2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Fúziós prosztatabiopszia – mérföldkő a szövettani mintavételezésben

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-01

    A prosztatabiopszia, a prosztata betegségeinek felismeréséhez, elkülönítéséhez szükséges szövettani mintavételre szolgál. Erre számos módszer létezik, mindegyikben az a közös, hogy mintavevő tűvel megszúrják az adott szövetet, hogy cérnavékony szövethengert nyerjenek. A fúziós biopszia revelációnak számít a mintavételi eljárások között. Ezzel a lehető legmodernebb és ultraprecíz módszerrel már közel 100 beteget vizsgáltak meg intézményünkben. Az eljárás menetéről Dr. Póth Sándort, intézetünk Privát Urológiai Osztályának vezető főorvosát; a Nemzetközi MRT- és Mesterséges Intelligencia Vezérelt Diagnosztikai Központ szakmai vezetőjét kérdeztük.

    Dr. Póth Sándor
    Dr. Póth Sándort, a Budai Egészségközpont Privát Urológiai Osztályának vezető főorvosa

    Milyen panaszok előzik meg a prosztatabiopszia indikációját?

    Gyakran semmilyen panasz nincs. Az esetek nagyon nagy hányadában véletlenül merül fel a prosztatarák gyanúja – éppen ezért szükséges hangsúlyozni a szűrés fontosságát. Fizikális vizsgálat, laborkontrollok, akár egy ultrahangkép is gyaníthat; ahogy az is, ha a családi anamnézisében van prosztatatrákos. De hajlamosító tényező az is, ha valaki afroamerikai vagy éppen a korosztályából adódóan (65+) kerül a veszélyeztetett csoportba.
     

    Melyek a hagyományos biopszia hátrányai?

    A hagyományos, transzrektális, tehát végbélen keresztül végzett random biopszia lehet ujjvezérelt vagy ultrahang-támogatott. Ujj vezérelt szúrás esetén az orvos a páciens végbelén keresztül a mintavevő tűt az ujja segítségével vezeti a prosztata felületére, majd találomra vesz belőle mintát. Ennek nagy hátránya, hogy vakon szúr az orvos. A végbélen áthatoló szúrás gyakran antibiotikus védelem ellenére is komoly gyulladást okozhat. Emiatt nem is nagyon végezzük manapság. Az ultrahang vezérelt szúrás egy precízebb eljárás. Itt nem az orvos ujja, hanem egy ujjnyi ultrahangfej kerül a végbélűrbe. Láthatóvá válik a szúrni kívánt szövet egy monitoron, így tudni lehet, mely szövetből vesszük a mintát. Ez a leggyakoribb, általános mintavétel, melyet néha érzéstelenítés nélkül végeznek, de a legtöbb intézményben helyi érzéstelenítésben, bódításban, vagy altatásban zajlik. Sajnos a végbélen át végzett szúrtcsatorna ennél az eljárásnál is magában hordozza még a legnagyobb gondosság mellett is az életveszélyes fertőzés lehetőségét. Másrészt az anatómiai adottságok miatt a prosztata felületének majdnem egyharmada nem hozzáférhető a végbélen keresztül, így 20-30 százaléknyi részből nem nyerhető minta.

    Fúziós prosztatabiopszia

    Miben más a fúziós biopszia?

    MRI segítségével létrehozunk egy 3D-s prosztatamodellt – Intézetünk radiológiai eszközparkjában két high-tech MRI berendezés is rendelkezésre áll, egy 1,5 és egy 3 Teslás. Az MRI segítségével létrehozott modellen megjelöljük azokat a területeket, amik gyanúsak a rák szempontjából. Az MR fúziós biopszia során szintén ultrahangszondát vezetünk a páciens végbelébe, ami ugyancsak élő képet ad a prosztatáról. Ezt az élő képet azonban fúzionáltatjuk, tehát egymásra vetítjük az MR-diagnosztika során alkotott modellel. Így egy extrém precíz képet kapunk a prosztatáról. Az altatásban lévő páciens gátján keresztül történik a mintavétel, ami már nem random. Ezzel az eljárással milliméternyi pontossággal lehet mintát nyerni a gyanús területről.
     

    A kezelés szempontjából van-e bármilyen előnye a fúziós biopsziának a hagyományossal szemben?

    Az MR fúziós biopszia esetében a szakember még azt is tudja, hogy a tűt milyen szögben szúrta be és milyen mélyre hatolt a prosztatában. Ez azt is jelenti, hogy ha valakinél igazolódik a prosztatarák gyanúja, de még kicsi és korai stádiumban van, akkor nem lesz szükség műtétre. Mivel meghatároztuk a rák pontos helyét, ezért pácienstől függően, számos opció nyílik meg a kezelőorvos előtt: lehet finoman vagy erősebben besugarazni, precízebben műteni, amikor erre van szükség, továbbá az ún. fokális terápiak esetében csak a rákos elváltozás helyét kezelhetjük.

    Fúziós prosztatabiopszia

    Van-e jelentősége annak, hogy az új módszernél gáton keresztül történik a szúrás?

    Mivel a sterilizált gáton keresztül jutunk el a prosztatához, ezért az egész szerv hozzáférhetővé válik. Ami szintén fontos még, hogy szinte nullára csökken a fertőződés veszélye.
     

    Hogyan foglalná össze a fúziós biopszia előnyeit?

    A hagyományos biopszia találati aránya 60-70 százalék. A fúziós biopszia találati aránya 90 százalék fölötti. A beteg altatásban van, ezért az eljárás fájdalommentes. Ultraprecíz. Lekövethető. Nincs fertőzés.
     

    Milyen mértékben elterjedt ez az eljárás Magyarországon?

    Tulajdonképpen mi vagyunk Közép-Kelet-Európában ennek a mesterséges intelligenciával támogatott technikának a referenciaközpontja. Az összes nagy onkológiával foglalkozó nyugat-európai központban ez a gép található meg. Az ezt támogató speciális radiológiai szoftvert csupán néhány helyen alkalmazzák. Így a mesterséges intelligenciával támogatott szoftveregység (ami az MR képét elemzi és vetíti rá az elő ultrahangképre) Európa szinten a top ranglistába helyezi intézetünket a prosztatarákszűrés felől nézve is. Magyarországon több intézetben alkalmazzák az MR képfúziót mintavételezéshez, de a Budai Egészségközpont az első intézmény, ahol a mesterséges intelligencia szoftver és egy ultramodern torony minden technológiai előnyével támogatja az ilyen típusú prosztatabiopsziát.

    Közel 100 páciens esetében alkalmazták már a fúziós prosztatabiopsziát intézetünkben, milyen tapasztalatokat emelne ki?

    Mivel ennek a beavatkozásnak a referencia centrumaként igyekszünk támogatni az orvoslást, ebből adódóan széles spektrumban látunk pácienseket. Gyakran a többször biopsziált, bonyolultabb esetek jutnak el hozzánk, de vannak olyan betegek is, akiknél először merül fel a rák gyanúja.

    Érdekes tapasztalati megfigyelésünk, hogy a szakmai irányelvek alapján tervezett nagyobb mennyiségű mintavétel mellett - amikor is a hagyományos 5-10 biopszia helyett akár 30 különböző helyen is meg kell szúrnunk a prosztatát -, a páciensek jól érzik magukat, nem panaszosak.

    Fontos kiemelnem, hogy ha a beavatkozás után betartják a protokollokat, kímélik magukat és az érintett területet, akkor csökkenthető az amúgy is csekélynek mondható nem kívánatos események valószínűsége, mint pl. vérzés, láz, felülfertőződés, illetve megelőzhetőek az olyan szövődmények is mint pl. a vizeletelakadás. A prosztatabiopszia utáni első egy-két hétben kerülendő a sportaktivitás, az ülőfürdő, a szauna, a biciklizés és szexuális aktivitás.
    Mi magunk is folyamatosan fejlődünk, és nemzetközi referenciacentrumként egyre nagyobb az itthoni tapasztalatunk a mesterséges intelligenciával támogatott fúziós biopszia központunkban. A professzionális szervezés mellett radiológus, patológus, műtős és osztályos személyzet, valamint az urológus szoros együttműködése a kulcs. Minden nap igyekszünk jobbak lenni, legyen szó a mintatárolásról, vagy a betegpozicionálás rutinálásáról. Közel 100 eset után már nagyon jól összeszokott a csapat, kiváló az összhang is.

    Felmerülő kérdés esetén kérjük lépjen velünk kapcsolatba a magankorhaz@bhc.hu email címen vagy a +3614895200 telefonszámon!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont