2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Fitymaszűkület műtét

  (1. Körülmetélés / Circumcisio, 2. Fitymaszűkület plasztikai műtéti ellátása / Preputium plastika, phimotomia, 3. Fitymafék plasztikai korrekciója / Frenutlotomia/Frenuloplasztika)

  Fitymaszűkület esetén a fitymabőrt nehezen vagy egyáltalán nem lehet a makk mögé húzni. Ez életminőségét is jelentősen rontja. A fitymaszűkület lehet veleszületett elváltozás, de kialakulhat fitymasérülés következtében, valamint létrehozhatja anyagcserezavar (pl. cukorbetegség), gyulladásos folyamat és hegesedés is.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A fitymaszűkület a váladékpangás miatt kedvez a visszatérő gyulladásoknak. Gyermekeknél a nemi szerv növekedését gátolhatja, vizeletürítési zavart és visszatérő húgyúti fertőzéseket okozhat. Felnőttkorban a szexuális élet és nemzőképesség zavarát is okozhatja. A hosszú éveken át fennálló fitymaszűkület ritka esetben a makk rákos elfajulásához vezethet.

  Konzervatív kezelés (kenőccsel és fitymanyújtással) a tünetek enyhítésében segítséget nyújthat, de nem oldja meg a problémát, ezért műtétet javaslunk.

  Az élet első néhány évében a veleszületett fitymaszűkületet a visszafejlődés lehetősége miatt nem operáljuk csak abban az esetben, ha ismételten gyulladás lép fel, vagy ha a vizelés nehezített.

  Hogyan történik a műtéti eljárás?

  Körülmetélés (circumcisio)

  A szűk fitymát megszabjuk, egészben, vagy részben eltávolítjuk, a belső fitymalemez megrövidül és a két fitymalemezt ismét összevarrjuk. A fityma ennél az eljárásnál megrövidül. Legtöbbször felszívódó varratokat alkalmazunk. Ezek maguktól, váladékszerűen feloldódnak néhány hét alatt. Érdemes távozás előtt erre külön rákérdeznie kezelőorvosánál. A fitymalemez részleges bemetszését (dorsal incízió), nem teljes eltávolítását a későbbi újraszűkülés valószínűsége, valamint kozmetikailag kedvezőtlenebb mivolta kapcsán leginkább sürgősségi állapotok megoldására használjuk.

  Fitymaszűkület tágító plastica

  A tágítás lehetősége, hogy a szűk fitymabemenetet speciális szonda segítségével, szükség esetén metszés vezetésével tágítjuk. Ennél az eljárásnál az előbőr nagy része megmarad. Ez gyakran nem alkalmazható, amikor korábban hegesedés volt vagy kifejezett gyulladásos folyamat zajlott.

  Fitymafék korrekciója

  A legtöbb esetben elegendő a fitymafék átvágása és meghosszabbítása. A fitymát ez esetben megtartjuk. A beavatkozást altatásban vagy helyi érzéstelenítésben végezhetjük. Az itt leírt módszereknek vannak előnyei és hátrányai. Az érzékeny fityma eltávolítása a szexuális életet befolyásolhatja. Ezt az orvosa önnel megbeszéli.

  Sikerkilátások és utókezelés

  Általában a fenti beavatkozások után a gyógyulási esélyek kifejezetten jók. A műtéti terület naponta háromszori kamillás öblögetése szükséges legalább két hétig a beavatkozás után. Tusolni szabad, áztatni a területet szigorúan tilos. A gyógyulás szempontjából leghasznosabb a szellős ruhaviselet.

  A terület kímélésével segítheti a gyógyulási folyamatot. 2-4 hétig kerülendő a fürdőzés, szaunázás, szexuális igénybevétel, a péniszt irritáló, szűk ruhaneműk viselése, valamint dunsztolása, erős sportaktivitás/fizikai igénybevétel. Műtét után az operált terület érzékeny, a teljes gyógyulásig tartózkodjon szexuális tevékenységtől.

  Amennyiben szövettani elemzésre küldik az eltávolított bőrterületet, a szövettan eredményétől függően további műtéti, esetleg gyógyszeres és egyéb kezelések jöhetnek szóba. Szövettani leletét mindenképpen egyeztesse kezelőorvosával.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!