2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A legprecízebb térkép a prosztatához - Interjú Dr. Póth Sándorral, az MRI-fúziós prosztatabiopszia szakértőjével

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

    Intézetünkben január óta érhető el a mintavételi eljárások között a legprecízebbnek és legbiztonságosabbnak számító MRI-ultrahang fúzionált prosztatabiopszia. A jelenleg legmodernebbnek minősülő eljárás 90 százalék feletti pontosággal képes kimutatni a prosztata rosszindulatú daganatát. Az eddigi tapasztalatokról Dr. Póth Sándort, a Privát Urológiai Osztály vezető főorvosát, a Nemzetközi MRT- és Mesterséges Intelligencia Vezérelt Diagnosztikai Központ szakmai vezetőjét kérdeztük.

    Dr. Póth Sándor az MRI-fúziós prosztatabiopsziáról
    Dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont Privát Urológiai Osztályának vezető főorvosa

    A pácienseink január óta vehetik igénybe intézetünkben az MRI-ultrahang fúziós prosztatabiopsziát. Történt-e változás azóta, a hazai egészségügypiacon még mindig csak a Budai Egészségközpontban érhető el a szolgáltatás?

    A fúziós biopsziával mint technológiával – tehát amikor MR-képet használunk fel arra, hogy gyanús területeket azonosítsunk, és ezen radiológiai kép alapján célzottan vegyünk mintát – idehaza is több intézet foglalkozik, kísérletezik. Ez történhet valamilyen eszköz segítségével, vagy akár az agyunk emlékezőképessége révén, amikor igyekszünk a leletet visszaidézni, és így beazonosítani az ultrahangon a gyanús elváltozást. Ez utóbbit nevezzük kognitív fúziós biopsziának, mely támogató technológia hiányában jelentős mértékben hordozza magában az emberi hibalehetőséget.

    Ezt kiküszöbölendő alkalmazható eszköz és programbeli támogatás, melyben még mindig egyedülállóak vagyunk a magyar egészségügypiacon, mivel a nálunk rendelkezésre álló technológia jelenleg a legfejlettebb a világon. A legmodernebb hardvert alkalmazzuk, aminek köszönhetően a tér 3 dimenziójában jelenik meg a prosztata képe, történik a fúzió és az elváltozások pontos beazonosítása. Ezen túl a prosztata MR-felvételeit egy az emberi szem hiányosságait áthidaló, mesterséges intelligencia által támogatott szoftver segítségével is elemezzük, jelöljük. Ezen információk alapján a prosztatát lemodellezzük, és fúzionáljuk az ultrahang képpel, úgy, hogy a speciális mintavételi eszköz segítségével a korábbi vizsgálatok által feltárt, valóban gyanús területekről milliméterpontossággal történhessen a mintavétel. A prosztatabiopsza ezen, jelenleg legprecízebb formája Magyarországon tehát csak a mi intézetünkben vehető igénybe.

    Milyen tárgyi vagy más felételeknek kellett teljesülnie ahhoz, hogy elérhetővé váljon a forradalminak számító mintavételi eljárás?

    Egy nemzetközi együttműködés keretében került haza a csúcstechnológia, ami a világ úttörő onkológiai és urológiai klinikái közzé sorol bennünket. Hogy intézetünkben elérhetővé vált a fúziós biopszia aktuálisan legprecízebb változata szerepet játszott az is, hogy a Budai Egészségközpontban a magánellátásban ritkaságnak számító 3 Teslás MRI is rendelkezésre áll a páciensek vizsgálatára.

    De az együttműködés létrejöttében a tárgyi feltételeken túl az intézetben jelenlévő szakmai háttér ugyanilyen fontos. Nagyon komoly csapatmunkát igényel egy ilyen biopsziának a kivitelezése: az MR-képeket tapasztalt radiológusaink készítik a magasan és speciálisan képzett szakasszisztens kollégákkal, a képek elemzésére majd a modellezésre is kvalifikált szakemberre van szükség, a csapat tagja az altatást végző aneszteziológus, szükség van a páciens pontos pozícionálására, és csak ez után kerülhet sor a speciális eszközt alkalmazó urológus által végzett mintavételre. 

    Dr. Póth Sándor az MRI-fúziós prosztatabiopsziáról

    Urológusként és a szolgáltatás szakmavezetőjeként hogyan látja, mennyire veszi igénybe a pácienseket az új típusú mintavétel a hagyományos prosztatabiopsziához képest?

    A hagyományos vagy úgynevezett random biopszia esetén a mintavétel a végbélen keresztül történik, ami nem csak azt jelenti, hogy így az eljárás kevésbé precíz, de azt is, hogy fennáll a fertőzés kockázata. Világszinten a prosztatabiopszia miatti fertőzésekbe több ezer férfi hal bele. Mi a gáton keresztül, altatásban végezzük a biopsziát, és az irodalmi számokat hozzuk, tehát az intézetben nulla a fertőzés miatti komplikáció, valamint fájdalommentes a procedúra.

    A páciens továbbá élvezi a diagnosztika nyújtotta pontosság előnyeit: ha időben, kis mennyiségű daganatot veszünk észre, akkor válogathat a kezelési vagy akár az utánkövetési módszerek közül is.

    Hozzá kell tennem, hogy az urológus vagy a sugárterapeuta, aki kezelni fogja a beteget, szintén kamatoztatni tudja az ultraprecíz diagnosztikánk adta lehetőségeket. Egy 3 dimenziós, milliméterpontos térképet adunk a kezelőorvosnak, így a páciens állapotához mérten választható ki a legmegfelelőbb terápia. Ezt a „térképet” itthon vagy külföldön mindegyik szakember ugyanúgy tudja értelmezni.

    A prosztatarákos elváltozások kezelésében is előnyt jelent vagy segítséget nyújthat, ha a mintavétel az MRI-fúziós módszerrel történik?

    Egy konkrét példán keresztül válaszolok: az egyik páciens esetében jól képzett radiológusaink ugyan gyanítottak valamit, de pusztán az MR-felvétel alapján a rákos elváltozás nem volt egyértelműen igazolható. Bevetettük a mesterséges intelligencia támogatott szoftverünket, az pedig egy nagyon pici területen jelezte a rák lehetőségét. Ide célzottan is szúrtunk. Az első látásra alig gyanús területről kiderült, hogy agresszív rákos elváltozás helye.

    A páciens az itthon még nem elérhető robottechnológiát választotta, ahol a robotsebész ultraprecízen tudott kimetszést végezni. Ezáltal még ennél az agresszív daganatnál is sikerült egy teljesen tiszta sebészi szélt és megfelelő funkcionális megtartást elérni. Mindezt azért, mert a sebésznek a kezében ott volt a nemzetközi szinten elismert „térkép”, amit a mi csapatunk biztosított számára. A páciens azóta jól van, utókezelést nem igényel. 

    Dr. Póth Sándor az MRI-fúziós prosztatabiopsziáról

    Arról vannak információi, hogy Magyarországon mikortól válik elérhetővé a most említett robotsebészeti eljárás?

    Alig kéthetes sajtóhír, hogy uniós támogatással 1,3 milliárd forint értékű robotsebészeti eszköz beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek. Bízom benne, hogy a mérföldkőnek számító, hamarosan hazánkban is elérhetővé váló robotsebészetet is méltón ki tudjuk majd szolgálni. De az MRI-fúziós prosztatabiopszia jelenleg is segítséget nyújt idehaza akár a nyílt, vagy a laparoszkópos műtétek végzőinek vagy a rákos betegeket kezelő sugárterapeutáknak egyaránt.

    Milyen indikációk alapján jutnak el a páciensek a szolgáltatáshoz?

    Egyre több urológus, háziorvos utal be hozzám gyanús PSA-val betegeket. Hozzátartozók is küldenek pácienseket, de az is előfordult már, hogy saját páciensem küldte hozzám a háziorvosát, miután elmesélte, hogy hogyan és mi zajlik a központunkban. Illetve olyan betegek is jöttek, akik már túl voltak a hagyományos prosztatabiopszán, ugyanis minden 5. beteg esetében a rák ott található, ahol a végbélen keresztül végzett mintavételi módszerrel egyszerűen nem érhető el, nem mutatható ki.

    Fontosnak tartom kiemelni, hogy mielőtt hozzánk érkezne konzultálni egy páciens felesleges külön MR-re küldeni őt. Mivel az általunk alkalmazott szoftver egyedi beállítást igényel a képalkotó készüléken és speciálisan képzett radiológus szükséges a vizsgálat elvégzéséhez. Így, ha úgy alakul, hogy a képalkotó és konzultáció alapján fúziós biopszia szükséges, akkor az általunk végzett MR-t egyúttal a mintavételhez is fel tudjuk használni.

    Dr. Póth Sándor a rendelőben

    Előfordul olyan is, hogy az MR után nem kerül sor a szúrásra?

    Ha van olyan páciens, aki úgy gondolja, hogy hozzám jön konzultációra, és a vége garantáltan mintavétel lesz, akkor el kell, hogy keserítsem. Minden mintavételnek indikációja és kontraindikációja van, mérlegelnünk kell. Minden esetben a szakmai irányelveket követjük, de én hiszek abban, hogy a megfelelően tájékoztatott páciens felelősséget tud vállalni a sorsáért. Ha szúrás a legjobb döntés, akkor abban segítünk, ha az utánkövetés, akkor pedig abban.

    Mi történik, ha a rák gyanúja igazolódik?

    Ezek a páciensek visszakerülnek a beutaló urológusukhoz, vagy ha szükséges segítünk a sugárterapeutához eljutni. De a legfontosabb az, hogy megfelelően precíz térképet biztosítunk a kezelésükhöz. Én azt látom egy fontos eredménynek, hogy az intézetünk egy olyan nívós csapatot tudott kialakítani, ami megfelelő biztonsággal és precizitással tudja ezt a rendszert működtetni, és így ki tudjuk szolgálni a háziorvos, az urológus, a sugárterapeuta vagy az aggódó hozzátartozó igényeit itthon vagy külföldön egyaránt.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont