2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Modern technológiák az urológiában

    Létrehozás dátuma: 2022-05-16

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

    A május 6-án 12. alkalommal megszervezett „Minimál invazív eljárások az urológiában” elnevezésű orvosi szimpóziumon intézetünket Dr. Póth Sándor főorvos képviselte, aki a mesterséges intelligencia által vezérelt fúziós prosztatabiopsziáról adott elő. Ezzel a lehető legmodernebb és ultraprecíz módszerrel már közel 100 beteget vizsgáltak meg intézményünkben. Interjúnkban erről a diagnosztikai eljárásról, az eddigi tapasztalatokról, illetve a konferencián való részvételéről kérdeztük a főorvos urat.

    Hogyan foglalná össze a fúziós prosztatabiopszia lényegét? Milyen előnyökkel jár ez a módszer?

    Prosztatarák gyanúja esetén MR felvételeket készítünk, amelyeket összevetítünk, fúzionálunk a mintavétel során használt ultrahangképpel, így a legmagasabb fokú képalkotás segítségével tudunk tájékozódni. Ami nálunk különösen precízzé teszi a módszert, az a mesterséges intelligencia alkalmazása a kiváló radiológiai diagnosztika kiegészítéséként. A gyanús terület nagyon alapos meghatározásához nem mindig elegendő az emberi szem és tapasztalat, ezért ez a szoftveres háttér teszi lehetővé, hogy háromdimenzióban, milliméter pontosan szúrhasson az urológus a mintavevő tűvel. A későbbi terápiák során is rengeteg segítséget nyújt az így készült nagyfelbontású diagnosztikai térkép, legyen szó sugárkezelésről vagy a legmodernebb robotsebészeti megoldásokról.

    Modern technológiák az urológiában

    Közel 100 páciens esetében alkalmazták már a fúziós prosztatabiopsziát intézetünkben, milyen tapasztalatokat emelne ki?

    Mivel ennek a beavatkozásnak a referencia centrumaként igyekszünk támogatni az orvoslást, ebből adódóan széles spektrumban látunk pácienseket. Gyakran a többször biopsziált, bonyolultabb esetek jutnak el hozzánk, de vannak olyan betegek is, akiknél először merül fel a rák gyanúja.
    Érdekes tapasztalati megfigyelésünk, hogy a szakmai irányelvek alapján tervezett nagyobb mennyiségű mintavétel mellett - amikor is a hagyományos 5-10 biopszia helyett akár 30 különböző helyen is meg kell szúrnunk a prosztatát -, a páciensek jól érzik magukat, nem panaszosak.
    Fontos kiemelnem, hogy ha a beavatkozás után betartják a protokollokat, kímélik magukat és az érintett területet, akkor csökkenthető az amúgy is csekélynek mondható nem kívánatos események valószínűsége, mint pl. vérzés, láz, felülfertőződés, illetve megelőzhetőek az olyan szövődmények is mint pl. a vizeletelakadás. A prosztatabiopszia utáni első egy-két hétben kerülendő a sportaktivitás, az ülőfürdő, a szauna, a biciklizés és szexuális aktivitás.
    Mi magunk is folyamatosan fejlődünk, és nemzetközi referenciacentrumként egyre nagyobb az itthoni tapasztalatunk a mesterséges intelligenciával támogatott fúziós biopszia központunkban. A professzionális szervezés mellett radiológus, patológus, műtős és osztályos személyzet, valamint az urológus szoros együttműködése a kulcs. Minden nap igyekszünk jobbak lenni, legyen szó a mintatárolásról, vagy a betegpozicionálás rutinálásáról. Közel 100 eset után már nagyon jól összeszokott a csapat, kiváló az összhang is.

    A betegek részéről milyen felkészülést igényel ez a beavatkozás?

    Azok a páciensek, akik vérhígítót szednek ezt jelezzék legkésőbb az altatóorvossal való konzultáció során, mivel emiatt növekedhet az utóvérzés rizikója. A prosztata egy vérbő szerv, ezért előfordulhat, hogy a szervezet tisztulása során a beavatkozás után hetekkel, hónapokkal később is megjelenhet vér a vizeletben, esetleg az ondóban. Ez alapvetően természetes folyamat, de vérhígító szedése súlyosabb komplikációt okozhat, ami műtéthez is vezethet. Ezen túl szükség van a biopszia előtt egy vizelettenyésztésre, hogy elkerüljünk egy esetleges fertőzés miatti téves diagnózist és további szövődményeket.

    Mire számítson a beteg a biopszia után, mennyi idő a felépülés és ez igényel-e speciális kezelést, odafigyelést?

    A pácienseinket egy éjszakán keresztül megfigyeljük, mivel 24 órán belül következnek be a leggyakoribb szövődmények, mint a vizeletelakadás vagy az utóvérzés, altatás mellékhatásai. Az esetek 99%-ában különösebb sebgondozást, kötést nem igényel a terület, ezért a legtöbben egy nap után hazamehetnek. Már említettem, hogy fontos a fizikális kímélet, de ezt még egyszer hangsúlyoznám, mert megtévesztően jól érzik magukat a betegek és hajlamosak figyelmen kívül hagyni az orvosi utasításokat. A prosztatabiopsziát követő két héten belül elkészítjük a szövettani eredményeket és biztosítunk egy ingyenes konzultációt is. Ezekkel a leletekkel mindenkit visszairányítunk a kezelőorvosához, illetve aki még csak ekkor választja ki a további terápiát, annak segítünk megfelelő szakembert találni.

    Modern technológiák az urológiában
    Készítette: Tihanyi Gábor

    A közelmúltban ön előadóként részt vett egy neves hazai urológiai konferencián. Mit érdemes tudni erről a rendezvényről és ön milyen tapasztalatokkal jött el?

    Ez a Jahn Ferenc Kórház által már tizenkettedik alkalommal megszervezett „Minimál invazív eljárások az urológiában” c. világszínvonalú orvosi szimpózium volt május 6-án. A legmodernebb, legprecízebb, legkisebb sebzéssel járó eljárásokat mutatják be előadásaikban és élő műtétjeikben kiváló nemzetközi, valamint hazai orvosok. Nagy várakozás fogadta az eseményt, mivel a világjárvány miatt az előző két évben nem kerülhetett rá sor, illetve a különleges mérföldkőnek számító urológiai robotsebészetet is prezentálták a terület hazai és külföldi szakértői. Hatalmas szakmai büszkeséggel tölt el, hogy ma Magyarországon ez a technológia már elérhető, nem egy álom, hanem a valóság. Kiváló sebészcsapat kezdte meg két intézetben a tudásanyag elmélyítését a robotsebészettel kapcsolatban, és gyakorlatilag erre épült a rendezvény előadásanyaga és műtéti prezentációja. Öröm volt ismét élőben eszmét cserélni a szakma nagyjaival, tanulni egymástól. Megtisztelő élmény volt, hogy előadhattam ezen a nívós szimpóziumon, valamint örülök, hogy a Budai Egészségközpontot én képviselhettem és bemutathattam centrumunkat, valamint a mesterséges intelligencia vezérelt fúziós biopsziát.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Hagyja maga mögött a téllel együtt a betegségeket is!

    Fül-orr-gégészeti, ortopédiai, sebészeti és proktológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel!