2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Dermoid ciszta műtét

  A dermoid ciszta egy olyan cisztózus jóindulatú képlet, ami többféle szövettípust is tartalmazhat (pl.: szőr, fog, porc stb.). Gyakori a keresztcsont feletti megjelenése, de máshol is előfordulhat. 1-2%-ban fordul elő rosszindulatú átalakulás.

  Melyek a dermoid ciszta kialakulásának okai?

  Férfiakon gyakoribb, a szőrnövekedés zavara okozza. A faggyú és verejtékmirigyek váladéka nem tud kiürülni a beforduló szőrtüszők körül.

  A dermoid ciszta tünetei

  Általában akkor kerül felismerésre, amikor gyulladás miatt elkezd panaszokat okozni. Fájdalom, bőrpír, duzzanat, váladékozás jelentkezik. A gyulladás elmúltával a sipolynyílásokon keresztül időszakos vagy állandó váladékozás marad vissza.

  Dermoid/ pilonidalis cysta illusztrációja.

  A dermoid ciszta diagnosztikája

  Fizikális vizsgálat.

  A dermoid ciszta kezelése

  Amikor begyullad és panaszt okoz, ugyanúgy kell ellátni, mint bármilyen tályogot, helyi érzéstelenítésben feltárás, tisztítás és nyitott sebkezelés szükséges. Teljes precíz eltávolítását gyulladásmentes állapotban, műtői körülmények között kell elvégezni. Több műtéti megoldás választható, mindig az adott helyzetet mérlegelve kell a megfelelő beavatkozást megválasztani. Ezek mindegyike a teljes sipolyrendszer kiírtásával jár, a kialakult szövethiány miatt szükség lehet lebennyel történő zárásra.

  A dermoid ciszta megelőzése

  Nem lehetséges.

  Milyen műtéti szövődmények fordulhatnak elő?

  Gyakori a sebgyógyulási zavar, sebszétválás és előfordulhat ismételt gyulladás, tályog és sipolyjárat kialakulása.

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!

  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Január a sebészet hónapja

  Vegye igénybe sebészeti, proktológiai, kéz- és érsebészeti szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!