2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI a Budai Egészségközpontban

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-03

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) a mágneses rezonanciás képalkotás kifejezés rövidítése. Az eljárás egyik legfontosabb előnye, hogy nem használ röntgensugarat, hanem mágneses térben rádióhullámok segítségével a szervezet protontartalmával összefüggően történik a képalkotás. A Budai Egészségközpont 525 millió forintos beruházása keretében a legmodernebb színvonalat képviselő 3 Teslás Siemens Magneton Lumina MRI berendezést vásárolt a már meglévő 1,5 Teslás gépe mellé. Dr. Puhl Mária radiológus osztályvezető főorvost kértük meg, hogy meséljen nekünk az új MRI funkcióiról és alkalmazási lehetőségeiről.

  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI.
  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI.

  Segítene tisztázni, hogy a Magyarországon fellelhető eszközparkban hol kap helyet a Budai Egészségközpont új beruházása, a 3 Teslás MRI?

  Magyarországon összesen hetvenkilenc MRI-berendezés található. Ebből, az intézet új készülékét is beleszámítva, csak tizennégy 3 Teslás. A privát ellátás tekintetében tovább zsugorodik a szám, összesen néhány 3 Teslás készülék vehető igénybe a magánszektorban. Budapesten három éve nem történt 3 Teslás MRI-vásárlás, tehát a mienk után csak három éves gépek vehetők igénybe.

  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI használat előtt.
  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI használat közben.

  Miért minősül minőségi ugrásnak az új 3 Teslás MRI?

  Az új 3 Teslás MRI elsősorban a hightech képfeldolgozás tekintetében számít minőségi ugrásnak, így az új eszköz használatakor a jobb felbontásnak köszönhetően prioritást kapnak az agyi vizsgálatok, továbbá az ízületek, azon belül a porcfelszín precíz vizsgálata, illetve onkológiai vizsgálatok, és az olyan orvosi kutatások, study-k, melyeknek követelménye a legkorszerűbb 3 Teslás MRI használata.

  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI használat közben.
  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI használat közben.

  Milyen új lehetőségeket nyit meg az intézet számára a 3 Teslás MRI-berendezés?

  Ezzel a berendezéssel már érdemes például funkcionális agyi MRI-vizsgálatokat végezni. A képalkotási vizsgálat segítségével úgy operálhatnak egy beteget, hogy a műtétet végrehajtó orvosok már tisztában vannak azzal, hogy egy tumor körül milyen fontos funkciót ellátó terület van, milyen mértékben érintett a tumor által. Egy ilyen vizsgálat akár 2 órát is igénybe vehet, nemcsak a radiológusok részéről igényel nagy odafigyelést és precizitást, de a beteg részéről is sok türelmet és koncentrációt. Az új berendezés segítségével – a jó felbontás miatt – például a sclerosis multiplex következtében kialakuló agyi plakkok is sokkal korábban válnak vizsgálhatóvá. Fontos kiegészítő tartozék az emlőtekercs is, ami szintén speciális vizsgálatnak számít, és a szűrésekben, onkológiai vizsgálatok során válik hasznosíthatóvá.

  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI adatainak elemzése.
  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI készülék adatainak elemzése.

  A páciensek a 1,5 és 3 Teslás MRI között érzékelhetnek-e bármilyen különbséget?

  A 1,5 Teslás MRI csövének átmérője 60 cm. A 3 Teslás gépben pedig 70 cm átmérőjű szabad hely van. Ez nem tűnik túl nagy eltérésnek, azonban a páciensek arról számolnak be, hogy a kisebb átmérőjű csőhöz viszonyítva kevésbé érzik magukat bezárva, így a klausztrofób szorongás is nagy mértékben csökken, és a vizsgálat is kellemesebb számukra. Egy másik kényelmi funkciója, hogy föl lehet helyezni egy tükröt is, aminek köszönhetően a páciensek nem a cső belsejét, hanem a „külvilágot” láthatják, így a bezártság érzete szintén csökken.

  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI.
  Csúcskategóriás 3 Teslás MRI.

  Hogyan oszlanak meg a páciensek a 1,5 Teslás és 3 Teslás MRI között?

  Ez mindig szakmai döntés eredménye – egyébként a két MRI-vizsgálat ára is meg fog egyezni. Hiszen az a mérvadó, hogy miről szeretnénk képet alkotni. A 1,5 Teslás MRI is remekül alkalmazható például a gerincvizsgálatok esetében, de ha egy ízületnél a porcfelszínre vagyunk kíváncsiak, akkor minden bizonnyal a 3 Teslás MRI-be fog kerülni a beteg. Nagy előny az Intézet szakorvosai számára, hogy most már van választási lehetőségük. Ezzel együtt az előjegyzések várakozási ideje is csökkenni fog, hiszen két MRI-vel értelemszerűen megnő az egy nap alatt elvégezhető vizsgálatok száma.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont