2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A bőrgyógyász az önbizalmunkat is visszaadhatja - Interjú Dr. Szijártó-Németh Klárával

    Létrehozás dátuma: 2023-02-06

    Intézetünk bőrgyógyászaihoz csatlakozott Dr. Szijártó-Németh Klára, akinek szívügye a prevenció és az anyajegyszűrés. Beszélgetésünk során pályaválasztásáról, a leggyakoribb bőrbetegségekről, valamint azok megelőzéséről kérdeztük.

    Szijártó-Németh Klára, dr.

    Miért választotta az orvosi hivatást és a bőrgyógyászat szakirányt?

    Édesanyám belgyógyász, így már gyerekként közel kerültem az orvosláshoz, már ekkor megtetszett ez az életút. A bőrgyógyászat pedig azért lett a választott szakterületem, mert Zalaegerszegen, ahol születtem, dolgozott egy inspiráló szakorvos, aki nekem is segített a bőrproblémámon. Emellett azért is tartom különlegesnek ezt a szakmát, mert a bőr mindenki számára látható, ezért miközben kezeljük a panaszokat, valójában sokszor az önbizalmát is visszaadjuk a pácienseknek.

    Milyen panaszokkal keresik leggyakrabban a bőrgyógyászatot a páciensek?

    Sokféle bőrprobléma fordul elő, nagyon változatosak lehetnek a tünetek. A különböző kórképek gyakorisága függ az életkortól, nemtől, de még az évszaktól is. Mivel a bőrbetegségek kialakulásában és kezelésében számos tényezőt szem előtt kell tartani, ezért a terápiás terv személyre szabott. Leggyakrabban ekcéma, szemölcsök és gyulladásos bőrbetegségek miatt keresik meg a bőrgyógyászatot, de a prevenciós célú felvilágosító tartalmaknak köszönhetően sokan jönnek anyajegyszűrésre is.

    Dr. Szijártó-Németh Klára a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa

    A megelőzésben az anyajegyszűrések mellett minek van még nagy jelentősége?

    A prevenció legfontosabb eleme a fényvédelem, ugyanis az évek során elszenvedett bőrkárosodások halmozódnak, összeadódnak. Emiatt már kisgyermek korban fontos a megfelelő faktorszámú és összetételű naptej használata. Ráadásul a gyerekkorban megtanult napi rutint könnyebb lesz felnőttkori szokásként is megtartani. A rosszindulatú melanocyter (festéksejtes) és nem melanocyter (nem festéksejtes) daganatok is elkerülhetőek megfelelő fényvédelem alkalmazásával.

    Dr. Szijártó-Németh Klára a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa
    Dr. Szijártó-Németh Klára a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa

    Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés, és milyen gyakorisággal?

    Irodalmi ritkaság, hogy tíz éves kor alatt rosszindulatúvá váljon egy anyajegy, de vannak olyan veleszületett anyajegyek, melyek nagyobbak, sötétebbek, többféle barna szín van bennük, ezért születéstől kezdve foglalkozni kell velük. Ha nem áll fenn ilyen eset, akkor pubertáskor után évente ajánlott a szűrés, mivel azok az anyajegyek, melyek ezután jelennek meg valószínűleg a fénykárosodás következményei. Ha az anyajegy aszimmetrikus szélű, vérezni vagy növekedni kezd, akkor minél hamarabb ajánlott felkeresni a bőrgyógyászatot.

    Más bőrbetegségeket hogyan előzhetünk meg?

    A COVID sok mindent hozott magával, például több kézfertőtlenítőt, gumikesztyűt használunk. Ez nem mindig jó, ha túlzásba visszük, akkor az ekcémás tünetek nehezen uralhatóak. Emellett a gyerekeknél gyakoriak az uszodaszemölcsök, melyek elkerülhetőek, ha megfelelően van hidratálva a bőr. Ezt sokan nem tudják, de az úszás előtt használt testápolóval nagyobb eséllyel kerülhetjük el, hogy a mikrosérüléseken keresztül vírusrészecskék jussanak a bőrbe.

    Tehát a bőrgyógyászati problémák megelőzéséhez három fontos dolgot tartsunk szem előtt: hidratáljuk a bőrt, ne feledkezzünk meg a fényvédelemről, valamint megfelelő mennyiségben alkalmazzunk vegyszereket, fertőtlenítőket, és csak akkor, ha tényleg szükség van rá.

    Végezetül, elmesélne egy emlékezetes pácienstörténetet?

    Nehéz kérdés, mert sokféleképpen lehet emlékezetes egy beteg. Volt, aki súlyos autoimmun bőrbetegséggel (Pemphigus vulgaris) érkezett, ami miatt a teljes bőr- és nyálkahártya-felület levált. Ez azért volt számomra maradandó, mert hosszú hónapok munkája során végül győzött a bőrgyógyászat a kórral szemben. Ugyan sokkal banálisabb eset, amikor egy tizenhat éves gyermek keresi fel a bőrgyógyászatot, mert már két éve zavaró pattanásokkal él együtt, de ez is nagyon emlékezetes a látványos javulás és az önbizalom visszaadása miatt.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Lendüljön formába tavaszi kedvezményünkkel!

    Érsebészeti szakorvosi vizsgálat és dietetikai tanácsadás 20% kedvezménnyel!