2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mi az a PSA-szint és miért kell róla tudni a férfiaknak?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-02-22

    Ha a prosztata egészséges, akkor a véráramban kis mennyiség található ebből a PSA enzimfehérjéből.

    Magyarországon évente körülbelül 4500 férfit diagnosztizálnak a prosztata daganatos betegségével. Bár ez a ráktípus időben felismerve jól gyógyítható, évente mintegy 1500 férfi belehal. Az úgynevezett PSA-szint vizsgálata komoly segítség lehet ahhoz, hogy időben felismerjék és gyógyítsák a prosztatadaganatot.

    A PSA, vagyis a prosztata specifikus antigén nem más, mint egy olyan enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. A PSA elsősorban az ondóba kerül, de kisebb mennyiségben a véráramba is bejut. Ez azért örvendetes, mert a PSA-szintje egy egyszerű vérvétellel meghatározható, és segítségével a prosztata megbetegedései jól felismerhetőek. Ha a prosztata megbetegszik, akkor a PSA-szint megemelkedik a vérben.

    Fontos azonban tudni, hogy a megemelkedett PSA-szint még nem jelenti automatikusan a prosztata daganatos betegségét. Sok egyéb prosztataproblémát is jelezhet, ha a vérben több ilyen enzimfehérje van. Utalhat többek között prosztata megnagyobbodásra, ami egy bizonyos kor felett meglehetősen gyakori. Az 50 évesnél idősebb férfiak körében az esetek több mint hatvan százalékában ez áll a magasabb PSA-szint hátterében. De különböző húgyúti fertőzések, prosztatagyulladás, valamilyen műtéti vagy gyógyszeres kezelés, esetleg erős fizikai terhelés nyomán is megemelkedhet a PSA-szint a szervezetben. Ha a prosztatát bármilyen fizikai behatás éri, ugyancsak megemelkedhet a vérben mért PSA mennyisége.

    A férfi egészségmegőrzés fontos része a PSA-szint mérés

    A PSA-szint és az életkor

    Mivel a PSA-szint az életkorral is változik, idővel egyre magasabb lesz, az sem mindegy, hogy hány éves a szűrésen részt vevő férfi. Az Amerikai Urológiai Társaság adatai szerint egy negyvenes éveiben járó férfi átlagos PSA-szintje 0,7 ng/ml. Ezzel szemben egy hetven feletti férfinél kétszer ennyi, 1,5 ng/ml számít átlagos értéknek. Egyértelműen problémás szintről 4 ng/ml-nél magasabb értékek esetén beszélünk, de ez sem jelent feltétlenül prosztatarákos megbetegedést. Gyakran látjuk, hogy 10 ng/ml-ig a fentiekben felsorolt bármelyik prosztataprobléma is okozhatja a PSA-szint emelkedését. Mivel ezek általános statisztikai adatok, fontos, hogy urológus szakorvos, az adott páciensre értelmezze az akár „jónak tűnő” PSA-értéket.

    Ha azonban a PSA-szint 10 ng/ml-nél magasabb, akkor nagy valószínűséggel prosztatadaganatról van szó. Diagnózist adni azonban ez alapján sem lehet, csak a pozitív szövettani lelet után. A PSA-szűrés nemcsak a daganatos betegség felismerésében segít, hanem abban is, hogy ha már megtörtént baj, és a beteg átesett a kezelésen, megítéljék annak eredményességét. Sőt, a daganat kiújulásának megállapításában is komoly segítséget jelent.

    Életmentő szűrés

    Bár önmagában nem ad diagnózist, beszédes adat, hogy a PSA-szűrésre rendszeresen járó férfiak körében a prosztatarák miatti halálozás kockázata egyharmaddal csökkent szűrésre nem járó társaikkal szemben. 50 éves kor felett minden férfinak évente egyszer részt kellene vennie egy kombinált szűrővizsgálaton, ahol az urológus által végzett fizikai vizsgálatot kiegészíti a PSA-szint ellenőrzése. Különösen fontos ez akkor, ha a családban, a felmenők között korábban már előfordultak prosztatarákos megbetegedések, ilyen esetben akár már 45 éves kortól is szükségszerű az ellenőrzés.

    A prosztatarák sok esetben képes teljesen tünetmentesen fejlődni. Mire érzékelhető panaszokat okoz a betegnek, már olyan előrehaladott stádiumban van, hogy sokkal nehezebben vagy nem gyógyítható, esetleg áttéteket képzett.  Ilyen súlyos állapotban jellegzetes tünete a gyakori vizelési inger, a véres vizelet vagy a véres ondó, derékfájdalmak, fogyás. Semmiképpen nem kell megvárni, hogy a fenti tünetek jelentkezzenek, a szűrővizsgálat gyors és fájdalommentes.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Hagyja maga mögött a téllel együtt a betegségeket is!

    Fül-orr-gégészeti, ortopédiai, sebészeti és proktológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel!