2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Onkológia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.31., péntek

  Az onkológia a jó- és rosszindulatú daganatok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó orvostudományi szakág, amely számos speciális szakirányból áll, mivel a daganatok szinte valamennyi szervet érinthetik a testben.

  A daganatos megbetegedés bizonyos típusai (pl. bőr-, emlőrák stb.) önvizsgálattal is felismerhetőek, ám a szűrővizsgálatoknak kiemelkedő jelentőségük van abban, hogy a betegségek még panaszmentes állapotban felismerhetők, és ezáltal gyógyíthatóak legyenek.

  Az onkológia a jó- és rosszindulatú daganatok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó orvostudományi szakág.

  Milyen vizsgálatok szükségesek?

  Figyelemfelkeltő helyi tünetek (pl. csomó, vérzés stb.) vagy szisztémás panaszok (pl. fogyás, étvágytalanság stb.) esetén mindenképp forduljunk orvoshoz. Az orvosi és a laboratóriumi vizsgálat, valamint a diagnosztikus képalkotó eljárások felderítik a kóros eltéréseket. A biztos diagnózishoz a kóros eltérésből történő mintavételt követő hisztológia vagy citológiai vizsgálat szükséges.

  A mintavétel kevés veszéllyel és minimális fájdalommal járó módszer, amely rövid ideig tart, és általában kórházi bennfekvést nem, csak néhány órás megfigyelést igényel. A mintavétel segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú.

  A daganatos betegségek kezelési lehetőségei

  A kezelés megtervezésének másik pillére a daganat kiterjedtségének meghatározása, melyhez röntgen, ultrahang, CT, MR, esetleg izotópos vizsgálatok állnak rendelkezésre. A pontos diagnózis felállítása után a kezelés módjáról az érintett szerv, a daganat típusa, az előrehaladottság stádiuma, az áttétek kiterjedése, illetve a beteg általános állapota alapján döntenek.

  A sebészi megoldás a gyógyulás legjobb esélyét ígérő módszer. A radioterápia (sugárkezelés) célja a rákos daganat elpusztítása, a daganatnövekedés megfékezése és a fájdalomcsillapítás. A sugárkezelés során a beteg érintett testtáját célzottan nagy energiájú ionizáló sugárzásnak teszik ki. Ennek során (igaz kevésbé) az ép sejtek is károsodnak.

  A besugárzási terv elkészítését sugárterápiás orvos végzi, a kezelés általában 6-7 hétig tart. A kezelés után néhány órával mellékhatások jelentkezhetnek (pl. szájnyálkahártya-, nyelőcső-gyulladás, bőrpír, hányás stb.), de a későbbiekben is előfordulhatnak pl. a bőr elszíneződése, fáradékonyság formájában.

  A kemoterápia lényege, hogy a beteget olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik, de sajnos ezek a szerek is hatnak az ép sejtekre is, amely mellékhatásokat is kiválthat pl. hajhullás, hányinger, a bőr elszíneződése stb.

  Vannak olyan esetek (pl. limfóma, leukémia), amikor a kemoterápiás kezelés önmagában való alkalmazásával is gyógyulás érhető el; gyakran viszont a sebészi és a sugárterápia kiegészítéseként alkalmazzák.

  Miben segíthet Önnek a Budai Egészségközpontban működő klinikai onkológiai konzultáció?

  A klinikai onkológiai elsődleges célja onkológiai szakvélemények és konzultációk biztosítása, illetve a multidiszciplináris konzultációk lehetőségeinek bővítése onkológus szakorvos jelenlétével. A konzultációkra szolid tumorokban szenvedő betegek esetében kerül sor.

  A rendelés során fizikális vizsgálat, anamnézis felvétel, forrásdokumentumok-orvosi leletek áttekintése, összefoglaló onkológiai szakvélemény kiadására kerül sor. Minden esetben a beteget és nem a betegséget gyógyítjuk, azaz alapos körültekintő belgyógyászati/onkológiai felmérésre van szükség, kísérő betegségek, terápiák, rutin és onkológiai gyógyszerelés ismeretében. Kellő szakmai tapasztalattal a páciensek irányításával mindig a megfelelő szakorvosi ellátásra kerül sor és mind a műtét mind a kiegészítő kezelések követése, ellenőrzése megvalósul.

  A páciensek állapotának követése, rendszeres fizikális vizsgálatuk csak megfelelő rendelési időben végezhető el legalább 30 percet fordítva a betegre. Holisztikus szemlélettel a páciensek számára egy több, mint 40 szakmás járóbeteg ellátás teljes körű kivizsgálást és állapot követést tesz lehetővé. A megrémült bizonytalan betegek irányítása, konzíliumok kérése az onkológiai konzíliárusi tevékenység fontos feladata. A beteg edukációt és a hozzátartozók vezetését megfelelő tájékoztatását is onkológus szakorvos kell végezze. Alternatív kezelések, gyógymódok ismertetése, javaslata is klinikai onkológussal történik.

  A kuratív eljárások alkalmazása és a betegek minőségi életben eltöltött napjainak, heteinek éveinek meghosszabbítása a cél. Palliatív ellátás és a végállapot a beteg és család számára elviselhetővé tételének megszervezése is onkológusra hárul. A szolgáltatást nyújtó szakorvosaink belgyógyászati és klinikai onkológiai szakvizsgával , a szolid tumorok specifikus onkoterápiájában, szupportációjában , illetve palliatív kezelésében több, mint 15 éves tapasztalattal rendelkeznek.

  A cikk dr. Kocsis Judit közreműködésével készült. 


  Kapcsolódó cikkek


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább