2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Keresztcsonti ízületi injekció

  A keresztcsonti ízületi injekció segít meghatározni a fájdalom forrását, amennyiben azt lumbális hátfájás és/vagy a keresztcsonti ízület diszfunkciói okozzák. Segíthet enyhíteni a keresztcsonti fájdalmakat és tartós fájdalomcsillapítást biztosíthat. Az injekció beadása röntgen kontroll alatt, kontrasztanyag használatával történik, így biztosítva a problémás terület célzott diagnosztizálását és kezelését.

  Mi az a keresztcsonti ízületi injekció?

  A keresztcsonti ízületi injekció elsősorban a lumbális hátfájás és/vagy a sacroilicalis ízület diszfunkciójához társuló isiászos tünetek diagnosztizálására vagy kezelésére használatos. A keresztcsonti ízületi injekciónak két célja van: a páciens fájdalomforrásának diagnosztizálása és a terápiás fájdalomcsillapítás biztosítása.

  Hogyan történik a keresztcsonti ízületi injekció beadása?

  Az orvos helyi érzéstelenítő alkalmazását követően, röntgen kontroll mellett vékony tűvel megcélozza a fájdalmat okozó specifikus ideget. Az injekció anesztetikumot (ideiglenes fájdalomcsillapítás) és szteroidot (hosszabb távú enyhülés) tartalmaz.

  Az érzéstelenítő gyógyszer befecskendezése után a betegtől azt kérik, hogy próbálja meg előidézni a fájdalmat olyan tevékenységekkel, amelyek általában fájdalmasak számára. Ha a beteg 75-80%-os fájdalomcsillapítást tapasztal a normál érzéstelenítés idejére, akkor a sacroiliacalis/coccygealis ízületi diszfunkcióval való gyanú megerősödik. Ezután egy második diagnosztikai keresztcsonti ízületi injekciót kell végezni más érzéstelenítő gyógyszerrel annak érdekében, hogy megerősítsék a diagnózist. Ha a második diagnosztikai injekció is 75-80%-os fájdalomcsillapítást biztosít az érzéstelenítés idejére, akkor megfelelő szintű bizonyosság van arra, hogy a sacroiliacalis/coccygealis ízület az okozója a beteg fájdalmának.

  A terápiás ízületi injekció a sacroiliacalis/coccygealis ízületi diszfunkcióval járó fájdalom enyhítésére szolgál. Az injekciós kezelést ugyanolyan technikával hajtják végre, mint a diagnosztikus ízületi injekciót, kivéve, hogy az injekcióba gyulladáscsökkentő gyógyszer kerül a fájdalom enyhítése érdekében az ízületi gyulladás csökkentésére.

  A beavatkozás körülbelül 20 percig tart, a páciens egy órával a beavatkozást követően haza mehet.

  A keresztcsonti ízületi injekció típusai

  A keresztcsonti ízületi injekciókat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

  • Sacroilliacalis izületi infiltráció
  • Coccygealis ízületi blokk

  További információk a terápiáról

  Amennyiben a terápiás injekció hosszú távon sikeresen csökkenti vagy megszünteti a beteg fájdalmát, akkor akár háromszor is ismételhető évente, fizikoterápiás és rehabilitációs programmal kiegészítve.

  A páciens a beavatkozás után azonnal folytathatja a szokásos étrendjét, de az injekció utáni első négy-hat órában korlátoznia kell a fájdalomcsillapítók szedését. Vezetni és erőteljes fizikai tevékenységeket végezni nem javasolt a beavatkozást követő 24 órában. Javasoljuk, hogy a beavatkozás után kísérővel távozzon az intézményből.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább