2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Daganat miatti hereeltávolítás (Castratio)

  Amennyiben az előzetes kivizsgálások a here elváltozását állapítják és ennek pontos eredete nem egyértelmű, akkor szövettani tisztázás szükséges. Amennyiben here tumormarkerei emelkedettek, a szöveti elváltozás rosszindulatúsága valószínű, így nem csak a mintavétel, hanem a here eltávolítása is része egy esetleges kezelésnek.

  Felkészülés a vizsgálatra

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás, vagy beutalás szükséges.
  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.  
  Csak intézményünkben végzett vizsgálati eredményt fogadunk el:

  A Budai Egészségközpont bármely központjában elvégezhető, vagy hozott leleletet is elfogadunk az alábbi vizsgálatokban:

  Amennyiben a felsoroltakon túl a beavatkozás előtt további vizsgálat szükséges urológusa vagy aneszteziológusa egyezteti önnel.

  Előkészületek a műtéthez:

  Amennyiben vérhígítót szed (pl.: Aspirin, Plavix, Eliquis, Brilinta, Pradaxa, Coumadin, Warfarin, Xarelto) jelezze urológusának, hiszen ezeket a beavatkozás előtt akár több nappal szüneteltetni kell. Bizonyos szerek esetében előfordulhat, hogy kardiológusával is konzultálnia kell.

  Alternatív beavatkozás: részleges szöveti kimetszés. Ez azonban nem mindig ad pontos eredményt, illetve, nem garantálható a teljesen tiszta szélű kiműtése az elváltozásnak. Ez rosszindulatú szövet esetében ronthatja túlélési esélyeket.

  Tervezett beavatkozás megnevezése:

  A beteg here eltávolítás mellékherével és ondózsinórral együtt, lágyéksérv kapujának zárása.

  A beavatkozástól várható előny:

  Az esetleges daganatos góc eltávolítása és további terjedésének megszüntetése. A daganat szövettani típusának meghatározása melytől a további kezelés nagymértékben függ.

  A javasolt gyógymód, kezelés, műtét elmaradásának kockázatai/következményei:

  A daganatos here további burjánzása és terjedése. Szövettani eredmény nélkül a kezelés megválasztása nem lehetséges ezért későbbiekben a daganat burjánzása, áttétek képződése és terjedése halálhoz vezethet.

  A javasolt műtét gyakori és súlyos kockázatai/következményei:

  • vérzés miatt a herezacskóban vérömleny keletkezhet, ami miatt esetleg annak sebészi megnyitása válhat szükségessé, akár második, későbbi beavatkozást eredményezve,
  • elégtelen hormontermelés hormonpótló kezelést tehet szükségessé,
  • elégtelen hímivarsejt termelés esetén családtervezésnél különböző megtermékenyítő eljárásokra kerülhet sor,
  • hímvessző sérülés,
  • idegsérülés, következményes érzészavarral,
  • vérzés a hashártya mögötti területben,
  • herezacskó táji vizenyő,
  • bél-, hólyagsérülés,
  • combverőér és vivőér sérülése, keringészavar az alsóvégtagban,
  • azonos oldali comb, vagy lágyéksérv kialakulása,
  • utóvérzés,
  • sebgyógyulási zavar,
  • vérmérgezés, a szervezet általános fertőzése,
  • trombózis: vérrögösödés az alsóvégtag és a kismedence mély visszereiben,
  • tüdőembólia: vérrög beékelődése a tüdő verőérbe, mely a tüdők elégtelen működéséhez legsúlyosabb esetben halálhoz vezet,
  • műtét alatt és után halálozás is előfordulhat.

  További beavatkozások, melyek szükségessé válhatnak a javasolt műtét során:

  • sérvkapu zárása,
  • heréből szövettani mintavétel,
  • vérátömlesztés,
  • a hímvessző sérülésének ellátása.

  A beavatkozás menetének rövid leírása:

  A daganatos here oldalán a lágyékhajlatnak megfelelően ejtett metszésből lekötjük és átvágjuk az ondózsinórt a hasüregbe fordulásánál. Ezt követően az ondózsinórral együtt a daganatos herét a mellékherével a herezacskóból előemeljük és eltávolítjuk. A hasfalat a lágyéksérv műtétének szabálya szerint megerősítve zárjuk.

  Érinti a beavatkozás a szexuális funkciót?

  A merevedési képességet a beavatkozás általában nem érinti. A nemi, vagy (libido) csökkenése inkább lelki eredetű, közvetlen összefüggés a műtéttel nem mutatható ki.

  A nemzőképesség ezzel szemben általában csökken, elveszik, mert a spermiumok termelődése a herében zajlik, illetve, ha egyéb kezelést (pl. chemoterápia) kap a páciens, az károsíthatja az ellenoldali herék sperma minőségét is. A műtét nem nyújt teljes biztosítékot a megtermékenyítés elvesztésére, ehhez az ondóvezetékek lekötése szükséges!

  Fontos megjegyzés: amennyiben családtervezés szóbajöhet, javasolt a spermiumok fagyasztásos tárolása. A műtét előtt és a műtét utáni napokban a heretumormarkerek meghatározása szükségszerű. A szövettani leletet kezelőorvosával egyeztesse, ennek alapján további kezelések szükségessé válhatnak.

  Milyen szövődmények léphetnek fel?

  Gyulladás következtében kialakuló lágyrészek szöveti duzzanata és a seb gyógyulásának zavarai biztonsággal nem zárhatóak ki. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a mellékhere vagy a here, az ondóvezeték vagy a mellékherét, illetve a herét tápláló véredények és idegek sérülhetnek.

  A műtét területének gyógyulása, hegesedése kevés esetben tartós fájdalom kialakulásához vezethet, mely kapcsán további beavatkozás, elhúzódó fájdalomcsillapítás válhat szükségessé. Egy esetlegesen műtét közben felfedezett lágyéksérvben húzódó bélkacs megsérülhet a beavatkozás alatt. Ennek kapcsán a műtét kiterjesztése, igen ritka esetekben hasi feltárás is szóba jöhet. A beavatkozás, illetve gyulladás okozta következmények vezethetnek a nemzőképesség csökkenéséhez is. Mellékheregyulladás után általában akkor léphet fel meddőség, ha a másik here már korábban károsodott. A lágy szövetek között ritkán vérömleny alakulhat ki, ami általában spontán felszívódik, ritkán műtéti feltárást igényel. A műtéti beavatkozás igen kivételes esetben a here elvesztését is eredményezheti.  

  Minden sebészeti beavatkozást követően fennáll a thrombosis (véredényekben képződő vérrög) képződésének veszélye. Amennyiben megelőző vagy kísérőbetegségek (szív, keringési, tüdő, máj, véralvadási zavarok) szerepelnek a kórelőzményben a thrombosis kialakulásának veszélye fokozott. A fentiek miatt a műtét alatt és azt követően thrombosist megelőző beavatkozások alkalmazására kerül sor.

  A kórházi bennfekvés során a műtéti előkészítő és kísérő beavatkozások egyike sem tekinthető kockázatmentesnek. Az injekciók és infúziók ritkán helyi szöveti károsodásokat
  (injekció okozta tályog, hegesedés, ideggyulladás, vénafalgyulladás) okozhatnak. Amennyiben vér vagy vérkészítmények adása válik szükségessé a fertőződés lehetősége pl.: hepatitis vírussal (májgyulladás), és rendkívül ritka esetben (kb. 1:1 millióhoz gyakorisággal)
  HIV vírussal (AIDS) abszolút értelemben nem zárható ki.

  Minden fent megnevezett szövődmény további kezelést tehet szükségessé, adott esetben újabb műtéti feltárásra is sor kerülhet.

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!


  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Búcsúzzon a téltől egészségesen!

  Vegye igénybe nőgyógyászati, belgyógyászati és reumatológiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!