2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Visszérműtét

  Várja a tavaszt egészségesen!

  A szív felől a szövetek felé az azok működéséhez szükséges oxigénben dús vért a verőerek (artériák) szállítják, majd miután a szövetek az oxigént és a tápanyagokat felveszik, a visszerek (vénák) feladata a vér visszaszállítása a szív felé. A vénás rendszer betegségeinek döntő többsége az alsó végtagokat érinti, oka a felegyenesedett életmód.

  A felületes vénák kitágulásában kulcsszerepe van a vénabillentyűk elégtelen záródásának. A nem záródó billentyű miatt megnő a nyomás a szívtől távolabbi érszakaszban, emiatt ezeken a területeken kitágulnak, kanyargóssá válnak az erek. A vénafal károsodásának eredménye az, hogy a hajszálerek és a kis vénák fala áteresztővé válik, még több folyadékot és salakanyagot engedve a környező szövetekbe (1. ábra). Megkülönböztetünk az alsó végtagon felületes és mélyvénás hálózatot, valamint a két rendszert összekötő úgynevezett perforáns vénákat. A mélyrendszer az izmok között, a felületes pedig a bőr alatt futó erekből áll. Egészséges körülmények között a vér a felületes vénákból a mélyek felé, onnan a szív irányába áramlik, amit az izmok összehúzódása pumpaként segít, a visszafolyást az erekben lévő billentyűk akadályozzák meg. 

  Az egészséges és a visszeres véna
  1. ábra

  A visszérbetegség elsődleges formáját a billentyűk elégtelen működése okozza. Hátterében lehet öröklött hajlam, a kötőszövetek veleszületett gyengesége. Ebben az esetben a betegeknél észlelhetők a kötőszöveti gyengeség egyéb tünetei is, úgymint lúdtalpasság, aranyeres csomók megléte, sérvek, továbbá megfigyelhető ezen kórképek halmozódása, gyakoribb előfordulása az adott családokban. A visszérbetegség másodlagos formájáról akkor beszélünk, amikor a billentyűk nem megfelelő záródása a mélyvénás rendszer elzáródása miatt alakul ki. Mindkét esetben azonos tünetek alakulnak ki.

  Melyek a betegség alapvető tünetei?

  Kezdetben néhány véna kismértékű tágulata alakul ki, majd ez fokozódik. Idővel a kozmetikai panaszokon túl egyéb panaszok is kialakulnak:

  • fájdalom
  • gyulladás
  • ödéma (végtag duzzanat)
  • bőrelszíneződés
  • lábszárfekély
  • vénahasadás, -repedés (ruptura)

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Mérsékelt fokú visszeresség, seprűszerű, hálózatos vagy mellékági visszerek gyógyítása szklerotizációval történhet, mely az erekbe közvetlenül beadott véralvadást - így a tágult ér elzáródását - előidéző gyógyszeres kezelést jelent. Kiterjedtebb, előrehaladottabb visszértágulatok gyógyítására napjainkban korszerű műtéti megoldás a felszínes fő gyűjtőér és oldalágainak teljes kiirtása, a tágult visszerek eltávolítása (exhairesis), valamint az elégtelenül működő mély és felszínes gyűjtőérrendszert összekötő vénák lekötése (crossectomia, stripping, localis varicectomia, insufficiens perforans ligatura). Műtét után a kezelés kiegészíthető szkleroterápiával. 

  Ugyancsak korszerű megoldás a lézeres, a radiofrekvenciás ablatió, illetve a ragasztásos technika. A két előbbi esetében a beteg érszakasz nem kerül eltávolításra, hanem az érintett érszakaszba vezetett lézer- vagy radiofrekvenciás szálon keresztül az elégetésre kerül. Az oldalágakat itt is vagy szkeloterápiában kell részesíteni vagy el kell távolítani (exhairesis).

  Mi történik, ha a kezelés elmarad?

  A vénafal gyulladása, illetve az állandó pangás és az emiatt kialakult turbulens áramlás elősegíti a vérrögök kialakulását is, ami felületes, vagy akár mélyvénás trombózishoz, embóliához is vezethet. Az embólia a thrombusból leszakadt keringő vérrögöket jelenti, amelyek akár halálos kimenetelű tüdőembóliához is vezethetnek. 

  Mi történik önnel a műtőben?

  A beavatkozás menetének rövid leírása: 
  A lágyékszalag alatt kis metszésből feltárjuk a felületes és mélyvénás rendszer összefolyási pontját. A felületes vénákat lekötjük, átvágjuk. A belboka felett felkeressük a felületes fő vénát, majd abba úgynevezett strippert (steril egyszerhasználatos drótot) vezetünk, melynek segítségével ezt az eret eltávolítjuk.  Az előzetes bejelölt oldalágakat egy horgolótűhöz hasonló eszközzel távolítjuk el. A két sebet 1-2 öltéssel zárjuk. Rugalmas pólyát helyezünk fel.

  Mi történik önnel a műtét után? 

  A műtét befejeztével még egy bizonyos ideig megfigyelés céljából Ön a műtőben marad.
  Az állapotától függően posztoperatív szobába (őrzőbe) vagy intenzív terápiás részlegre kerül.
  Az érzéstelenség néhány óra múlva fokozatosan megszűnik, ezt követően a fájdalmat injekciókkal, tablettákkal csökkentjük.

  A fájdalom ellenére fontos, hogy Ön rövidesen elkezdje a légző - és értornát, mozgásgyakorlatokat!

  A vérrögösödést (trombózist) gátló injekciók adása rutinszerű.

  A műtét estéjén el lehet kezdeni vizet fogyasztani, amennyiben nincs hányinger. Fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, gyümölcslevek, levesek, szénsavmentes ásványvíz formájában.

  Általában a páciens este, vagy másnap reggel a gyógytornász segítségével felkelhet. Fontos a gyógytornász tanácsainak betartása!

  Problémamentes esetben 1-2 nappal a műtét után távozhat intézetünkből.

  Távozás előtt diétás tanácsokkal látjuk el.

  Távozáskor:

  • 1. Zárójelentést és táppénzes igazolást kap.
  • 2. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, tegye fel kezelőorvosának!

  A műtét után, a tisztálkodás során kérjük, a sebeket 5 napig ne érje víz, kötését minden nap cserélje, és sebeit Betadin folyadékkal tartsa tisztán. Ezt követően zuhanyozhat kötés nélkül, ha kezelőorvosa máshogy nem rendeli!

  Varratszedés és kontroll a műtét után 7-10 nappal esedékes, illetve bármilyen panasz jelentkezése esetén azonnal kezelőorvosánál jelentkezzen!

  Műtét utáni napon a beteg felkelhet, rugalmas pólyát kb. négy hétig ajánlott viselnie. A műtéttől tartós eredmény csak akkor várható, ha életmódi tanácsainkat (pl. fogyás, rendszeres testmozgás) betartja. A végtag vénás keringését rontja az ülés, az állás, de javítja a sétálás. Az eltávolított visszerek nem újulhatnak ki, de természetesen más vénák a későbbiekben ugyanúgy kórosan kitágulhatnak és varicózussá válhatnak. Emiatt évek múlva ritkán újabb műtét válhat szükségessé.

  Tekintse meg videónkat melyben a visszeresség műtéti kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Tekintse meg videónkat melyben a visszeresség rádiófrekvenciás ablációval történő  kezelésének lehetőségeit mutatjuk be!

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!