2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Revíziós csípőprotézis-beültetés

  Amennyiben a fizikális vizsgálatok, az elkészült röntgenfelvételek vagy egyéb képalkotó eljárások eredményei indokolják, a szakorvos a panaszok enyhítése érdekében javasolhatja a korábban beültetett csípőprotézis cseréjét.

  A problémát jelző tünetként jelentkezhet fájdalom, amely megterhelésre, hosszabb időtartamú járás hatására fokozódhat, nyugalomban enyhülhet vagy megszűnhet, valamint az alsó végtagon elöl a lágyékba, combba, térd felé sugározhat.

  Ezen felül gyakori gond a csökkenő járóképesség és járástávolság, a sántítás, továbbá a végtag megrövidülése, illetve járásképtelenség jelentkezése törés vagy ficamodás esetén.
  Bőrpír, duzzanat, láz, hidegrázás is észlelhető fertőzés kialakulásakor.

  Mikor válhat szükségessé a revíziós csípőprotézis-beültetés?

  Az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízület a csípő, ezért a kilazulás a leggyakoribb hosszú távú oka a protéziscserének.

  Revíziós csípőprotézis-műtét indokolt a következő esetekben:

  • mechanikai kilazulás állapítható meg valamelyik komponensnél.
  • fertőzés található az ízületben,
  • a beültetett protézis instabillá vált,
  • a kopástermékek gyulladásos reakciót indítottak el,
  • a protézis körül elrepedt, eltört a csont,
  • a protézis elkopott vagy eltört.

  Hogy zajlik a csípőprotézis cseréje?

  A műtétet gerinc-érzéstelenítésben vagy altatásban (narkózisban) végezzük. A régi metszést kihasználva vagy kimetszve – ritkábban új metszésből – feltárjuk az ízületet. A metszésvezetés minden esetben úgy történik, hogy a sebész minél jobban hozzáférjen az ízülethez. A protézis cseréje általában nagyobb metszést igényel, és nagyobb vérveszteséggel járhat, mint az eredeti beavatkozás.

  A csípőízületet fel lehet tárni több irányból is: elölről, oldalról és hátulról is. Nem az esztétikai szempontok érvényesülnek a metszés módjának kiválasztásánál elsődlegesen, a cél a lágyrészek, a keringés és az elvékonyodott csontállomány megkímélése.

  Vérzéscsillapítás következik a bőr alatti szövetek megnyitása után. Majd eljutunk az ízületig, illetve a protézisig az izomzat épségére odafigyelve. Az eredeti protézist kifordítjuk a vápájából, és a komponenseket gondosan eltávolítjuk.

  Szöveti, csont- és csontvelőmintát veszünk, ezeket laboratóriumi vizsgálatra küldjük az esetleges fertőzés jelenlétének kimutatása céljából.

  Ezt követi a csontok felületének és a velőűrnek a megmunkálása, továbbá szükség esetén a csonttal vagy további komponensekkel való felépítése. Majd véglegesen beépítjük az új cementes vagy cement nélküli protézis összes komponensét, ha kell, csavarokkal és/vagy drótokkal megerősítve azokat.

  A vápába helyezzük a szárat a fejjel, ezután funkcionális próbát végzünk a protézisnél.

  Revíziós csípőprotézis-beültetés
  A protézis sematikus ábrája

  A sebben felgyűlő vért levezetése érdekében egy vagy két szívócsövet helyezünk be a területre. Zárjuk a sebet, steril kötést kap. Ellenőrző röntgenfelvételt készítünk, még a műtőasztalon.

  A beavatkozáshoz központilag vagy egyénileg sterilizált, többszörösen ellenőrzött műszereket, illetve implantátumokat használunk.

  Revíziós csípőprotézis-beültetés
  Csípőízület az újonnan beültetett revíziós protézissel

  Fontos a műtét idejének kiválasztása, a műtét alapos megtervezése és előkészítése. Minden gondosság és szakértelem ellenére ritkán előfordulhat az is, hogy már nem lehet új protézist beültetni. Ilyenkor úgynevezett lengő-csípőt hozunk létre (ez a Girdlestone-állapot).

  Mi történik, ha a csípőprotéziscsere műtét elmarad?

  A protéziscsere halogatásával további szövődmények alakulhatnak ki. Várható a fájdalom fokozódása, az életminőség romlása. A mozgáskorlátozottság súlyosbodhat, továbbá járásképtelenség alakulhat ki. Ezen kívül a későbbiekben elvégzett műtét eredményessége csökkenhet.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!