A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Anyajegyszűrés (Bőrrákszűrés)

Közismert tény, hogy a bőrdaganatok gyakorisága az elmúlt években rohamosan növekszik. Ebben számos tényező játszik oki szerepet. A fokozott UV sugárzás és a megváltozott környezeti hatások mellett az életmód, a szabadidő eltöltésének, az utazási, nyaralási szokások megváltozásának minden bizonnyal jelentős szerepe van az incidencia növekedésében.

Nemcsak a bőr, hanem az emberi szervezetben kialakuló összes daganatos betegség közül az egyik legrosszabb indulatú a melanoma. Gyakorisága a fehér bőrű népesség körében drámaian növekszik, az összes emberi daganat típus közül a leggyorsabban. Statisztikák szerint a melanomában való megbetegedés valószínűsége egyes országokban -például az Egyesült Államokban- az elmúlt hetven év során mintegy a 20-szorosára nőtt.

A melanoma kialakulhat régóta meglevő anyajegyből, de jelentős részben olyan bőrterületen keletkezik, ahol korábban nem volt anyajegy. Ilyenkor azonban a kezdeti időszakban az anyajegyektől kell elkülöníteni, mely gyakran igen nehéz feladat.

A világos bőr és hajszín mellett ilyen módon az egyik legfontosabb rizikófaktor a melanoma kialakulása szempontjából a bőrön található nagy számú anyajegy. Anyajegyszűréssel és rendszeres önvizsgálattal a melanoma korai felismerésének esélye lényegesen megnő, így az időben elvégzett műtéti eltávolítással a betegség gyógyulási esélyei lényegesen javulnak. 

Mi történik a vizsgálat során?

  • Részletes anamnézis felvétel, ami a bőrtünet jellegétől függően a családi anamnézisre is kiterjedhet.
  • Az egész testfelszín részletes vizsgálata egy speciális eszköz, a dermatoszkóp segítségével történik.
  • Terápia beállítása, megbeszélése.

A hagyományos, dermatoszkópos vizsgálat során kijelölt elváltozások a még sokkalta hatékonyabb, 120-szoros nagyításra is képes digitális videódermatoszkóppal vizsgálhatók tovább.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.