2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Visszérbetegség

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  A visszérbetegség (varikozitás) a vénák kóros mértékű kitágulását jelenti. Kialakulásában az öröklött hajlam mellett a sok állás, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, az elhízás, és bizonyos kórállapotok (pl. a cukorbetegség), valamint a terhesség miatti megterhelés játszik elsősorban szerepet.

  A kitágult véna mellett romlik az érintett végtag vérkeringése, sőt az elváltozás vérrög (trombózis) kialakulására is hajlamosít.

  b2_visszer

  A visszérbetegség (varikozitás) stádiumai

  A folyamat a vénabillentyű elégtelen működésével kezdődik, aminek következtében a nagyobb, majd a kisebb vénák kitágulnak, faluk meggyengül, rajtuk át a vénás plazma és a méreganyagok a szövetek közötti térbe jutva gyulladást, pangást okoznak. Ebben a stádiumban az észlelhető, hogy a láb estére kissé megdagad, elfárad ("nehéz láb-érzés"), viszket, ég, a kitágult, talp melletti kiserek lilás erezettséget mutatnak.

  Kb. öt év elteltével válnak láthatóvá a lilán dudoros tágult nagyobb visszerek, ekkor a láb kifejezettebben duzzadt, éjszakai izomgörcsök, a bőr vöröses-barnás elszíneződése, hámlása, nedvedzése jelentkezik. Az elhanyagolt visszérbetegség mintegy 15-25 év alatt vezet el a lábszárfekélyig, amely már csak nehezen kezelhető.

  A visszérbetegség (varikozitás) kezelése

  A kezelés összetett, célja a vénás nyomás csökkentése, a vénafal átjárhatóságának és a vérplazma érfalon keresztüli kiáramlásának visszaszorítása, az ödémás duzzanat csökkentése és a gyulladásgátlás. A megfelelő mozgás a lábizmok pumpáló működése miatt segít a vérvisszaáramlás megkönnyítésében. Kulcsfontosságú az életmód-változtatás (több mozgás beiktatása, testsúlycsökkentés, a cukorbetegség megfelelő kezelése). Fontos, hogy megfelelő cipőt (puha, hajlékony talpú) hordjunk. A fásli és a kompressziós harisnya lényege, hogy pótolja a vénás érfal meggyengült feszességét.

  A gyógyszeres kezelés célja az érfalak állapotának javítása, a duzzanat megszüntetése. Az ún. venoaktív szerek az erek falát bélelő sejtekre hatnak, csökkentik azok átjárhatóságát. A vízhajtók pedig a már kijutott szövetközti folyadékot csökkentik. 

  Megfelelő kezeléssel már néhány nap alatt javulás érhető el, és ha végleges megoldás nem is várható a gyógyszeres kezeléstől, az egyes kúrák között több hétig fenntartható a lábak javult állapota és így a beteg jó közérzete. 

  Az ún. szkleroterápia során injekcióval gyulladáskeltő anyagokat fecskendeznek az érintett vénák területére, amelyek ezáltal összetapadnak. A súlyos visszértágulatokat sebészi úton, visszérműtéttel kell kezelni.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont sebész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.