A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Leukémia

Milyen betegség a leukémia?

A leukémia (fehérvérűség) a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik. A túlburjánzó daganatos sejtek nem tudják ellátni a fehérvérsejtek normális működését és gátolják az egyéb vérsejtek képződését. A felszaporodott sejtek amellett, hogy kitöltik a csontvelőt, többnyire a vérpályába is belépnek és a keringő vérben is tömegesen megjelennek.

A leukémia tísai

A fehérvérűség kialakulása, lefolyása, kezelési módja és prognózisa alapján négy csoportra osztható:

  • akut limfoid leukémia
  • akut mieloid leukémia
  • krónikus limfoid leukémia
  • krónikus mieloid leukémia.

A leukémiának ún. mieloid és limfoid típusát különítik el, aszerint, hogy a csontvelőben normálisan előforduló két sejtvonal melyikét érinti a betegség.

A betegség lefolyása szerint akut és krónikus leukémiát különböztetnek meg. Akut leukémiában a sejtszaporodás mértéke gyorsabb, míg a krónikus formában lassúbb, ennek következében az akut leukémia gyorsabb, míg a krónikus leukémia lassúbb lefolyású betegség.

A leukémia okai

A leukémiák kialakulásának oka, az esetek legnagyobb részében ismeretlen. Vannak azonban bizonyos tényezők, amelyek megnövelik a betegség kialakulásának veszélyét. Ezek közé tartozik az ionizáló sugárzás, a nagyfeszültségű áramvezetékek és transzformátorok, bizonyos kémiai anyagok (benzol, egyes rákellenes gyógyszerek), öröklött vagy szerzett immunhiányos állapotok, bizonyos genetikai tényezők és olyan behatások, amelyek a csontvelő kimerülését eredményezik.

A leukémia tünetei

A megbetegedés sokáig teljesen tünetmentes lehet, máskor pedig igen változatos tünetekkel kezdődik. A daganatos sejtek nem tudják ellátni a fehérvérsejtek normál feladatait, nem tudják legyőzni a szervezetet megtámadó kórokozókat, így gyakran lázzal járó fertőzéses megbetegedések lépnek fel. A gátolt vörösvértest- és vérlemezke képzés miatt vérszegénység és vérzékenység alakul ki.

leukémia

A leggyakoribb tünetek a következők: gyengeség, krónikus álmosság, ismeretlen eredetű láz, ismeretlen eredetű fogyás, gyakori baktérium- vagy vírusfertőzések, fejfájás, testszerte bőrpír, csontfájdalom, fokozott vérzéshajlam (orr-, vagy fogíny vérzése, vér a vizeletben vagy a székletben), nyirokcsomó vagy lép megnagyobbodás, hasi teltségérzés.

Akut leukémiában a tünetek korán megjelennek és gyorsan fokozódnak, így a beteg hamar orvoshoz fordul. Ezzel szemben a krónikus leukémia hosszú ideig tünetmentes lehet, és a tünetek megjelenésekor, azok rendszerint enyhék, és csak lassan, fokozatosan súlyosbodnak. Ez az oka annak, hogy a krónikus leukémiás megbetegedések egy része rutin orvosi vizsgálat, vérképellenőrzés során, véletlenül kerül felismerésre.

A leukémia diagnosztikája

Első lépés az alapos fizikális vizsgálat és a kórtörténet felvétele. Nyaki-, hónaljárki-, lágyéki nyirokcsomók, ill. a máj és lép megnagyobbodása utalhat a betegség jelenlétére. A vér vizsgálatával meghatározható a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék száma. A vérből készített kenet mikroszkóp alatti vizsgálatával felismerhetőek a kórosan elfajult leukémiás sejtek, így megállapítható a leukémiás megbetegedés típusa. A pontos diagnózis felállításához azonban elengedhetetlen a csontvelő vizsgálata.

A leukémia kezelése

A leukémia típusa, a leukémiás sejtek sajátosságai, a betegség kiterjedése, a beteg általános egészségi állapota, kora és természetesen a betegséggel kapcsolatban jelentkező tünetek határozzák meg a választandó kezelési módot.

A leukémia kezelésében ötféle terápiás módszer létezik: a kemo- és kétféle sugárterápia (a szervezet leukémiás sejtektől beszűrt részének, szervének besugárzása, ill. a csontvelő-transzplantációt megelőző egésztest-besugárzás), a csontvelő-átültetés és a biológiai terápia.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

 

Kihez fordulhat?