2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Vastagbéltükrözés kérdések

  Mikor van szükség a vastagbéltükrözésre?

  Ez a vizsgálat a legalkalmasabb a vastagbél daganatos elváltozásainak kiszűrésére. Mivel ezek egyre gyakrabban fordulnak elő, különösen az életút második felében, a legjobb az lenne, ha minden ötvenedik évét betöltött férfinál és nőnél elvégeztetnék. Kiemelten ajánlott azoknak, akiknek a családjában előfordult a vastagbél daganatos megbetegedése, vagy saját maguknak volt már valamilyen bélrendszeri problémájuk. A rizikót fokozza a mozgásszegény életmód, a rostszegény, zsíros étrend és a dohányzás is.

  Milyen tünetek jelezhetik a vastagbéldaganatot?

  Véres széklet, a székelési szokások felborulása, székelési inger jelentkezése ürítés nélkül, ceruzavékonyságú széklet, visszatérő puffadás, hasi görcsök, fogyás, vérszegénység, általános állapotromlás, gyengeség lehetnek vastagbéldaganat jelei, de pontos diagnózist csak vastagbéltükrözéssel lehet felállítani.

  Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

  A vizsgálat előtti legalább egy napig diétát kell tartani (a beteg csak folyadékot fogyaszthat) és a vastagbelet egy speciális előkészítő szerrel, hashajtással ki kell tisztítani. Ha szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra (laboratórium, EKG) is szükség van.

  Gyógyszereket szedek, ezeket bevehetem a vizsgálat előtt?

  Igen, a szokott gyógyszereit (pl. szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, asztmaellenes szerek) általában a vizsgálat előtti napon és aznap is beveheti, kivéve a székletet megfeketítő vaskészítményeket és a különböző véralvadásgátló gyógyszereket, amelyek növelik a súlyos vérzés kockázatát, és a diabétesz-gyógyszereket, amelyek a diéta idején csökkentett táplálékbevitel miatt zavart okozhatnak. Legjobb, ha a gasztroenterológiai rendelésen a szakorvossal beszéli meg, az Ön esetében melyik gyógyszer felfüggesztésére van szükség.

  Mit hozzak magammal?

  A legutóbbi laborleleteit, korábbi vizsgálati eredményeit hozza magával. Számítson rá, hogy a vizsgálat után közvetlenül nem tanácsos autót vezetni, ezért szerencsésebb, ha kísérővel érkezik.

  Mi történik a vizsgálat során?

  A beteg oldalfekvésben helyezkedik el. Az előzetesen kiürített beleit egy kevés levegő bejuttatásával feltöltjük, átjárhatóvá tesszük, majd a végbélnyíláson keresztül a kolonoszkópot, egy hosszú, vékony, rugalmas csövet vezetünk bele a vastagbél és a vékonybél találkozásáig. Ez tartalmazza a fényforrást és a videokamerát, valamint egy kis hurokszerű eszközt, amely szövetminta vételére, sőt apróbb szövettöbbletek azonnali eltávolítására is alkalmas. A bélszakasz átvizsgálására az eszköz lassú kihúzása közben kerül sor. A vizsgálat után, kis pihenést követően a páciens még aznap hazamehet.

  Fájdalmas-e a vizsgálat?

  Éber állapotban a belek levegővel való feltöltése hasfeszülést okozhat, a kolonoszkópnak a vastagbél kanyarulatain való átvezetése pedig kellemetlen, olykor görcsös hasi fájdalommal járhat. Ezért többnyire egy könnyű nyugtatót kap a beteg, illetve kérheti az altatásban történő vizsgálatot, ez esetben semmilyen fájdalmat nem fog érezni.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.