2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Méhnyakgyulladás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  A méhnyakgyulladás (cervicitis) a méhnyak, vagyis a méhnek a méhszájjal a hüvelybe nyíló alsó, keskenyebb harmadának a betegsége, gyulladása. Gyakori nőgyógyászati probléma, amelyet több ok is kiválthat: fertőzés, irritáció, sérülés, allergia is. Elhanyagolva szövődményeket okozhat, átterjedhet más női nemi szervekre is, a teherbeesést is megnehezítheti.

  b_mehnyakgyulladas

  A méhnyakgyulladás oka

  A méhnyakgyulladás oka lehet több nemi úton terjedő fertőzés, baktérium, vírus és gomba, így például a gonorrhea, a chlamydia, a trichomoniasis is. A gyakori partnerváltás, az óvszer nélküli közösülés és a nem megfelelő higiénia növeli a betegség rizikóját. A kórokozók elszaporodását, a gyulladást elősegíti, ha a hüvely nyálkahártyájának mikroflórája, mikrobiológiai egyensúlya valami (például gyógyszeres kezelés, intimzuhany, stb.) miatt felborul. A gyulladás hátterében állhat allergia is, amit kiválthatnak különböző spermicid anyagok, tisztálkodó szerek, az óvszerekben található latex is. Tampon vagy pesszárium okozta apró sérülés is elindíthat gyulladásos folyamatot, és ritkán, de előfordulhat, hogy nőgyógyászati beavatkozás alkalmával történik sérülés vagy kerül kórokozó a méhnyak területére. A változó korban lévő nők szervezetében csökken az ösztrogén szintje, vékonyabbá válik a hüvely és a méhnyak fala, sérülékenyebbé a nyálkahártyája, így esetükben a méhnyakgyulladás gyakoribb.

  A méhnyakgyulladás tünetei

  A cervicitis jellegzetes tünete a megváltozott színű és állagú (szürkés vagy sárgás színű, sűrűbb, gennyes), megnövekedett mennyiségű hüvelyváladék, folyás. Jelezheti pecsételő hüvelyi vérzés is, kísérheti hidegrázás, láz, vizeléskor fájdalmas, égő, csípő érzés, olykor alhasi görcs vagy a közösüléskor érzett fájdalom figyelmeztet rá. Nem ritkán azonban teljesen tünetmentes marad, ilyenkor csak a nőgyógyásznál derül ki. A rendellenességekre fel kell figyelni, mivel a méhnyakgyulladás súlyos szövődményeket indíthat el, továbbterjedhet a méh és a petevezetők, a petefészkek irányába, hegesedést, elzáródást okozhat, ennek következtében nehezíti a teherbe esést, és növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát.

  A méhnyakgyulladás kezelése

  A méhnyakgyulladás kezelése a kiváltó októl függ: ha allergia vagy irritáció okozta, akkor nincs is szükség kezelésre, a kiváltó anyag azonosítása és kerülése elegendő.  Fertőzés esetén gyulladásellenes, antibiotikum- vagy antivirális kezelésre van szükség. A kórokozót az orvos a hüvelyváladék laboratóriumi vizsgálata, baktériumtenyésztés során állapítja meg. Nemcsak a beteg, hanem vele egy időben a partnere is kezelendő, ellenkező esetben visszafertőződhet.

  A leírás a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.