2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Gyermekortopédia kérdései

  Mit ellenőriznek a csecsemők hathetes korában végzett ortopédiai szűrővizsgálaton?

  A gyermekortopéd szakorvos áttekinti a teljes mozgásszervrendszert, kiemelten a csípők fejlődését, a cél a testtartáshibák, lábtartáshibák, esetleges fejlődési rendellenességek korai kiszűrése. Szükséges esetben ugyanis értékes időt veszítünk, ha a betegség túl későn kerül felismerésre, mivel amikor feláll, vagy jár a baba, már korlátozottabbak a kezelés lehetőségei.

  Igaz-e, hogy a kicsi popsiredőinek szimmetrikusnak kell lennie, ha nincs baj a csípőízületével?

  Igen, a csípőízületi rendellenességnek egyik jele lehet, ha a kicsi farredői nem szimmetrikusak, hanem például az egyik oldalon több van belőlük. Pelenkázáskor (hason fektetve a babát) a szülőknek is feltűnhet, ha a farpofák nem egyforma nagyságúak, ha az egyik oldalon több ránc látható a fenék alatt. A szülőknek arra is érdemes figyelni, de a gyermekorvos is megvizsgálja a csecsemővel való találkozáskor, hogy mindkét láb egyformán mozog-e, hogy hasra fektetve hogyan mozog, tesz-e kúszó mozdulatokat, stb. Ha gyanús jelet észlelnek, a kicsit mielőbb el kell vinni gyermekortopédiai szakorvosi vizsgálatra.

  Kisbabánk kissé mereven, hátrafeszítve tartja a nyakát, merevek a nyakizmai, de a fejét fordítja, szopik rendesen. Oldódni fog magától, vagy kezelésre szorul az ilyen izomtónus-zavar?

  Érdemes konzultálni a védőnővel, gyermekorvossal, és az ő véleményük alapján mielőbb megmutatni a megfelelő szakembernek, fejlődésneurológusnak, ortopéd orvosnak. A tünet lehet izomtónus zavar, ami esetleg korai fejlesztést is igényelhet, ennek eldöntése szakember feladata.

  Vitatkoznak rajta, hogy milyen testhelyzetben érdemes altatni a babát, hason vagy háton. Lehet később ennek mozgásszervi következménye?

  Általában a háton fektetést ajánljuk inkább, de fontos, hogy a baba feküdjön hason is, ellenőrzött körülmények között, megfelelő észlelés mellett (manapság nagyon elterjedtek a légzésfigyelő bébiőrök).

  Minden esetben jót tehet a babamasszázs, vagy van olyan helyzet, amikor „ellenjavallt”?

  Megfelelő technikával végezve minden esetben jót tehet, a kicsi mozgásfejlődésének és az édesanyjával vagy a masszírozást végző más családtaggal való érzelmi kötődésének is.

  Vannak-e olyan fogások, gyakorlatok, amelyekkel otthon is elkezdhetjük a babatornát?

  Igen, feltétlenül! A Budai Egészségközpont gyermekortopédiai szakrendelésén minden szűrővizsgálat során megmutatjuk a babatorna alapelemeit, a szülővel közösen végigcsináljuk, hogy otthon ő ezt biztonsággal tudja alkalmazni. Ha mégis bizonytalanok, forduljanak gyógytornászhoz az alapvető gyakorlatok betanításáért. Fontos, hogy ha kimutatható elváltozás van, annak kezelését csak gyógytornász végezheti.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.