2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Gyomortükrözéssel kapcsolatos kérdések

  Milyen betegségek kiszűrésére használják a gyomortükrözést?

  A gyomortükrözés, a gastroscopia a tápcsatorna felső szakasza, vagyis a nyelőcső, a gyomor és a nyombél betegségeinek, elváltozásainak kiszűrésére alkalmas vizsgálati eljárás. Kimutathatók vele a nyálkahártya elváltozásai, például az esetleges fekélyek, polipok, daganatok. A gyomorrák diagnózisának legfontosabb eszköze. A modern műszerrel a nyálkahártya átvilágítása, vagyis a pontos állapotfelmérés mellett kisebb beavatkozásokat is lehet végezni, így például szövetminta-vételre, vérzéscsillapításra is alkalmas. Az így nyert szövetmintából azonosítható az elváltozás jellege illetve például a fekélyt okozó baktérium.

  Mennyire fájdalmas a vizsgálat?

  A vizsgálat inkább csak kellemetlen, nem fájdalmas. A beteg a szájüregébe illetve a garatába kap érzéstelenítő sprayt, nem is annyira a fájdalom csillapítására, hanem, hogy a nyelőcső görcsös összehúzódását, a hányingert okozó garatreflexet el lehessen kerülni vele. (Emiatt a spray miatt a vizsgálat után egy ideig még érzéketlen marad a garat, ezért ennek elmúltáig nem szabad ennie-innia, nehogy félrenyelje a táplálékot.)

  Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

  A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, a beteg előző este ehet utoljára. Közvetlenül a vizsgálat előtt már innia sem szabad és dohányzást is ajánlatosabb kerülnie, mert az is fokozza a nyál és gyomornedvek termelését. A kivehető fogprotézist a vizsgálat idejére ki kell venni.
  A korábbi vizsgálati eredményeket, leleteket vigye magával a vizsgálatra. Feltétlenül szóljon a gyomortükrözést végző orvosnak, ha vérzékenységben szenved, illetve, ha véralvadást gátló gyógyszert kell szednie, mivel ezekben az esetekben a szokásosnál nagyobb vérzés gondot okozhat, ha szövettani mintavételre is sor kerül.

  Mi történik a vizsgálat során?

  A vizsgálat idején a beteg oldalfekvésben helyezkedik el. A szájüregén keresztül egy hajlékony csövet vezetnek be a nyelőcsövébe. Az eszköz üvegszálas optikát tartalmaz, ezzel történik a vizsgált nyelőcső-gyomor illetve nyombélszakasz átvizsgálása, az egyik csatornáján keresztül levegőt lehet befújni a jobb átláthatóság érdekében, a másik csatornán keresztül pedig parányi fogókkal lehet szövetrészt eltávolítani, mintát venni, vagy vérzés esetén a vérző eret kezelni.

  Szükség van-e kontrollvizsgálatra?

  A vizsgálat eredményétől függően határoz a kezelőorvos a továbbiakról, például nyelőcső- vagy gyomorröntgen szükségességéről, szövettani vizsgálatról vagy baktérium-tenyésztésről, stb.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.