2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Szűrő- és önvizsgálattal a rákos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-01

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Idén február 4-én huszadik alkalommal hívja fel a figyelmet a daganatos betegségekre és azok megelőzésének fontosságára a Rákellenes Világnap.

    A téma egyre fontosabb, hiszen a Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) legfrissebb, 2018-as adatai szerint világszerte több mint 10 millióan halnak meg évente a rák valamely típusában. Ez a szám pedig a népesség növekedésével és elöregedésével együtt folyamatosan nő: 2040-re már évente 29 millió új daganatos esetet jósol a szervezet. Bár a betegség kialakulása nem minden esetben elkerülhető, prevenciós módszerekkel – ideértve a rendszeres önvizsgálatot és a szervezett szűrővizsgálatokat – a gyakori típusú rákos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető, illetve a korai stádiumban diagnosztizált betegség nagy eséllyel gyógyítható.

    rak-ellenes-vilagnap-2020

    Dr. Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa szerint a rosszindulatú daganatok kisebb hányada örökletes, a daganatok nagyobb részének kialakulása azonban számos életmódbeli és környezeti tényezőre vezethető vissza. Ezek közül a dohányzás a legkönnyebben megszüntethető ok.
    Kutatások szerint a dohányhasználat tizenöt különböző rákfajta kialakulásáért felelős, ideértve a szájüregi, a tüdő-, máj-, gyomor-, bél- és petefészekrákot, a húgyhólyag- és hasnyálmirigy daganatot, valamint bizonyos típusú leukémiát.

    További tényezők:

    • Alkoholfogyasztás – az alkohol több mint tízféle rákos megbetegedés okozója lehet

    • Egészségtelen étrend – a rákos megbetegedések okozta halálozások 30-35 százaléka a nem megfelelő étrend miatt történik, ezen belül is 10-14 százalék köthető az elhízáshoz

    • Mozgásszegény életmód

    • Túlzásba vitt napozás – a bőrrák az egyik leggyakoribb daganattípus

    • Szexuális úton terjedő betegségek, hepatitis fertőzés

    • Nem tiszta ivóvíz

    A kulcs a felismerés

    A rák hazánkban is jelentős halálok a szív és érrendszeri megbetegedések után: a Svéd Egészséggazdaságtani Intézet (IHE) 2018-as statisztikái szerint Európában Magyarországon diagnosztizálták a legtöbb rákos megbetegedést, százezer lakosra vetítve közel 700-at, és Horvátország után nálunk hunynak el emiatt a legtöbben, százezer lakosra vetítve 340-en, elsősorban tüdő- és vastagbélrákban. A férfiakat pedig 25 százalékkal nagyobb arányban érinti a probléma, mint a nőket.

    „A kór ijesztő mértékű növekedési aránya miatt különösen fontos, hogy figyeljünk a tünetekre és az önvizsgálatra, hogy megelőzhessük annak kialakulását, vagy már korai stádiumban megkaphassuk a megfelelő kezelést. Figyelmeztető jelek lehetnek pl. az anyajegyen, szemölcsön látható változások, véres, szokatlan széklet, vizelet, indokolatlan fogyás, nyelési nehézségek, illetve csomó, duzzanat a mellben, herékben. A ráknak azonban vannak olyan típusai is, amelyeket nem tudunk önvizsgálattal felfedezni, ezért létfontosságú, hogy rendszeresen eljárjunk szűrésre” – hangsúlyozta a Budai Egészségközpont szakorvosa.

    Melyek a javasolt szűrővizsgálatok? 

    Nőknek:

    Férfiaknak:

      Mindkét nem számára:

    „A szűrővizsgálatoktól sokan azért tartanak, mert félnek, hogy valamilyen daganatos betegséget diagnosztizálnak náluk, épp ezért ki is hagyják azokat és csak súlyos állapotban fordulnak orvoshoz. Pedig, ha időben felfedezik a problémát, nagyobb az esély a teljes gyógyulásra” – tette hozzá a doktornő.

    10 javaslat a rákos megbetegedések veszélyének csökkentésére

    Mint minden betegségnél, a daganatok esetében is sokat tehetünk a kialakulásuk elkerüléséért:

    1. Figyeljünk az egészséges testsúly fenntartására.Mozogjunk naponta minimum 30 percet.

    2. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és Omega-3 zsírokban gazdag élelmiszereket.

    3. Kerüljük a gyorsételeket és az egyéb feldolgozott élelmiszereket, amelyek nagymértékben tartalmaznak finomított cukrot, zsírt és keményítőt.

    4. Csökkentsük a vörös- és feldolgozott húsok bevitelét.

    5. Csökkentsük a cukrozott üdítőitalok és az alkoholos italok fogyasztását.

    6. Kerüljük a direkt napsugárzást délelőtt 10 és délután 4 óra között, és használjunk mindig napégés elleni védelmet.

    7. Szokjunk le a dohányzásról! Ezáltal 30 százalékkal csökkenthetjük a rákos megbetegedések lehetőségét.

    8. Védekezzünk a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben.

    9. Legyünk tudatosak és járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra, hiszen a rák korai felismerése kritikus fontosságú. Ha pedig már megállapították a daganat kialakulását, ne tegyünk úgy, mintha nem létezne a probléma, hanem kérjük szakember segítségét.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont