2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Golfkönyök műtét

  Golfkönyök esetén bizonyos izomcsoportok fokozott igénybevétele és az ismétlődő traumák hatására először mikroszkopikus beszakadások, majd az esetek egy részében makroszkóposan is látható szakadások keletkeznek az izomban. Golfkönyök esetén kiemelt jelentőségű a konzervatív (nem műtéti) kezelés, azonban, ha ez nem vezet eredményre, műtéti beavatkozást végzünk.

  A golfkönyök a könyökízület belső oldalán az alkari hajlító izmok tapadási zónájában létrejövő túlterheléses ártalom. Leggyakrabban sorozatos mikrotraumák következtében alakul ki. Nemcsak golfozóknál, hanem más sportot űzőknél, fizikai munkát végzőknél is kialakulhat. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a golfkönyök kialakulását, valamint a terhelés következtében már megjelent, de hosszabb kezelésre sem javuló panaszok elhúzódását is okozhatja a szervezetünkben jelenlévő góc (egyéb helyen lévő gyulladás). Ezek leggyakrabban fogászati, gégészeti, férfiaknál urológiai, nők esetében nőgyógyászati gócok lehetnek. Néha a kezelésre nem javuló fájdalmak okaként előfordul kisebb csontkinövés a könyök külső oldalán.

  Milyen kezelési lehetőségei vannak a golfkönyöknek?

  Nem műtéti kezelés

  A kezelést minden esetben kivizsgálással kell kezdeni! Szükséges egy röntgenfelvétel készítése, az egyéb, hasonló tüneteket okozó kórképek kizárására. Ezt követően nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése mellett alkari stretching gyakorlatok, gyógytorna javasolt, melyek kiegészíthetők esetleg különböző fizikoterápiás kezelésekkel. Amennyiben a kezelés hatására nem változnak a panaszok, komplexebb kivizsgálás javasolt, góckutatással, laboratóriumi vizsgálatokkal. Amennyiben ezen vizsgálatok során kiderül a kiváltó ok, akkor természetesen az adott területen –fogászat, urológia, nőgyógyászat, gégészet, reumatológia- kell folytatni a kezelést. Ha a kiváltó okot, a gócot megszűntetik, általában néhány hét, hónap alatt a panaszok is megszűnnek. Egyes esetekben maradhatnak a tünetek és a fájdalom. Ezt ismételt gyulladáscsökkentők szedésével, fizikoterápiás kezelésekkel lehet megszűntetni. Ha mindezen kezelések ellenére továbbra is fennállnak az ízületi fájdalmak, duzzanatok, akkor műtéti kezelés mellett döntünk.

  Műtéti kezelés

  A műtét során az alkari hajlító inak feszülését csökkentjük. Ezt úgy érjük el, hogy a tapadási zónát kissé leválasztjuk, távolabb helyezzük. Amennyiben a röntgenfelvételek kis csontkinövést igazoltak, azt eltávolítjuk.

  A torna általában a műtét másnapján elkezdhető a kezelőorvos utasításától függően, gyógytornász vezetésével. Otthon a megtanult gyógytorna rendszeres végzése, illetve az operált végtag szükség szerinti tehermentesítése ajánlott.

  A beavatkozás után általában 4-6 hetes kíméletet javaslunk. Problémamentes esetben a műtét utáni első napon a betegeket otthonukba engedjük.

  Hogyan zajlik a golfkönyök műtét?

  A műtét során a könyök belső oldalán egy 2-3 cm-s metszést ejtünk. Ezt követően felkeressük az alkari hajlító inak tapadási zónáját, majd azt bemetszve megszűntetjük a feszülését, a tapadási zónát kissé lejjebb toljuk. Amennyiben a röntgenfelvételek kis csontkinövést igazoltak, azt eltávolítjuk. A műtét után vérzést csillapítunk, szükség esetén egy kis draint (csövet) helyezünk be, mely a műtét után képződött váladékot, vérömlenyt távolítja el. A műtét után rugalmas pólyát helyezünk fel az ön alkarjára és könyökére.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A fájdalom továbbra is fennáll, ezzel további szubjektív kellemetlenséget, esetleg mozgási nehézséget okoz. A krónikusan, hosszú ideig fennálló gyulladás után a műtéti kezelés is kevesebb sikerrel kecsegtet.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!