• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar
  Betegségek

  Agyvelőgyulladás

  Az agyvelőgyulladás az agy gyulladásos megbetegedése, amelyet az esetek túlnyomó többségében vírus okoz. A legtöbb agyvelőgyulladásos esetet kullancsok által terjesztett vírusok okozzák.

  agyvelogyulladas

  Az agyvelőgyulladás kialakulása

  Az agyvelőgyulladás hátterében legtöbbször vírusok állnak, ám nem zárható ki a baktériumok okozta agyvelőgyulladás lehetősége sem. Magyarországon az agyvelőgyulladásos esetek többsége kullancsokkal és az általuk terjesztett vírussal hozhatók összefüggésbe; amelyek száma a statisztikák tanúsága szerint 2001 óra növekedő tendenciát mutat hazánkban (különösen Nógrád, Somogy, Zala és Vas megye számít fertőzött területnek ilyen szempontból).

  Az agyvelőgyulladás tünetei

  Az agyvelőgyulladás tünetei a legtöbbször magas láz, émelygés, hányás, fejfájás, koordinációs zavar formájában jelentkeznek általában 1-2 hét lappangási idő elteltével. A betegek egy részénél nyaki merevség is beállhat.

  Az agyvelőgyulladás diagnosztikája

  Az agyvelőgyulladás diagnosztizálásához a kezelőorvos a szokásos laborvizsgálat mellett a gerincben lévő folyadék vizsgálatát javasolhatja. Emellett szükség lehet röntgenfelvétel készítésére, CT-, MRI-vizsgálatra is, valamint az agy elektromos tevékenységét feltérképező EEG-vizsgálatra.

  Az agyvelőgyulladás lehetséges szövődményei

  Megfelelő időben felismert és szakszerűen kezelt megbetegedés esetén az agyvelőgyulladás általában szövődménymentesen gyógyul. Kezeletlenség vagy késői felismerés esetén azonban nagy a visszafordíthatatlan agyi károsodások jelentkezésének kockázata. Ilyenkor rendszeresen jelentkező tudatzavar, személyiségváltozás vagy akár epilepszia is kialakulhat.

  Az agyvelőgyulladás kezelése

  Az agyvelőgyulladás kezelése tüneti kezelést jelent, ám nagyon fontos a betegség időben történő felismerése. A bakteriális eredetű agyhártyagyulladás antibiotikumokkal jól kezelhető, ám a vírusok okozta betegséggel szemben kevés gyógyszeres védelem alkalmazható.

  Nagyon fontos, hogy a kullancsok által terjesztett vírusok ellen létezik védőoltás, amely azonban csak abban az esetben biztosít megfelelő védelmet, ha az oltás beadásától bizonyos idő eltelik a védettség kialakulásáig, s emellett a védőoltást szabályos időközönként ismételni kell. A kullancsok elleni védelmet – a védőoltás mellett – az általános védelmi intézkedések teszik teljessé: rovarriasztó spray-k használata, zárt öltözék ajánlott, és a kullancsokban.