2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Térdtengely állító műtét (tengelykorrekció)

  A térd egyenletlen terhelése a helytelen tengelyállásából (pl. X-láb, O-láb) adódik. Ennek következménye korai porckopás, ízületi deformitás, ízületi szalag-elégtelenség. Amennyiben nem sikerül konzervatív megoldásokkal sikeresen kezelni a problémát, térdműtétre kerülhet sor.

  Mi a térdízületi hyalinporc (üvegporc)?

  A térdízület az emberi szervezetben található egyik legösszetettebb felépítésű ízület. A helyzetéből adódóan számos alsó végtagi mozgásban részt vesz. A combcsont és a sípcsont között két félhold alakú gyűrűporc található (meniszkuszok), melyeket rostos porcszövet alkot és a térdízületben ütéscsillapító szerepet tölt be. A combcsont, a sípcsont és a térdkalács ízületen belüli részeit viszont egy más típusú, úgynevezett hyalinporc (üvegporc) borítja. Genetikai, biomechanikai és életmódbeli tényezők együttes hatása korai degeneratív, úgynevezett „szöveti kopásos” elváltozásokat okozhatnak, mely során a térd panaszossá válik, a mozgás fájdalmassá válhat ezért az ízület funkciója károsodhat. Természetesen mindemellett a térdízület számos különböző mozgás során sérülhet, amelyek leggyakrabban sportolás vagy szabadidős tevékenységek, illetve munkavégzés közben fordulnak elő és így tovább súlyosbíthatják a kórképet.

  A térdízület anatómiája - Budai Egészségközpont
  A térdízület anatómiája

  Általános ismeretek a betegségről

  A panaszok kiváltó oka gyakran a térd kezdődő kopása, az ezzel járó relatív instabilitása, de főleg a tengelyeltérése (X, O láb). A terheléstől függően hol panaszossá hol pedig panaszmentessé válhat a térd, ezért a hullámzó panaszok és más társsérülések miatt nagyon gyakran csak később kerül felismerésre a probléma.

  A térdízület rossz tengelyállásából (X-láb, O-láb, helytelen térdkalács állás) adódóan egyenletlen terhelés alakulhat ki, melynek következménye lehet a korai porckopás, ízületi deformitás, ízületi szalag-elégtelenség. Ezek megelőzésére, valamint a már fellépett fájdalmak csökkentésére térdtengely-korrekciós műtétre kerülhet sor.

  Ha a tengelyek nem kerülnek időben korrekcióra, a porcsérülések pedig ellátásra, akkor a biomechanikai viszonyok az ízületi felszíneket koptatják, ami bizonyos idő elteltével porckopáshoz (artrózis) vezethet. A térdműtét célja, hogy fájdalommentessé tegyük a térdet, valamint, hogy a térdízületi porcfelszíneket megvédjük az esetleges további károsodásoktól, illetve a hosszútávon bekövetkező porckopást elkerüljük.

  Melyek a lehetséges tünetek?

  A térdízületet gyakran érintő tünetek észlelhetők, úgymint:

  • duzzanat
  • diffúz fájdalom
  • ízületi mozgáskorlátozottság
  • elakadások
  • változó térdízületi panaszok (panaszos-panaszmentes időszakok váltakozása)
  • fájdalom a térd külső/belső oldalán
  Térdtengely állító műtét (tengelykorrekció)
  A műtét anatómiája

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Alapvetően kétféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre. A konzervatív (nem műtéti), illetve a műtéti.

  A konzervatív kezelés célja:

  Kezelések alapvető célja a fájdalommentesség és a térd degeneratív elváltozásainak a lassítása. Sajnos sem a műtéti, sem pedig a konzervatív kezelés során a porchiányos felület nem gyógyul meg, ezért arra kell számítani, hogy hosszabb idő alatt fokozódik majd a térdízület kopása, mely évek alatt egy fájdalmas, a hétköznapi életben is nehezen használható térdízületet eredményezhet. A terhelési tengelyek és a munkával vagy sporttal való terhelés betegenként változó lehet, ezért a betegség lefolyása, illetve ennek a gyorsasága is egyénenként változó. Nem utolsó sorban, a testsúly is kedvezőtlenül befolyásolja az elérhető eredményeket.

  A konzervatív kezelés eszközei:

  Akut térdpanaszok esetén a sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), tehermentesítése indokolt. A sportterhelést ilyenkor, kérjük ne folytassa. Az ízületben folyadék képződhet, a térd megduzzadhat. A gyógyszeres kezelés, a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentők alkalmazása, illetve gyógytorna, valamint a fizioterápia egyéb eszközei szintén a konzervatív kezelés részét képezik.

  Az akut panaszok enyhülését követően porcképző szerek ízületen belüli injekciós vagy szájon át való bejuttatása, combizom erősítés, gyógytorna és fizikoterápia jelentősen enyhíthetik panaszait.

  Térdműtét

  Ha 10 éven belül jelentős állapotromlás várható, akkor sebésze műtéti kezelést javasolhat, melynek során a porcsérüléseinek ellátását minimál-invazív, kis behatolásokon keresztüli artroszkópos módszerrel végezzük, majd pedig feltárásból a sípcsont átvágásával a terhelési tengelyek javítását végezzük el. Az artroszkópos beavatkozás célja a sérült porc eltávolítása, minél több ép porc megőrzésével. Az artroszkópos műtét után az új tengely megtartására fémrögzítést használunk, melynek eltávolítása a csontgyógyulást követően egy későbbi időpontban, egyéni elbírálás alapján történhet. A felépülés nagyban függ a talált műtéti lelettől, a társsérülésektől, valamint a műtétet követő utókezeléstől, melyben a gyógytornászok nyújtanak segítséget.

  A műtét során szükség esetén antibiotikus és kóros véralvadás elleni megelőzést alkalmazunk, melyet indokolt esetben otthon is célszerű folytatni. Emellett otthon a tanult gyógytorna rendszeres végzése, illetve az operált végtag operáló orvos által javasolt pihentetése szükséges.

  A beavatkozás után 6 hétig szükséges mankóval való tehermentesítés. Problémamentes esetben a műtét utáni első napon a betegeket otthonukba engedjük. A műtét után meghatározott ideig véralvadásgátlás alkalmazandó, amelyet a beteg saját maga is be tud adni.

  A műtét menete

  Az operáció során két-három 1 cm méretű heget ejtünk a térd két oldalán, hogy az artroszkóppal és a speciális artroszkópos eszközökkel behatolhassunk a térdízületbe.

  A beavatkozás során kisméretű műszerek segítségével az apró lyukon keresztül eltávolítjuk a gyűrűporc esetlegesen sérült részeit, illetve a porcfelszíni sérüléseket elsimítjuk.

  A területet kiöblítjük, hogy eltávolítsuk a gyulladásos folyadékot, törmelékeket.

  Ezt követően újabb bőrmetszésből a térd belső vagy külső oldalán (az alkalmazott technikától függően) elvégezzük a tengelykorrekciót és a csontok új helyzetben való rögzítését, melyhez orvosi rögzítő fémeket használunk. Szükség esetén kis szívócsövet (drain) helyezünk a sebbe, amely a műtét után felgyülemlő vért, savót vezeti le.

  A műtét után rugalmas pólyát és térdrögzítőt helyezünk fel az operált alsó végtagra.

  Mi történik, ha az indokolt térdműtét elmarad?

  A porcfelszínek károsodása felgyorsulhat, ezzel fokozva a fájdalmat és duzzanatot a térdízületben. Az ízületi porcfelszín tovább károsodhat, mely hosszútávon az ízület kopásához vezethet (artrózis). Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és igen fájdalmas mozgáskorlátozott ízületet eredményezhet, ami kizárólag további térdműtéttel kezelhető.

  Mikor térhet vissza a mindennapi teendőihez?

  A térdműtét után 3 héttel általában ülő munka végezhető, azonban fizikai munkára csak 3 hónappal a beavatkozást követően kerülhet sor. Sporttevékenységek közül 6 hét után végezhet szobakerékpározást, gyógyult seb esetén szintén 6 hét után úszhat, 3 hónap után kocoghat. A további sporttevékenységek (labdarúgás, kosárlabda stb.) végzésére, illetve síelésre fél év elteltével kerülhet sor a tökéletes gyógyulás érdekében.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!