2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Enzimes béldaganatszűrés kérdések

  Mi a vizsgálat célja?

  A vastagbél daganatos elváltozásainak kiszűrése, a beteg számára a lehető legkíméletesebb, gyors, korlátlanul ismételhető módon, beavatkozás nélkül. Ez egy székletvizsgálat, ami azon alapul, hogy
  a daganatok anyagcseréje más, mint az egészséges sejteké: a daganatos sejtek nagy mennyiségben termelnek egy tumor M2-PK nevű enzimet, amely a széklettel együtt ürül ki a szervezetből, így abból egy immunológiai eljárással kimutatható. Mindössze egy parányi székletmintára van szükség, és a gyorsteszt segítségével a szűrés néhány perc alatt elvégezhető. A tesztnek van olyan „kettő egyben” változata is, amely a tumor által termelt enzim mellett az esetlegesen a székletben lévő vért, a humán hemoglobint is kimutatja, ezzel is növelve a teszt találati pontosságát, érzékenységét.

  Hogyan készüljek a vizsgálatra?

  Nincs szükség semmilyen előkészületre, diétára, hiszen a mintavételt megelőző táplálkozás nem befolyásolja a széklet enzimszűrésének eredményét. Azt azonban fontos tudni, hogy híg, hasmenéses, esetleg vizelettel, vízzel keveredő széklet nem alkalmas vizsgálatra. Vannak olyan gyulladásos, hasmenéssel is járó bélbetegségek, például a Crohn betegség, amelyek mellett nem érdemes elvégeztetni az enzimes béldaganatszűrést, mert az ebben az esetben fals eredményt adhat.

  Hogyan történik a vizsgálat?

  A vizsgálat egy immunkromatográfiás eljárás, amely egy kis mennyiségű (gombostűfejnél nem nagyobb) székletmintából 10-15 perc alatt kimutatja az esetleges daganatos sejtek által termelt M2-PK enzimet. Ezt a diagnosztikai vizsgálatot csak egészségügyi személyzet végezheti el megfelelő körülmények között.

  Mennyire megbízható az enzimes béldaganatszűrés?

  A ScheBo Tumor M2-PK székletteszt daganatot jelző pontossága nagyon jó, körülbelül 85 százalékos.

  Milyen kockázati tényezők illetve tünetek esetén érdemes elvégeztetni?

  A vastagbéldaganat kockázatát növeli, ha a közeli rokonok (szülők, testvérek, gyerekek) között már előfordult, ha korábban már találtak polipot, jóindulatú elváltozást a bélrendszerében, vagy ha krónikus bélrendszeri betegségtől szenved. Bizonyos életmódi tényezők, így például alacsony rosttartalmú étrend, mozgáshiány, dohányzás, alkoholfogyasztás is rizikónak számítanak.
  Teljesen tünetmentesen és kockázati tényezők nélkül is ajánlatos az ötven évesnél idősebbeknél elvégeztetni ezt a vizsgálatot.
  A vastagbéldaganat tüneteit jobb nem megvárni a vizsgálattal, de mindenképpen azonnal forduljon orvoshoz, ha a székletében vér jelenik meg, ha visszatérő, táplálkozási szokásokkal nem indokolható hasi puffadás, hasgörcs gyötri, ha székelési gondjai vannak (hasmenés, székrekedés váltakozik, székelési ingert érez, amelyet nem követ ürítés, stb.), ha szokatlanul vékony a széklete, ha gyakran van hányingere, teltségérzete, ha tartósan étvágytalan, fáradékony, levert, vagy ha nem szándékos fogyás következik be. Az orvosi vizsgálat tisztázhatja az ilyen jelenségek mögötti okokat, amelyek lehetnek ártalmatlanok is, de súlyos gondokat is jelezhetnek.

  Kiváltja-e az enzimes béldaganatszűrés a vastagbéltükrözést?

  Nem ugyanaz a két vizsgálat funkciója és pontossága sem. Az enzimes béldaganatszűrés már csak azért sem tudja „kiváltani” a vastagbéltükrözést, mert ez utóbbi nemcsak hogy közel száz százalékos pontosságú eredményt ad, hanem hatalmas előnye az is, hogy a vizsgálat során rögtön a kezelés is megkezdődhet, a kisebb bélpolipokat el lehet távolítani, illetve, ha szükséges, biopszia, szövettani mintavétel is végezhető egyúttal.

  Szükség van-e kontrollvizsgálatra?

  Mivel a vastagbéldaganatok hosszabb idő alatt alakulnak ki, negatív eredmény esetén is ajánlatos az enzimes béldaganatszűrést évente megismételni. Pozitív eredmény esetén pedig természetesen további vizsgálatok szükségesek.

  Mi a teendő pozitív eredmény esetén?

  Az enzimes béldaganatszűrés pozitív eredménye jelezhet bélpolipokat, béldaganatokat, de gyulladásos bélbetegségek fennállására is utalhat. Mindenképpen tisztázni kell, mi van a pozitív eredmény hátterében, ezért további szakorvosi vizsgálatokra, köztük vastagbéltükrözésre van szükség. Ha jóindulatú daganatot, bélpolipot jelzett a teszt, azt is kezeltetni kell, hiszen elhanyagolva ezek később rosszindulatúvá fajulhatnak. Az időben történő kezeléssel azonban teljes gyógyulást lehet elérni!

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.