2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Hererák

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.15., hétfő

  A hererák a here rosszindulatú daganata, mely leggyakrabban fiatal férfiakban (20-40 évesek) jelentkezik, de gyermekekben is előfordulhat. Az előbbi korcsoportban ez a leggyakrabban előforduló ráktípus. Magyarországon évente kb. 400 új eset fordul elő. Érdekes adat, hogy a XX. század során az új hererákos esetek száma folyamatosan növekedett. Ez arra enged következtetni, hogy külső tényezők is jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Hajlamosító tényezők többek között a rejtett heréjűség, genetikai hajlam, korábbi csírasejtes rák előfordulása. A hererákok az esetek 90-95%-ban csírasejtes rákok. Ezeket lehet tovább osztani seminoma és nem-seminoma csoportokra. A szövettani diagnózis elengedhetetlen feltétele a hatékony kezelésnek.

  b_hererak

  A hererák tünetei

  A here bármilyen megnagyobbodása esetén daganatra kell gyanakodni és kivizsgálást kell elkezdeni. A hererák gyakran fájdalmatlan heremegnagyobbodással, akár kitapintható, borsónyi csomó megjelenésével kezdődhet. Tompa fájdalom a herezacskóban, a lágyékban ugyancsak tünet lehet. Későbbi, előrehaladott stádiumban a lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, távoli áttétek keletkezhetnek. Általánosan ajánlható, hogy a pubertás kortól kezdve a férfiak havi rendszerességgel végezzenek here önvizsgálatot, mellyel egy esetleges hererák időben kiszűrhető.

  A hererák diagnosztikája

  Mint minden orvosi vizsgálatnál, az urológiai vizsgálatnál is a kórtörténet és fizikális vizsgálat nélkülözhetetlen. Ezt követik általános és speciális laborvizsgálatok, a herék, nyirokcsomók és a hasi szervek ultrahangos áttekintése. Amennyiben hererák igazolódik, a kezelés megkezdése előtt további vizsgálatok szükségesek.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  A kezelés általában az egyik here eltávolításából, esetleg nyirokcsomók eltávolításából áll. A rák szövettani típusa és kiterjedése határozza meg a további kezelések formáját. Seminomák esetében sugárkezelés, nem-seminomák esetében kemoterápia vezet általában sikerre. A hererákok akár 95%-ban, vagy még ennél jobb arányban is gyógyíthatók. Ezért is kiemelt fontosságú egy esetleges hererák időben történő diagnózisa és kezelése. A rendszeres önvizsgálat fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

  A leírás a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.