegeknél a vizsgálat kivitelezése problémát jelenthet, azonban a szorongás némi felkészüléssel könnyen oldható és a vizsgálat az esetek legnagyobb részében elvégezhető.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább