2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.18., kedd

  A policisztás ovárium szindróma (PCOS) - dacára annak, hogy legtöbb esetben elsősorban bőr- és nőgyógyászati tünetekkel jelentkezik - egy komplex, az egész szervezetet érintő anyagcsere-betegség; egyike a nőknél előforduló leggyakoribb endokrin betegségeknek.

  A policisztás ovárium szindróma kialakulásában örökletes hajlamosító faktorok mellett környezeti tényezők (elhízás!) is szerepet játszhatnak, a betegség hátterében a szénhidrátháztartás szabályzásában alapvető szerepet játszó hormon, az inzulin iránti érzékenység csökkenése áll.

  b_policisztasovariumszindroma

  A PCOS (policisztás ovárium szindróma) kialakulása

  A betegség kialakulása már gyermekkorban elkezdődik, tüneteket elsősorban pubertás kor után okoz. A csökkenő inzulinérzékenység következtében a hormonszint megemelkedik, s ez serkenti a petefészek férfi nemi hormon termelését, mely a jellegzetes tünetek egy részéért felelős (zsíros, pattanásos bőr, fokozott szőrnövekedés, férfias típusú kopaszodás).

  A petefészek felborult hormontermelése miatt zavart szenvedhet az érett petesejtek kiszabadulása, valamint cikluszavarok, terméketlenség, korai vetélések, lepényi rendellenességek jöhetnek létre. Az elmaradt tüszőrepedések következtében kialakulhat az ultrahanggal jól látható ún. policisztás ovárium képe is (megnagyobbodott petefészek, vaskosabb kéreggel, alatta gyöngyfüzérszerűen sorakozó számos kisebb-nagyobb ciszta).

  A PCOS (policisztás ovárium szindróma) tünetei

  A betegség jelentkezhet bőrtünetekkel (nyakon, testhajlatokban barnás elszíneződés), illetve nem feledkezhetünk meg a betegség alapját képező szénhidrát-háztartási zavarról sem, mely részint a terápia alapját képezi, részint pedig, a késői szövődmények (2. típusú cukorbetegség kialakulása, zsíranyagcsere érintettsége, s ezeken keresztül szív- és érrendszeri betegségek kialakulása) miatt az egyik legfőbb prognosztikai faktor.

  Mivel nem minden tünet jelentkezik egyszerre, s azok is igen változatos formákat ölthetnek, érdemes már egy-egy panasz esetén orvoshoz fordulni.

  A PCOS (policisztás ovárium szindróma) kivizsgálása

  A diagnózis felállítása kritériumrendszer alapján történik, a három főbb tünetcsoportból (emelkedett férfi nemi hormon szint klinikai vagy laborjelei, tüszőérési rendellenesség, policisztás petefészek) legalább kettő együttes jelenléte szükséges, amennyiben más, hasonló tünetekkel járó betegség kizárható. Ehhez a ciklus meghatározott napjain vérvételek, alhasi UH-vizsgálatok, cukorterhelés szükségesek, melyet a nőgyógyász- és endokrinológiai tapasztalattal rendelkező belgyógyász együtt végeznek.

  A (policisztás ovárium szindróma) kezelési lehetőségei

  A PCOS gyógyítása napjainkban nem lehetséges, de a tünetek enyhítésére, a meddőségi zavarok kezelésére, s a későbbi szövődmények minimalizálására jó lehetőségek vannak.

  A legfontosabb teendő a kór alapjául szolgáló emelkedett inzulinszint csökkentése, megfelelő diéta, testmozgás, gyógyszeres kezelés által. Meddőséget okozó PCOS esetén - a fentieken kívül - lehetőség van a petefészkek hormonális stimulációjára, illetve a petefészek laparoszkópos úton való megkisebbítésére, mely beavatkozásokat nőgyógyász kollégák végzik. A férfi hormon túlsúly tüneteinek mérséklésére szintén léteznek hormonhatású gyógykészítmények, a bőrtünetek enyhítésére bőrgyógyásszal való konzultáció javasolt.


  Kapcsolódó cikkek:

  A leírás a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.