2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Utazással kapcsolatos kérdések

  Hol tudok tájékozódni utazás előtt az adott területen szükséges oltásokról?

  Az oltóközpontokban – így a Budai Egészségközpontban is ¬- utazási orvostanban járatos orvos tart tanácsadást a külföldre utazóknak. Ha pedig még előbb, otthon szeretne utána nézni a szükséges teendőknek, az Országos Epidemiológia Központ oldalán talál területek és betegségek szerinti tájékoztatást a kötelező és ajánlott oltásokról.

  Milyen betegségek ellen kaphatok védőoltást?

  Összesen 21 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül utazással kapcsolatos elsősorban a sárgaláz, a hepatitis A, a hepatitis B, a hastífusz, a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltás. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt a kötelező illetve ajánlott oltások sora kibővülhet a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal. Afrika középső-, és Dél-Amerika legtöbb országában kötelező a sárgaláz elleni oltás.

  Mire terjed ki az utazás előtti tanácsadás?

  Ha valaki külföldre készül, fontos tudnia az adott terület egészségügyi viszonyairól, illetve az ott előforduló fertőző betegségekről, járványokról. A tanácsadó munkatársai készségesen adnak tájékoztatást ezekről. A konzultáció mindig személyre szabott, hiszen az utazó kora, egészségi állapota, eddig felvett oltásai, a kiutazás célja, időtartama, az ottani várható életkörülmények és még sok más tényező befolyásolja, hogy milyen oltásokat javasolnak illetve milyen elővigyázatossági intézkedésre van szüksége. Itt beszélik meg, hogyan történhet a malária elleni gyógyszeres védekezés illetve azt is, hogyan kerülhetők el a legbiztosabban az adott területen az utazókat fenyegető egyéb veszélyek, mint például az utazók hasmenése, a magassági betegség, a vízzel vagy a rovarok által terjesztett betegségek vagy a hosszú repülőúton esetleg felmerülő trombózis veszély stb.

  Mennyivel az utazás előtt kell kérnem a védőoltásokat?

  Nem egységes ez a szükséges időtartam, de általában ahhoz, hogy a védőoltások immunológiai hatása megfelelően érvényesüljön, az első oltásokat legalább hat héttel az indulás előtt meg kell kapni. Ismétlő oltást elégséges egy héttel az indulás előtt felvenni.

  Milyen szempontok alapján választják ki a szükséges oltásokat?

  Az oltások között van, amely az adott országba lépők számára kötelező (például Nigériában a sárgaláz ellen), a legtöbb védőoltás pedig ajánlott az ottani járványügyi adatok alapján. Az utazás körülményei és az utazó személye, eddig lezajlott, esetleg krónikus betegségei, állapota is befolyásolja, mely védőoltások felvételét tanácsolják. Például egy hosszabb útra a trópusi őserdőbe induló kutatócsoport vagy az éhségövezetbe tartó segélyszervezet tagja jóval több immunológiai védelmet igényel, mint ha egy tengerparti luxusszállodában eltöltött egy-két hetes nyaralásra menne. Várandós kismamák számára a terhesség szintén figyelembe veendő körülmény, amelyet az orvossal meg kell beszélni.

  Vannak-e az oltásoknak ellenjavallatai?

  Általában ellenjavallatnak minősül a lázas állapot, a korai terhesség, egyes idegrendszeri betegségek és az oltóanyaggal, vagy annak komponenseivel szembeni túlérzékenység. Az oltás hatékonyságát befolyásolja, ha az utazó immunrendszere valamely más ok miatt legyengült állapotban van, például daganatos betegség, leukémia, Hodgkin kór, HIV fertőzés, az antitestek alacsony szintjével járó agammaglobulinemia stb. esetén. Egyes terápiák is csökkenthetik a szervezet immunvédelmét, így például a szteroid kezelés, a kemoterápia vagy a sugárkezelés.

  Tanulmányi ösztöndíjjal megyek külföldre, milyen oltásokat kell igazolnom?

  Tanulmányi út esetében mindig a fogadó ország követelményének kell eleget tenni. A gyermekkori oltások igazolását, tíz éven belüli morbilli emlékeztető oltást (MMR), a VZV vírussal (bárányhimlő) szembeni természetes védettség v. oltás igazolását és a meningococcus meningitis elleni oltást általában kérik. Egyes országokban, például Kanadában a tüdőszűrés és HIV szűrés is feltétel.

  Milyen előkészületek szükségesek az oltáshoz?

  Különösebb előkészületre nincs szükség. Az oltási könyv feltétlenül szükséges, hiszen ez tartalmazza a korábban megkapott védőoltásokat. Ha netán elkallódott, a háziorvostól, illetve gyermekorvostól kell pótolni. Gondolja végig lezajlott és aktuális betegségeit is, hogy minderről pontosan tudja tájékoztatni az oltást végző orvost.

  Van-e olyan oltás, amelyet akkor is javasolnak, ha a szabadságomat Magyarországon töltöm?

  Igen! Ilyen például a hepatitisz B elleni, a meningitis, vagyis a járványos agyhártyagyulladás elleni és a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás, amelyek nem kötelezőek ugyan, de nagyon ajánlottak, mivel igen súlyos következményeket lehet elkerülni az oltás felvételével.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.