2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Aneszteziológia kérdések

  Mivel foglalkozik az aneszteziológia?

  Az aneszteziológia területe az érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás. Ahogy a sebészeti technika fejlődött, és egyre több és fejlettebb módszer, gyógyszer és eszköz állt rendelkezésre a műtéti beavatkozás során keletkező fájdalom elkerülésére, úgy vált a sebészettől független, önálló tudománnyá. Az aneszteziológusok tevékenysége sokrétű: feladatuk biztosítani a műtét során a lehető legteljesebb és legbiztonságosabb fájdalomcsillapítást, emellett gondoskodni a páciens műtét közbeni életfunkcióinak ellenőrzéséről, egyensúlyának fenntartásáról. Céljuk, hogy a beavatkozás során a beteg a lehető legkisebb megterhelést szenvedje el.

  Műtét előtti érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás.

  Hogyan készítik elő a műtéti érzéstelenítést, altatást?

  A tervezett műtétre készülve a beteg alapos kivizsgáláson esik át. Ezután ezeknek az állapotfelmérő vizsgálatoknak az eredményeit az aneszteziológus orvos elemzi, majd a beteggel részletekre is kiterjedő megbeszélést folytat. Ennek során kikérdezi a pácienst minden olyan körülményről, amely a műtét során befolyásolhatja annak sikerét, illetve a választható érzéstelenítési eljárást. A beteg műtét előtti állapota, alkalmazott gyógyszerei, korábbi és esetleg most is fennálló betegségei, műtétei, azok lefolyása, gyógyszerérzékenysége, egyéb allergiák, és így tovább: ezek az információk mind fontosak lehetnek ahhoz, hogy az aneszteziológus személyre szabottan hozhassa meg a döntését a tervezett műtét során alkalmazandó érzéstelenítés módjáról. Közvetlenül a műtét előtt még egy vizsgálatra is sor kerül, amelynek során az altatóorvos felméri, hogy az előkészületek során történt-e valamilyen változás a beteg állapotában. Ekkor beszéli meg a beteggel a teendőket, például, hogy a műtétet megelőzően mikor ehet-ihat, mennyi időt kell kihagynia, és a szokott gyógyszerei közül mit kell elhagynia esetleg a műtét napján. A műtéti előkészítés szerves része az alapos tájékoztatás, a műtéti folyamatról és az érzéstelenítés módjáról egyaránt, hiszen jelentősen csökkenthető a szorongása annak a betegnek, aki tisztában van azzal, hogy miért, milyen lépésekben, mi történik vele a beavatkozás során.

  Min múlik az alkalmazott érzéstelenítési módszer?

  Egy-egy műtét során a választott fájdalomcsillapítási és érzéstelenítési módszer a beavatkozás jellegétől és a beteg állapotától függően sokféle lehet. A legfontosabb különbség a módszerek között, hogy az egész testre kiterjednek-e, vagy csak helyi érzéstelenítésre van szükség, és az, hogy a beteg tudata megmarad-e a beavatkozás során vagy sem.
  A tervezett műtétek előtti aneszteziológiai vizsgálatok során felállítják a beteg addigi kórtörténetét is, addig lezajlott betegségeit, műtéteit, figyelembe veszik alkalmazott gyógyszereit, esetleges gyógyszerérzékenységét. A páciens általános fizikai, légzőszervi, vérnyomás-, EKG-, laboratóriumi vér-, vizeletvizsgálatokon esik át. Ezek eredménye és a tervbe vett műtét jellege, várható tartama, a vele járó megterhelés mértéke szerint dönt az aneszteziológus a beavatkozást végző orvossal és a beteggel együtt az adott esetben legmegfelelőbb érzéstelenítési mód mellett.

  Mi történik az altatás során?

  Ha általános anesztézia, narkózis, vagyis altatás alkalmazására van szükség (például hasi vagy mellkasi műtéteknél), a betegnek vagy vénán keresztül vagy maszkon át belélegeztetve adagolnak altatószereket, amelyek hatására átmenetileg elveszíti a tudatát és a fájdalomérző képességét. Ha a beteg izmainak ellazítása is szükségessé válik, akkor az izomrelaxáns gyógyszerek hatására a légzőizmok sem működnek, így a műtét idején gépi lélegeztetésre kerül sor. A műtét során az altatást végző orvos műszerek segítségével folyamatosan kontrollálja a beteg életfunkcióit: vérnyomását, szívműködését, légzését, izomtónusát, a vér oxigéntelítettségét, stb. A beavatkozás végeztével az altatóorvos felfüggeszti az altatószerek további adagolását, ezek hatása fokozatosan csökken, egy idő múltán visszatér a beteg saját légzése és tudata. Fájdalomcsillapító szerek alkalmazása biztosítja, hogy a beteg az érzéstelenítés elmúltával se érezzen a műtéti területen fájdalmat.

  Mit kell tudni az epidurális érzéstelenítésről?

  Az ún. megtartott tudat melletti érzéstelenítés lényege, hogy csak az operálandó területet ellátó érzőidegeket blokkolják. Ennek egyik módszere az epidurális anesztézia. Végtagi, hasi műtéteknél egyaránt alkalmazzák, gyakori például császármetszések esetén. Segítségével elkerülhetők az altatás utáni esetleges kellemetlenségek, émelygés, és például a császármetszéssel szülő kismama is ébren átélheti gyermeke megszületésének pillanatát. Egy vékony tű segítségével a gerinccsatorna megfelelő szakaszába adják be az érzéstelenítőt, így a gerincvelőben futó idegek blokkolásával érik el a fájdalomcsillapító hatást.

  Milyen helyi érzéstelenítési módok vannak?

  Szintén megtartott tudat mellett zajló érzéstelenítési technika a perifériás idegblokád. Akkor kerül sor rá, ha elegendő a műtéti területhez kapcsolódó, azt beidegző idegrostok működésének felfüggesztése érzéstelenítő szerek (például lidocain injekció) adagolásával. Végtagműtétek, szájsebészeti és bőrgyógyászati beavatkozások során gyakori, többnyire maga a műtétet végző orvos végzi.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.