2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Prosztatarák

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.26., péntek

  A prosztata daganata a férfiak második leggyakoribb daganatos megbetegedése a tüdőrák után. 50 éves kor felett az esélye egyre nő, de korai felismerés esetén jól kezelhető.

  b_prosztatarak

  A prosztatarák okai

  Kialakulásának pontos oka ismeretlen, a hormonális okok és öröklött genetikai hajlam mellett a kutatások szerint befolyásolhatják életmódi tényezők, például a túl sok zsírt tartalmazó étrend is.

  A prosztatarák tünetei

  A daganat kezdetben nem okoz tüneteket. Mivel azonban a prosztata mintegy körbeveszi a húgycsövet, a daganat növekedése által vizelési nehézségeket okozhat: a sűrűn jelentkező vizelési inger mellett sem tudja a beteg tökéletesen kiüríteni a hólyagot, a pangó vizelet miatt gyakoribbak a húgyúti fertőzések. Később, előrehaladott állapotban a daganat betörhet a húgyhólyagba vagy a húgycsőbe, így véres vizeletet, véres ondót, gáti, keresztcsonti, deréktáji fájdalmakat okozhat. Áttétként csontrák is előfordulhat, amit csontfájdalom, kóros csonttörés jelezhet. Az általános daganattünetek, gyengeség, fogyás, vérszegénység is jelentkezhetnek.

  A prosztataráknak négy stádiumát határozták meg. Az első kettőben a daganat nem lépi át a prosztata tokját, eleinte nem is tapintható, csak célzott kivizsgálással fedezhető fel. A III. és a IV. szakaszban viszont már kilép a prosztatából, átterjed a közeli majd a távolibb szervekre is, egyre több és fájdalmasabb tünetet okozva. Az eredményes kezelés érdekében fontos, hogy korai stádiumban szűrjük ki a daganatot.

  A prosztatarák diagnózisa

  Az első két stádiumban való felismerés esetén jól gyógyítható, ezért az 50 év feletti férfiak rendszeres, évenkénti vizsgálata lenne indokolt. A prosztata könnyen vizsgálható, az úgynevezett RDV (rektális digitális vizsgálat) útján. A vizsgáló orvos a végbél felől, ujjával benyúlva tapintja ki a prosztata nagyságát, állagát, rugalmasságát, esetleges daganatok esetén tömöttségét, porckeménységét, göbösségét. Ez a vizsgálat kiegészíthető a PSA-t (a daganat által termelt prosztata specifikus antigént) kimutató vérvétellel. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy a PSA önmagában elegendő, mivel ennek értékét más körülmény, például a prosztata működésének egyéb zavara is befolyásolja. Ugyanakkor az sem jelent feltétlenül rákot, ha a PSA magas értéket mutat!

  Pontosabb diagnózishoz segíthet a PCA-3 vizsgálat, amelynek szintjét nem befolyásolják egyéb tényezők.

  Ha felmerül a prosztatarák gyanúja, a kezelési terv elkészítéséhez további vizsgálatokra van szükség, így az ún. transzrektális, a végbélen át történő ultrahangvizsgálatra, a prosztata-biopsziára (mintavétel a prosztatából a végbél vagy a gát bőre felől egy vékony tű segítségével), III-IV. stádiumban, vizeletelakadás esetén TUR-biopsziára (a húgycsövön keresztül felvezetett eszköz, amely terápiás beavatkozásra és mintavételre is alkalmas),az esetleges áttéteket feltáró képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra és nyirokcsomó-biopsziára. (mivel a daganat a nyirokutakon terjed).

  Intézetünkben már a legmodernebb mintavételi eljárásnak számító fúziós biopszia is elérhető.

  A prosztatarák kezelése

  Egyénenként eltérő lehet a prosztatarák progressziója, így a kezelés módjának megválasztásához minden körülményt (a daganat típusa, kiterjedtsége, a beteg életkora, egészségi állapota, életvitele, stb.) gondosan mérlegelni kell. Ha a radikális kezelés mellett döntenek, ennek többféle módja lehet: az egész prosztata eltávolítása hagyományos sebészeti eljárással, vagy a húgycsövön keresztül elektromos kaccsal (TUR), illetve a daganat fagyasztással történő elpusztítása (kriosebészet). Felmerülhet még sugárterápia illetve citosztatikus terápia is a tumorsejtek elpusztítására, és szükség lehet hormonkezelésre is, hogy a prosztatát (és vele együtt annak daganatos sejtjeit) befolyásoló férfi nemi hormon termelődését csökkentsék.

  Egyszeri kezelés nem elég, a betegek további gondozására, a betegség lefolyásának ellenőrzésére van szükség. Minél korábbi stádiumban fedezik fel a prosztatadaganatot, annál teljesebben, kevesebb szövődménnyel gyógyítható. Ezért minden 50 évét betöltött férfinak akkor is ajánlott szűrővizsgálaton rendszeresen megjelenni, ha semmilyen panaszuk nincs. Jó tudni, hogy az E- és A-vitaminoknak, valamint a cinknek és a szelénnek valamelyes védő hatást tulajdonítanak a daganattal szemben.


  Kapcsolódó cikkek:

  A leírás a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.