2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Hólyagdaganat műtét (húgycsövön keresztül, TUTUR)

  A daganatok a hólyagban jelentkezhetnek egy helyen (fokális), vagy több helyen egyszerre (multifokális). Növekedési formájukat tekintve megkülönböztetünk a hólyag űrtere felé növekvő (papillaris), ennél nehezebben felismerhető a nyálkahártya helyi kiszélesedésével járó lapos (pl. carcinoma in situ) és a mélybe, a hólyag falába terjedő hólyagdaganatokat.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Ránézésre (hólyagtükrözés során) nem tudunk pontos diagnózishoz jutni, így elengedhetetlen a szöveti minta nyerése, melyet a pathológus azonosít. Kezdetben a daganatok a nyálkahártyára korlátozódnak és a gyakori kiújulástól eltekintve jó a gyógyulási esélyük. Pontosan nem meghatározható idő után a daganat áttörheti a nyálkahártya határát és a felszínes daganatból igen veszélyes mélybe terjedő daganat alakul ki. A daganatok stádiumairól, növekedési formáiról az ajánlott kezelési eljárásokról orvosa pontosan felvilágosítja beszélgetésük során.

  Másodfokú hólyagdaganat illusztrációja.
  Forrás: https://www.cancer.gov/types/bladder/patient/bladder-treatment-pdq
  Hólyagdaganat.
  Forrás: www.researchgate.net

  Mi történik önnel a műtőben?

  Kérjük, amennyiben korábban vérátömlesztésben részesült ezt az operáló team felé jelezze!

  A felszínes daganatok többsége endoszkópos úton, a húgycsövön keresztül eltávolítható magas frekvenciájú vágóáram segítségével (elektrorezekció).

  A beavatkozás történhet általános narkózisban vagy gerincközeli (spinális, PDA) érzéstelenítésben. Az érzéstelenítésről külön felvilágosítást fog kapni altatóorvosától.

  A megfelelő érzéstelenítést, altatást követően steril módon elfedik a testét. A beavatkozást a húgycsövön keresztül bevezetett speciális hólyagtükrözéshez alkalmas ún. endoszkóp/rezektoszkóp segítségével, optika felhasználása mellett, tehát nem vakon kivitelezik. Intézetünkben a kamera modern, digitális, keskeny eszköz, így a húgycső megterhelése is minimális, illetve a képet magasfelbontásban (HD minőség) látja az operatőr. Ezzel is fokozva az Ön biztonságát és a műtét precizitását.

  A rezektoszkóp elektromos kaccsal rendelkezik, ami magas frekvenciájú áramot használva vágásra és vérzéscsillapításra is alkalmas. A hólyagdaganatot szemkontroll mellett állandó mosást alkalmazva rétegről-rétegre haladva kis szeletekben távolítják el. Szükség esetén a hólyagalap endoszkópos rezekciójára is sor kerül a pontos mélységi terjedés megállapítása érdekében. Minél mélyebbre terjed a daganat, annál nehezebb az endoszkópos eltávolítása, és nagyobb egy esetleges perforáció (a hólyagfal kilyukadása) lehetősége. Ennek ellenére endoszkópos stádiummeghatározás szükséges a további kezelési terv kiválasztásához.

  Speciális esetekben szükségessé válhat a hólyag ún. célzott perforációja az esetleges tumormaradványok eltávolítása céljából. Ezekről a lehetőségekről orvosa külön felvilágosítja. A műtétet az operatőr gondos vérzéscsillapítással fejezi be. Az eltávolított daganatos szövetdarabkákat szövettani feldolgozás céljából a kórbonctani intézetbe küldik. A beavatkozás után a seb nyugalomba helyezése érdekében és esetleges öblítés-mosás céljából, átmenetileg állandó hólyagkatéter kerül behelyezésre.

  Kell- e a műtét kiterjesztésével számolni?

  A munkaeszköz sikeres bevezetéséhez, esetleges fennálló szűkületek műtéti megoldása, bemetszése (urethrotomia interna) szükségessé válhat. Előzetesen nem diagnosztizált, előre nem látható lelet esetében a műtéti terv megváltoztatása válhat szükségessé.

  Különösen az alább felsorolt lehetőségekkel kell számolni:
  Amennyiben a daganat a húgyvezetékre, illetve a húgyvezetékbe terjed ennek a területnek az elektrorezekciója szükséges. Adott esetben a későbbi hegesedésből adódó szövődmények csökkentése érdekében belső sínező csövecske (sztent, ureterkatéter, MJ, DJ) kerülhet felhelyezésre. A húgyvezeték érintettségének bizonyítására szükség lehet további diagnosztikai, illetve kezelési eljárások (röntgen, húgyvezeték endoszkópos vizsgálata, szövettani mintavétel,) elvégzésére.

  Férfiaknál - amennyiben a folyamat a prosztatára terjed - ennek a területnek a műtéti eltávolítása szükséges.

  Mi történik önnel a műtét után?

  A beavatkozást követően 1-2 napig húgycsövén át katétert kell viselnie. Ezt, amint a vizelete feltisztul, fájdalommentesen el is távolítják. Amennyiben rendben tudja vizeletét üríteni, állapota stabil, kímélő életmód mellett otthonába bocsájtjuk.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  Amennyiben nem tudjuk szövettanilag igazolni a betegséget, nem tudunk érdemben kezelési stratégiát sem felállítani, megkezdeni. Kisebb daganatok esetén a mintanyerés, rezekció, az eltávolítás révén maga a kezelés. Agresszívabb daganat típusok esetén a szövettan birtokában a túlélési esélyeket növelő, valamint a daganat visszatérésének esélyét csökkentő további kezelések (gyógyszerek, kemoterapeutikumok, sugárzás, műtét) indíthatóak. Elmaradt műtét esetén ezeket nem tudjuk elkezdeni. A tumor az idő előrehaladtával testszerte szóródik, áttétet képez (metasztázis). Ez fájdalomhoz, folyamatos, végső soron nem uralható vérzésekhez vezet. Az életminőség jelentős romlása állhat fenn. Igen előrehaladott esetben a páciens életét is veszélyeztetheti a daganat gyors progressziója.

  Kell-e a későbbiekben további kezeléssel számolni?

  Elbocsátását követően az első munkanapon kérjük, jelentkezzen háziorvosánál.

  A daganat kiterjedésétől, mélységi terjedésétől és a szövettani vizsgálat eredményétől függően második ülésben végzett ismételt húgycsövön keresztüli rezekció, sugárkezelés, kemoterápia, esetlegesen a hólyag eltávolítása, vagy ezen kezelési eljárások kombinációja válik szükségessé.

  A betegség kiújulási aránya (a hólyagban ismét megjelenő daganatos sejtcsoportok kialakulása) magas, 40-80 % közé tehető. Ezért a későbbiekben éveken át három havonkénti urológiai ellenőrzésen való részvétele szükséges.

  A szükséges későbbi várható kezelésekről, utógondozásáról kezelőorvosa a műtét után részletes felvilágosítást ad.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!