2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Alkoholmérgezés

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.31., szerda

  Ha valaki hirtelen, viszonylag rövid idő alatt nagyobb mennyiségű alkoholt juttat a szervezetébe, kialakul az úgynevezett alkoholmérgezés, mely ellátását tekintve, a sürgősségi orvostan keretei közé tartozik. A rendszeres, napi szintű alkoholfogyasztás előbb-utóbb jól ismert krónikus betegséggé alakul, az illető alkoholistává válik.

  Az akut, illetve a krónikus alkoholmérgezést elszenvedők esetei is az alkoholfogyasztással kapcsolatos orvosi ellátást igénylő mérgezések közé tartoznak, melyek igencsak gyakran fordulnak elő országunkban is.

  alkoholmergezes2

  Az alkoholmérgezés tünetei

  Hogy kinél mikor, milyen mennyiségű alkohol elfogyasztását követően lépnek fel a tünetek, nem általánosítható: számos egyéb mellett függ például az illető korától, nemétől, örökletes tényezőktől, de még attól is, mikor és mit evett a szeszes ital fogyasztása előtt.

  A szervezetbe bekerülő alkohol felszívódása már a szájüregi (!) nyálkahártyákon keresztül megkezdődik, s folytatódik a gyomor, majd a vékonybélrendszeren is. A keringő vér emelkedő alkoholszintjétől függően jellegzetes tünetek alakulnak ki:

  • 0.5-1.5 ezrelék közt ittasságról beszélünk, melyet széles jókedv, a gátlások oldódása, az arc kipirulása, valamint emelkedő pulzus- és légzésszám jellemez.
  • 1.5-2,5 ezrelékes véralkoholszint esetén indul a következő fázis, a részegség. Itt már kezd eltűnni az addig töretlen jókedv, sokan inkább álmosodnak, meglassulnak, esetleg befelé fordulóvá – vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten agresszívvá – válhatnak. Hányinger, hányás jelentkezhet sápadtsággal, verejtékezéssel, a beszéd akadozóvá válásával. A részeg ember dülöngél, egyensúlyérzéke bizonytalan, könnyen elesik, pulzusa lassulni kezd.
  • 2,5 ezrelék felett beszélünk alkoholmérgezésről: az illető eszméletlenül terül el, pupillái beszűkülnek, sokszor fényre nem reagálnak. Székletüket, vizeletüket maguk alá engedhetik.

  Paradox módon, az alkoholmérgezés szempontjából általában nem az alkoholista egyének veszélyeztettettek; sokkal inkább azok, akik csak alkalmanként fogyasztanak alkoholt. Sajnos, az érintettek közt egyre többen vannak a serdülők, kamaszok, akik szárnypróbálgatás közben, brahiból, egymással versenyezve sodródhatnak eme életveszélyes állapot felé.

  Az alkoholmérgezés viszonylag könnyen felismerhető a jellegzetes tünetekről, az illető alkoholos leheletéről. (Vigyázat, a cukorbetegeket fenyegető ún. hyperglikaemiás kóma esetén szintén hasonló, acetonos leheletet érezhetünk, nem szabad tehát azonnal esetleg téves következtetést levonni!)

  Az alkoholmérgezés kezelése

  Mivel akut, életveszélyes állapotról van szó, mindenképpen minél hamarabb orvosi segítséget kell kérni, az illetőt tilos magára hagyni. Stabil oldalfekvésbe kell helyezni, hogy a feltörő hányadék ne csoroghasson vissza a légutakba, és van, amikor a légzés, és keringés leállása ellen kell küzdeni a jól ismert újraélesztési technikák alkalmazásával.

  A szakorvosi kezekbe kerülő alkoholmérgezettnél rendszerint gyomormosás történik. Ezt csak és kizárólag szakemberek végezhetik, laikusok, barátok, rokonok nem. Sőt, az eszméletlen beteget hánytatni sem szabad, mert állapotából eredően hiányzó garatreflex híján könnyen gyomortartalom kerülhet a légutakba, ami akár fulladásos halált is okozhat. Ezt követően cukros infúziót, és állapotuknak megfelelően, egyéb gyógykészítményeket kapnak.

  Szerencsés esetben a mérgezést követő napra tudatuk feltisztul, reflexeik visszatérnek, és egy-két napon belül saját lábukon távozhatnak otthonukba.

  A fentiek alapján látható, mennyire fontos egyrészt a megelőzés (érdemes kerülni a hirtelen nagy mennyiségű szeszes ital fogyasztását), másrészt az idejében történő cselekvés (mentők riasztása, elsősegély) szerepe a katasztrofális végkifejlet, a haláleset elkerülése érdekében.

  A leírás a Budai Egészségközpont addiktológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.