2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Agresszív, de könnyen felismerhető - beszéljünk a melanómáról!

    Létrehozás dátuma: 2023-05-05

    Utolsó módosítás dátuma: 2024-01-26

    Az egészségügyi világnapoknak óriási szerepe van abban, hogy felhívják a figyelmet az egyes betegségekre, minél többet megtudjunk róluk, de ami még fontosabb: a megelőzésükről. Május 7-e a melanóma világnapja. A melanómáról, azaz a bőrrákról azért is kell beszélnünk, mert sajnos egyre több embert érint és az sem ritka, hogy már 20 éves korban is jelentkezik. A szűrővizsgálatnak, illetve az ennek köszönhető korai felismerésnek óriási szerepe van, ugyanis a melanóma gyakran ad áttétet.

    „Szerencsére – ha mondhatunk ilyet egy daganatos betegség kapcsán – a melanóma olyan típusú daganat, ahol a legjellemzőbb tünetek, mint például anyajegy színének és formájának változása, a betegség korai stádiumában jelentkeznek. Kialakulhat már meglévő anyajegyből, de leggyakrabban az anyajegymentes felszínen jelenik meg. A betegség hátterében főként a túlzásba vitt, óvatlan napozás áll, de a melanómára való hajlam öröklődhet is. Ha a családunkban előfordult már ez a betegség, sok anyajegy van rajtunk, különösen fontos, hogy eljárjunk szűrővizsgálatra, ugyanakkor mindenkinek javasolt évente egy alkalommal anyajegyszűrés, ahova kiskorú gyermekeinket is magunkkal vihetjük. Ha változást tapasztalunk az anyajegyünkön, váladékozik, megnő, megváltozik az alakja, színe ne várjunk az orvos felkeresésével, a korai diagnózis ugyanis életmentő lehet” – mondta Dr. Szijártó-Németh Klára, intézetünk bőrgyógyász szakorvosa.

    Dr. Szijártó-Németh  Klára a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa
    Dr. Szijártó-Németh Klára, bőrgyógyász

    A leégés veszélyei

    Sokszor hallottuk már, hogy a bőrünk nem felejt! Ez valóban így van, ugyanis, ha többször leégtünk, rosszabb esetben hólyagok is kialakultak a bőrön, az adott felületen a napsugárzás okozta bőrártalmak összeadódhatnak, így ezen a területen nagyobb eséllyel alakulhat ki elváltozás. Ráadásul nemcsak a napsugarak, de a szolárium is károsan hat a bőrünkre, ugyanis az általa kibocsájtott UV-A sugarak öregítik a bőrt, amely korábban ráncosodhat, megnövekedik a pigmentfoltok kialakulásának esélye, ráadásul fokozhatják a bőrrák kialakulásának kockázatát is. Éppen ezért kerüljük a szolárium használatát, napozáskor pedig tartsuk be a napfürdőzés szabályait, mely szerint 11-16 óra között lehetőség szerint tartózkodjunk az árnyékban és használjunk fokozott fényvédelmet, amely 50 faktoros fényvédőt jelent.

    Hogyan védekezhetünk?

    Lehetséges, hogy már-már unalmasnak tűnnek a napozással kapcsolatos tanácsok, ám a szép, napsütötte bőr iránti vágyakozás gyakran felülírja az óvatosságot. Nem kell lemondanunk a napozásról, hiszen a szervezetünk számára nélkülözhetetlen D-vitamin éppen a napfény hatására termelődik a bőrünkben. Ám egészségünket néhány egyszerű dologgal megóvhatjuk.

    • Használjunk széles karimájú szalma-vagy vászonkalapot, amely megvédhet a napszúrástól, de az érzékeny területeket, mint például a nyak, orr, fülek, arc is megóvja a leégéstől. Vízparton különösen nagy hasznát vehetjük.
    • Egy hosszú ujjú inggel, pólóval, lenge nadrággal és ruhával védhetjük a testünket a napsugaraktól a strandon is.
    • Használjunk mindig napvédő krémet és az arcunkat se hagyjuk ki. Nem kell megvárni a nyári hőséget, a tavaszi napsugarak ellen is védekezni kell! Válasszuk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédőt és ügyeljünk arra, hogy igénybevételtől függően 3-4 óránként, illetve fürdőzés után mindig újrakenjük magunkat.
    • A napszemüveg nemcsak trendi kiegészítő, de elengedhetetlen a szemünk védelme érdekében. Persze csak a megfelelő minőségű szemüveg nyújt védelmet, ezért csak UV szűrős darabot válasszunk és olyat, amely az oldalról érkező sugarak ellen is véd.
    Anyajegyszűrés - Budai Egészségközpont

    Évenként menjünk szűrővizsgálatra!

    A rendszeres szűrővizsgálat – mint fentebb is írtuk – a melanóma esetén is nagyon fontos! Ám emellett az önvizsgálatnak is jelentős szerepe van. Figyeljük mi is az anyajegyeinket és ha újat találunk vagy valami rendelleneset észlelünk, keressünk fel egy bőrgyógyászt. A vizsgálat néhány percet vesz csupán igénybe és teljesen fájdalommentes. A veszélyesnek tűnő anyajegyek orvosi konzultációt követően, műtéti beavatkozással gyorsan eltávolíthatók, a szövettani vizsgálat pedig segít megállapítani, hogy melanómáról van-e szó.

    „A melanóma rendkívül agresszív daganattípus, évtizedenként szinte megduplázódik a betegek száma. Olyan rejtett helyeken is kialakulhat, mint például a hajas fejbőr, talpak, ujjközötti terület vagy a köröm alatt. Az itt kialakult elváltozások sajnos sokáig észrevétlenek, ezek a területek ugyanis csak orvosi vizsgálat során kerülnek áttekintésre. Éppen ezért is fontos, hogy évente egyszer, ha lehet még a napos évszakok előtt vizsgáltassuk át az anyajegyeinket, ugyanis a szükséges beavatkozásokat is – természetesen ez nem vonatkozik a sürgős esetekre - a téli, kora tavaszi és késő őszi időszakban javasolt elvégezni” – tette hozzá a szakorvos.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább