2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  5 tanács a visszerek ellen

  Létrehozás dátuma: 2023. Január 13. Péntek 14:26

  Utolsó módosítás dátuma: 2023-02-01

  Meggyógyítani a visszereket sajnos nem lehet, de kialakulásuk és az állapotromlás megelőzhető, ráadásul ehhez elég csak néhány könnyen betartható új szokást felvennünk.

  A visszérbetegség, vagyis a varikozitás a vénák kóros mértékű kitágulását jelenti, főként a nőket veszélyezteti, és már fiatalkorban jelentkezhetnek a tünetei. Az egyik legfontosabb rizikófaktor az öröklött hajlam, de emellett fontos szerepe van az életmódnak is a betegség kialakulásában. Az álló munka éppen olyan ártalmas lehet, mint a mozgásszegény életmód, de a túlsúly, az egészségtelen étkezés és a dohányzás ugyancsak növeli a visszerek megjelenésének esélyét. Azonban az alábbi öt tanács megfogadásával olyan szokásokat alakíthatunk ki, melyekkel megelőzhető vagy szinten tartható a visszérbetegség:

  1. Ülő vagy álló munka mellett időnként mozgassuk meg tagjainkat!

  A lábak túlterhelése, a sok állás, de az egy helyben ülés is okozhat visszerességet. A megfelelő vénás vérkeringéshez lényeges, hogy a láb vénák környéki izmai mozogjanak, dolgozzanak. Ezért az arra hajlamosaknál a varikozitás elkerülése érdekében különösen fontos, hogy végtagjaikat rendszeresen megmozgassák, álljanak fel, sétáljanak pár percet, de ne terheljék túl.

  Női lábak az irodában

  2. Sétáljunk, kiránduljunk!

  Aki hajlamos a visszerességre, vagy már kialakult nála a betegség, annak nem ajánlott megterhelő fizikai aktivitást végezni, például nehéz súlyokat emelni. Hasprés során szintén gátoljuk a vénás keringést, ezért ez szintén kerülendő. Azonban a lábszár izmainak megmozgatása jótékony hatású, ezért a napi séta segíthet karbantartani vagy megelőzni a visszeres állapotot. Kimondottan jót tesz, ha hegyekben túrázunk, mert ilyenkor emelkedőket is meg kell mászni, lejtőkön is le kell ereszkedni. A mozgás azért is előnyös, mert segít megelőzni az elhízást, ami szintén rizikófaktor a visszérbetegség kialakulásában.

  Túrázó idős hölgy

  3. Végezzünk visszértornát!

  Fekvő vagy ülő helyzetben is végezhető néhány egyszerű visszértorna-gyakorlat. Felemelt lábfejekkel körözve, majd spiccre nyújtva és „pipálva”, végül pedig a lábujjakkal „karmoló” mozdulatokat végezve mozgassuk át lábunkat. Másik egyszerű feladat, amikor ülő helyzetben a lábak elé tett párnát a két lábfejjel felváltva nyomjuk. Állás közben többször lábujjhegyre állva, a lábszár izmait megfeszítve is előidézhetjük az izmok pumpáló, a vérkeringést serkentő mozgását. Érdemes a feladatokhoz gyógytornász segítségét is kérni.

  4. Igyunk sok folyadékot!

  A visszérbetegségre hajlamosak számára különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel, mivel így megakadályozható a vér „besűrűsödése”, ami káros hatással van az erekre.

  5. Viseljünk fáslit vagy rugalmas harisnyát!

  A modern kompressziós harisnyák között már találunk olyan divatosakat, hogy a hölgyek akár színházba is mehetnek bennük, de a fásli szintén segíthet megakadályozni a vénák túlzott kitágulását. Orvosi tanácsra akár megelőzésként is alkalmazhatóak.

  A cikk Dr. Regáli László érsebész szakorvos közreműködésével készült el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább